PIVSKI TURIZAM Kupanje u pivu sve popularnije

pivski turizam

Pivski turizam je veoma razvijen u Republici Češkoj, a kupanje u pivu je sve popularnije. Ono što daje posebnu draž jeste to što svaku pivsku banju u Češkoj upotpunjuje i degustacije piva, kao i baškarenje u krevetima koji su  napravljeni od ovsene ili neke druge vrste slame.

Uprkos pandemiji, koja traje blizu dve godine, mnogi će za predstojeće božićne i novogodišnje praznike ipak otputovati na interesantne destinacije širom sveta. Jedna takva i posebno zanimljiva u zimskom periodu jeste Republika Češka. Ova država je odavno poznata i po svojim banjama i mineralnim izvorima, gde svakako prednjače nadaleko čuvene Karlove Vari. Česi su razvili i interesantan tematski turizam, kroz koji su popularizovali svoje zlatno pivo – pilsner.

Magični Prag je jedan od najlepših gradova na svetu, naročito zbog svoje jedinstvene atmosfere, čiji počeci sežu daleko u prošlost. Uz Prag svoje mesto među turistima našli su i Česki Krumlov, Telč, Kutna Hora, Kromeriž, Litomišl, Holašovice i Trebíč.

Pivski turizam

Ne treba posebno naglašavati kako pivoljubci vole Češku, posebno zbog odličnih pilsnera.

Međutim, poslednjih godina ova zemlja je vrlo popularna i među ženama i generalno bračnim parovima, koji vole da se ulepšavaju, a u isto vreme i opuštaju. Inače, Češka je od davnina poznata po blagotvornim kupkama, ali ono po čemu se svakako ističu jeste zlatno pivo, koje poslednjih godina upotrebljavaju i zarad opuštajućih tretmana.

Kupanje u pivu

Za turiste koji preferiraju opuštanje glavne turističke destinacije jesu banje, koje imaju SPA sa pivom, a koje su praktično smeštene na svakom koraku u Češkoj. Naime, ova jedinstvena terapija omogućava ljudima da se opuste i prepuste čarima piva.

U kupkama se obično nalaze identične prirodne sirovine hmelja, slada i drugih materija koje se stavljaju i prilikom proizvodnje piva. Zato, ukoliko ne pijete pivo, ništa vas ne sprečava da se okupate u njemu, jer ono na razne načine blagotvorno deluje na ljudski organizam. Eterična ulja hmelja doprinose opuštanju pora na koži, a pivski kvasac zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B pomaže regeneraciju kože.

Topla pivska kupka podstiče metabolizam i pomaže u oslobađanju od fizičke i psihičke napetosti. Naravno, ono što daje posebnu draž jeste to što svaku pivsku banju u Češkoj upotpunjuje i degustacije piva, kao i baškarenje u krevetima koji su  napravljeni od ovsene ili neke druge vrste slame. Takođe, u ovim banjama mogu da se koriste i saune, ali i sve druge pogodnosti na kojima se zasniva ovaj vid turizma.

Ovakav vid turizma obožavaju i parovi, jer uroniti u pivsku kupku i usput popiti pivo izvanredno je iskustvo za muškarce i za žene.

Češke pivske banje

U Češkoj postoji veliki broj pivskih banja, a one su smeštene na bezbroj prelepih mesta širom ove bajkovite zemlje. Inače, prva pivska banja osnovana je gde drugde nego u regionu Pilsen, tačnije u mestu Hodova Plana (Chodova Plana).

Baš tu je otvoreno prvo pivsko kupatilo, koje se koristi u rehabilitacione svrhe. Pivske kupke u ovom mestu su  vrlo lekovite zbog mineralne vode IL SANO, čija temperatura vode doseže do 34 stepena Celzujusa. Kupka sadrži tamno pivo koje se proizvodi na tradicionalan način, zasnovan na originalnoj recepturi porodične pivare Chodovar. Draž ove kupke leži u izrazitoj pivskoj peni karamel boje.

Nakon brčkanja u pivu, red je da se gosti odmore i to u krevetima prekrivenim jorganom od vune. Još jedno vrlo popularno mesto za kupanje u pivu jeste mini pivara Purkmistr u Pilsenu, koja je svoju pivsku banju izgradila u podrumima hotela napravljenog od nekadašnje seoske kuće. Ovde možete da se opuštate u kupkama čija je temperatura između  35-37 stepeni Celzijusa. Vreme kupanja je podešeno na 20 minuta, jer se tako i  postižu najbolji rezultati.

Kade u pivskom kupatilu su ispunjene posebnom mešavinom, koje naravno sadrže pivo stila pilsner, a po želji gostiju dodaju se i  drugi sastojci, poput opuštajuće lavande, hmelja ili kanabisa. Interesantno je da gosti uz opuštanje u kupkama mogu da popiju i čuveno pivo iz Pilsena, koje se ispija tokom ležanja u kadi.

Original Beer SPA centar u Pragu

U Pragu takođe postoje lekovite banje, a jedna od najčuvenijih je Original Beer SPA centar, koji se nalazi u strogom centru grada.

Mnogi kažu da je ovo mesto melem za dušu i telo, jer je pivo smešteno u hidromasažnoj kadi od hrastovog drveta. Nakon banjanja u pivu, sledi miran odmor u krevetu koji je napunjen pšeničnom slamom, a koja pomaže apsorbovanje vitamina i ekstrakata iz kupke.

Nakon ove kure gosti se obično opuštaju pored toplog kamina, a tada im se služi svež domaći pivski hleb i lager pivo, i to u neograničenim količinama. Ne bi bilo u redu, a da se ne spomene i pivska banja u dvorcu Wichterle, koja je smeštena u Moravskoj oblasti.

Ovde sem standardnih kada, imaju i privatno pivsko kupatilo za dve osobe. Ovde se parovi u intimnoj atmosferi  brčkaju u zatvorenim podrumima dvorca.

Tokom trosatnog opuštanja u ručno rađenim kadicama sa pivom, po želji se dobijaju i biljni jastuci za samomasažu. U ovaj SPA aranžman je uračunata i infrasauna, krevet za opuštanje i drveno bure sa pivom za samoposluživanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1