KOBASICA ILI BURGER Večita pivska dilema

hrana i pivo

I kobasice i burgeri se odlično slažu uz razne pivske stilove i možda se na ovu večitu gastronomsku dilemu najbolje može primeniti izreka Starih Latina – O ukusima se ne raspravlja. Ali, možda i nije baš tako i možda upornim kombinovanjem može da se otkrije šta je bolje – kobasica i pivo ili burger i pivo

 

Kombinacija hrane i piva fascinantna je tema, a posebno u Srbiji u kojoj je gastronomija deo kulturne baštine. Nije tajna kako vekovima postoji ta neka neraskidiva nit između piva i hrane, jer se i ranije, bar u svetu, ono konzumiralo kao aperitiv, za vreme ili nakon jela. Danas, kada se pivo uparuje sa svim namirnicama, napravljena je čitava mala nauka, jer gastronomi veoma vode računa o tome kakve je boje pivo, koju aromu i ukus poseduje, na kojoj se temperaturi servira, a vodi se računa i o tome koliko alkohola sadrži. Praktično pri uparivanju je sve dozvoljeno, jer tržište nudi pregršt različitih stilova, te se pivo pije uz predjelo, mesna jela, ribu, sireve i gorkaste deserte. Dobro se slaže i sa zimnicom i turšijom, poput krastavaca i paprike, dimljenim mesom i mesnim delikatesima, ljutom i začinjenom hranom i jelima sa roštilja.

Međutim, postoje dve kombinacije koje su na vrhu piramide, kada je reč o uparivanju piva i hrane, a to su kobasice i burgeri. Stoga se odavno polemiše i vode ozbiljne studije, da li se po ukusu uz pivo bolje slaže kobasica ili burger.

U Nemačkoj se uz pivo jedu samo kobasice

Naime, kobasice i pivo su apsolutni kult u nemačkoj kuhinji, pa se tako, primera radi, u Bavarskoj jedu čuvene bele kobasice – weisswurst. Nemci ih po pravilu isključivo jedu pre podne i ono što je interesantno ne seku ih, već ih „isisavaju“ iz creva. Uz ovaj delikates najčešće piju pšenično pivo.

U Berlinu se jede currywurst i pije pils

Kada je reč o Berlinu, jelo na koje su njegovi stanovnici praktično najponosniji je currywurst, odnosno kobasica sa karijem, a njih u Nemačkoj prestonici služe bukvalno na svakom ćošku, kako na ulici, tako i u luksuznuim ugostiteljskim objektima. Tajna currywurst leži zapravo u sosu koji se pravi od tri sastojka – kečapa, vorčester sosa i karija. Ovu kombinaciju je davne 1949. godine osmislila Herta Hojver, kada je prelila kobasicu sastojcima koje je dobila od britanskih vojnika. Uz nju se odlično slaže lager ili pils pivo.

Thüringer Rostbratwurst kobasice i tamno pivo

Osim toga, vrlo su popularne i Thüringer Rostbratwurst kobasice, koje se najviše služe u Thüring regionu, a recept za njihovu pripremu je star preko 600 godina. Prave se od mlevene svinjetine i junetine ili teletine i začinjava se sa solju, biberom, majoranom, belim lukom i kimom. Ovo je vrlo duga i tanka kobasica i tradicionalno se  griluje na roštilju i premazuje pivom zarad intenzivnijeg ukusa. Servira se u zemički sa senfom, a uz nju se odlično slažu lageri, kao i crno pivo.

Američka gastronomija prepoznaje samo burger i pivo

S druge strane, burgeri se vezuju za američku kuhinju i tamo su oni najpopularniji uz pivo. Međutim, interesantno je da burgeri vuku svoje korene iz Nemačke, odnosno iz Hamburga, jer je upravo u ovaj grad u 17. veku sa ruskim brodovima stigao i recept za tatar biftek, pra pretka današnjeg burgera. Dva veka kasnije nemački imigranti su ovaj recept preneli u Ameriku, gde on postaje apsolutnih hit među stanovništvom. Ipak, u 20. veku ovaj mesni delikates, kasnije nazvan burger, postaje onakav kakvog ga svi znamo.

McDonalds pokrenuo revoluciju

Naime, sa otvaranjem McDonalds restorana desila se revolucija burgera, a kasnije su i ostali lanci brze hrane počeli da ih pripremaju. Zbog svog ukusa i brze pripreme, burger je postao i nezaobilazni deo pivskog menije. Praktično da ne postoji u restoran u svetu koji u svojoj ponudi nema burgere i pivo. U svetu visoke gastronomije burgeri se prave od čistog mesa junećeg bifteka i bez obzira da li je namenjen bogatima ili siromašnima, on se tradicionalno servira u hladnoj zemički, uz dodatak zelene salate, paradajza, luka, kiselih krastavaca, kao i slanine ili listova sira, te karakteristične premaze. Tipični premazi su kečap, majonez, senf i čili sos. Iako može da se jede polako, za stolom u restoranu, burger je od starta smišljen kao hrana koja se jede u hodu i s nogu.

Burgeri traže kraft piva

Zbog raznovrsnih ukusa, burgeri se odlično slažu sa kraft pivima, ali i sa industrijskim lagerima. Mnogi hedonisti su stava da uz klasičan burger najviše prija IPA, dok se uz čizburger najčešće naručuje porter. Zapravo to koje će se pivo popiti uz burger, mnogo zavisi i od vrste sosa, odnosno sira koji se dodaje kao prilog.

Srbija balansira i traži najbolji par

Naravno ni domaći teren nije ostao imun na ove trendove, te postoji veliki broj ugostiteljskih objekata gde se na pivskom meniju nude dve opcije – kobasica, odnosno burger i pivo. Kada je reč o kobasicama i pivu, njih više preferiraju oni srednje i starije generacije, dok mlađi uživaju u burgerima i u nekim novim stilovima kraft piva. U Srbiji se uz pivo najčešće jedu pikantne, zatim i roštilj kobasice, ali ne zaostaju ni srpske i kranjske. Ove vrste kobasica se u kućnoj izvedbi najčešće peku na roštilju, dok se u restoranima serviraju na ekskluzivan način. Uz njih se, bar kod nas, uglavnom piju domaći industrijski lageri i pilsneri, kao i domaća ili uvozna pšenična piva. Najveći izbor imaju u Kući kobasica, gde uz njih nude i razne vrste piva.

Omiljeno jelo mlađih generacija

Kada je reč o burgerima, danas zaista nema mesta gde se oni ne prodaju i oni su zasigurno omiljeno jelo mlađe generacije, koja voli da eksperimentiše, te uz njega najčešće piju nešto zahmeljenija i gorča piva, mada se ovaj američki specijalitet odlično slaže i sa lagerima i pils pivima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1