PONUDA PIVA U MARKETIMA Koje pivo kupiti

pivo

Obilazeći trgovinske lance koji posluju u našoj zemlji, stiče se utisak da je ponuda piva izuzetno raznolika i da su prisutni poznati domaći i strani brendovi, ali i manje poznati i skoro nepoznati brendovi

Svetska ekonomska kriza, usled pandemije izazvane korona virusom, a kasnije i rat u Ukrajini, odrazili su se i na Srbiju, u kojoj se sve češće suočavamo sa nestašicom osnovnih životnih namirnica. Dešavalo se da na rafovima nema ulja, šećera ili mleka, što je kod mnogobrojnih potrošača izazvalo strah i nezadovoljstvo. Ipak uprkos ovoj, ne baš sjajnoj situaciji, dobra vest je da piva na policama u radnjama ima dovoljno. Praktično ni jedan stil ne manjka, jer trgovci svakodnevno dopunjuju police lagerima, pilsnerima, pšeničnim pivima, stautima, kraftovima, kao i radlerima, a odličan je izbor i onih bezalkoholnih napitaka na bazi slada. Piva se i dalje prodaju u PET, slaklenoj i alumiijumskoj ambalaži, a njihova cena je prilagođena za svačiji ukus i svačiji džep. Primećujemo da sem domaćih, dovoljno ima i onih uvoznih najčešće iz Belgije, Irske, Češke, Poljske, Nemačke i Mađarske. Skoro pa iznenađujuća činjenica je i kako u bolje snabdevenim megamarketima mogu da se kupe razna zanatska piva domaćih proizvođača, čija se cena uprkos inflaciji nije mnogo menjala.

Kraf piva prisutna u trgovinskim lancima

Tako, primera radi, u trgovinskom lancu Idea, osim standardnih lagera imaju i odličnu ponudu kraft domaćeg i uvoznog piva. Kod njih su na policama dominantne četiri domaće kraft pivare, te su odlično snabdeveni pivima zanatske pivare Salto, čije je pivo Salto Stout u Londonu proglašeno za najbolje tamno pivo na prestižnom World Beer Awards u Londonu.  Sem ovog, u bolje snabdevenim prodavnicama Idee, ali i u Markatoru i Rodi, mogu da se kupe i Salto Belgrade IPA, Salto Pale Ale, Salto Lager i Salto Wit.

U Merkatoru najbolja ponuda kraft piva

Odlična je ponuda i kraft piva koje proizvodi zanatska pivara Kabinet, te ljubitelji nešto drugačijih stilova ovde mogu da se snabdeju pivima Brkaa, Kabinet Plavo i Kabinet Porter. Takođe, imaju i dobru ponudu krafta koje se proizvodi u pivari Dogma, a na policama se nalaze Hoptopod i Svetionik. Od kraft piva trgovinski lanac Merkator S nudi i crnogorski Mamut. Osim, domaćih na policama se mogu pronaći i uvozni kraftovi poput belgijskih brendova Delirium treamens i Gulden Draak, holandskog La Trappe Tripel i irskog O’hara’s 51 state IPA.

Od no name do poznatih brendova

U trgovinskom diskontnom lancu Lidl piva ne manjka. U Lidlu je akcenat stavljen uglavnom na prodaju vlastite trgovinske marke, za koju se može reći da je naspram cene sasvim pristojnog kvaliteta. Oni kupcima nude brend Argus i to bezalkoholni, premium lager i Argus lager. Takođe potrošačima je na raspolaganju i Perlenbacher pšenično pivo, koje sadrži pet odsto alkohola.

U Aman po poljska piva

Obišli smo i trgovinski lanac Aman, kako bi proverili kakva je ponuda piva, te dolazimo do zaključka da piva ima dovoljno i na ovom mestu. U prodavnicama Amana, osim poznatih domaćih i uvoznih brendova, nude i piva srednje i niže klase koja su uvežena iz Poljske. Primera radi, u Amanu može da se kupi Edelmeister pilsner pivo, zatim i klasični evropski lager istog proizvođača, kao i  Edelmeister Weizenbier pšenično mutno pivo. Ljubitelji tamnih piva mogu da kupe Edelmeister crno, a zastupljeni su i brendovi Brauer – pale lager, kao i  Karpackie – strong lager, koji sadrži čak 9 odsto alkohola. U Amanu se prodaju i nama manje poznati, ali vrlo korektni brendovi Muller i Grimbergen Blonde.

Predlažemo vam da obiđete sve trgovinske lance koji posluju u Srbiji, posebno one bolje snabdevene, da se zadržite između polica sa pivom, te da počnete da istražujete i probate piva koja se prodaju. Nemojte da gledate na cenu, jer često se dešava i da jeftinija piva znaju da iznenade, a skuplja da razočaraju. Probajte i poznate i manje poznate ili potpuno nepoznate brendove i pronađite pravi ukus i pravo za sebe

Iznenađujuće dobra ponuda

Iznenađujeće je dobra ponuda i u Maxi marketima, jer sem standardnih lagera, tamnih i pšeničnih piva, ali i domaćih i uvoznih kraft piva, dobro su snabdeveni i uvoznim pivima iz Nemačke. Kod njih mogu da se nabave brendovi Oettinger Orginal Schwarz, zatim i Paulaner – najprodavanije Nemačko pivo iz premium segmenta, a ne manjka ni ponuda kada je reč o brendu Eichbaum, kog predstavljaju Eichbaum Hefeweizen Dunkel i Eichbaum Red. Takođe, dobra je ponuda i pilsnera, a izdvojili bi Apostelbrau Pils, koje se pakuje u burad od pet litara. Naravno i oni imaju svoju robnu marku piva 356, koje spada u klasične svetle lagere.

DIS nudi domaća piva

Obišli smo i trgovinski lanac DIS, te smo se uverili da imaju dobar izbor ovog alkoholnog pića kao i u ostalim trgovinskim lancima. Međutim, oni najveći akcenat stavljaju na prodaju domaćih brendova, pa tako ovde dominira standardni Lav, Lav premium, Jelen, Merak i Zaječarsko, a tu su i ona uvozna ili licencirana kao što su Nikšićko, Laško, Amstel, Tuborg, Efes i piva Češke krune, Staropramen i Banjalučko piva.

Svega ima na policama

I megamarketi trgovinskog lanca Univerexport bogato su snabdeveni, a posebno oni veći u kojim praktično mogu da se kupe svi stilovi i brendovi bilo da je reč o domaćim ili uvoznim pivima. Primećujemo da imaju sjajnu ponudu radlera i bezalkoholnih piva, koja su danas vrlo popularna među mlađom populacijom i menadžerima.  Od bezalkoholnih piva bismo izdvojili Bavaria, Heineken i Jelen, tri brenda za koje potrošači smatraju da su i najukusniji, dok od radlera kod njih mogu da se kupe limenke Jelen Fresh i radleri Twist, te radleri brenda Nektar. Oni imaju i Laško malt mix sa ukusom limuna, interesantan bezalkoholni napitak spravljen na bazi 100 odsto ječmenog slada.

Marketi odlično snabdeveni pivom

Kada se sve sumira, naš opšti utisak je da su svi trgovinski lanci odlično snabdeveni pivom i to poznatih i manje poznatih brendova i robnih marki, te deluje da nema bojazni da ga neće biti na policama. Stoga, ljubitelji ovog pića mogu slobodno da odahnu, jer za njih „nema zime“ kada je reč o pivu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1