PIVO I HRANA U PABU Poručite kombo meni

pabovi i pivo

Na ovakvim mestima najčešće u ponudi imaju više vrsta burgera, kobasice koje nude uz pekarski krompir i jake prelive, kolenice sa renom i senfom, jako pečena mesa uz dodatak začinjenih bbq sosova, dugo kuvana teška jela sa suvim mesom i ponudu piva koja će vas ostaviti bez daha, ali i u enigmi šta da poručite, a ne pogrešite

U Srbiji klasičnih pabova baš i nema, odnosno ima ih, ali nisu prisutni kao u nekim od zemalja gde je kultura piva na mnogo višem nivou nego kod nas. U našoj zemlji kada se kaže pab, misli se na kafić koji je uređen u masivnom stilu, u kom dominira ogroman drveni šank i u kom preovlađuje stabilan drveni nameštaj.

Takođe, odlika ovakvih mesta je prigušeno svetlo, često mračna atmosfera, puno duvanskog dima i neki svet koji dolazi ovde da pije pivo i da se opija.

Doduše, da ne grešimo dušu, postoje u Srbiji i pravi pabovi, mesta gde se ciljano dolazi na dobro pivo i hranu koja je tipična za ovakva mesta i cilj ovog teksta je da piše o ovakvim pabovima, njihovoj ponudi i da sugeriše šta od hrane da naručite i sa kojim pivom da uparite, ako vas put nanese na ovakva mesta.

Mesta za uživanje u pivu i hrani

U razvijenim zemljama, posebno onima gde je stepen pivske kulture na mnogo višem nivou nego kod nas, pabovi su vrlo tipična mesta, mesta gde se okuplja posebna ciljna grupa, odnosno oni koji vole dobra, ali i neuobičajena piva, i oni koji uživaju u pivskoj gastronomiji.

Na ovakvim mestima, u tom nama tako blizu, a tako dalekom svetu, postoje neka pravila posluženja piva i hrane, neki posebni stilovi piva, neka tačno definisana hrana, ali i neke definicije ponašanja. U Srbiji, posebno, ako ne i isključivo, u Beogradu i Novom Sadu, postoji desetak klasičnih pabova koji su prihvatili i ponudili konzumentima sve ono što jedan pab treba da ima da bi se mogao nazvati pab.

Beogradski i novosadski pabovi najčešće ne liče na ono što je prva asocijacija kada se pomisli na pab i na ovakvim mestima ne dominiraju masivni drveni šankovi i isti takav nameštaj, najčešće su lepo uređeni, sa dozom nekog minimalističkog stila i više podsećaju na jednostavne restorane ili šatre na pivskim festivalima. Ali ovo nije pravilo i nikako ne treba tipizirati ovakva mesta u Srbiji.

Mesta okupljanja posebne subkulture

Bilo kako bilo, u srpskim pabovima se okuplja ekipa koja voli i ceni pivo i koja zna da pivo bez hrane nije potpuno uživanje. Treba spomenuti da se na ovakvim mestima sluša rock and roll, te da je prisutna posebna subkultura svojstvena nekim pravilima ponašanja i normama koje su vladale u neka srećnija vremena za ovu zemlju.

To ne znači da se na ovavim mestima skuplja samo starija ekipa, baš naprotiv, u pabovima su prisutne razne generacije, ali je svima zajednička kultura ponašanja. Da li je ona definisana pravcem muzike koju slušaju, obrazovanjem, statusom ili samo ljubavi prema dobrom pivu i hrani, to je pre sociološko pitanje i mi se time nećemo baviti.

Mi ćemo se baviti predlozima šta da naručite od piva i hrane, ako vas put nanese na ovakva mesta, niste stalan posetilac pabova i niste baš sigurni šta da naručite i sa čime da uparite, a želite da se prepustite čarima kvalitetnog piva i dobre hrane i zanima vas da li tu stvarno postoji gastro-hedonistička magija.

Ukoliko ste u Beogradu ili Novom Sadu i želite da svratite u pravi pab i osetite pabovsku atmosferu, naš predlog je da na pretraživaču „izguglate“ neki pab koji ima ponudu piva i hrane, pogledate njihove sajtove i recenzije. Na osnovu ovih informacija odaberite ono što smatrate interesantnim i pođite na zanimljivo putovanje u otkrivanju novih ukusa.

Pitajte konobara šta da poručite

Kada ste došli u odabrani pab, pogledajte jelovnik i pivsku kartu, ali nemojte puno da mudrujete i sami birate, ukoliko naravno već niste stvorili jasnu sliku u glavi šta bi jeli i sa kojim pivom uparili. Mi vam predlažemo da pitate konobara šta vam predlaže i da ne tajite od njega da ste prvi put na ovakvom mestu i da želite da doživite pun ugođaj.

Ovakva mesta najčešće imaju edukovane konobare, koji znaju šta da vam predlože, ali i na koji način da vas vežu za mesto i da vam stvore ugođaj koji će vas naterati da se vratiti. Vrlo izvesno da će vam konobar predložiti nekoliko sledova manjih porcija hrane i uz njih piva koja će se najbolje složiti uz njih.

Prihvatite što vam konobar nudi i krenite u svet pivske gastronomije.

pabovi i pivo

Ako pak želite sami da birate hranu, trebalo bi da znate da na ovakvim mestima najčešće u ponudi imaju više vrsta burgera, kobasice koje nude uz pekarski krompir i jake prelive, kuvane ili pečene kolenice sa renom i senfom, jako pečena mesa uz dodatak začinjenih bbq sosova, dugo kuvana teška jela sa suvim mesom.

Ne očekujte u pabovima „laku“ hranu i salate, jer pivska kuhinja podrazumeva težu i jako začinjenu hranu. Šta ćete naručiti uz hranu sa menija, to prepuštamo vama i vašim afinitetima, ali bi trebalo da znate neka pravila u vezi uparivanja hrane i piva, ako već izbegavate da pitate konobara za savet.

Osnovna podela piva

U pabovima ima veliki izbor raznih piva i nemojte da vas iznenadi pivska karta na kojoj je ponuđeno i preko 100 etiketa piva. Za onog ko se ne razume u stilove piva i ko nije probao bar osnovne stilove i ne zna puno o njihovim aromatskim kompleksima, ovo može da bude konfuzno. S tim u vezi, pre odlaska u pab, ako želite bez saveta konobara da naručujete pivo i hranu, trebalo bi da znate neka osnovna pravila i da na osnovu njih donesete neke zaključke.

Ne bojte se eventualnih grešaka, jer konsekvence ne postoje i naručeno pivo će se svakako popiti. Možda se ono neće najbolje upariti uz vašu hranu i možda neće izvući maksimum zajedničkog ukusa, ali će se upariti.

Kada je reč o stilovima piva, neka osnovna podela je na lagere i ejlove.

Lageri su laganija piva, piva koja se mogu upariti uz svaku hranu, dok su ejlovi često specifična piva i dele se u mnoštvo podstilova, koji su opet intenzivniji ili manje intenzivni, jačih ili slabijih ukusa, nekada gorki nekada slatkasto-voćni.

Važno je istaći i da postoje tamna piva, gde su dominantni stauti i porteri, koji opet mogu da budu jači ili slabiji, ali im je svima zajednička mirisna nota i aromatski kompleksi koje dobijaju od preprženih specijalnih sladova i u njima preovlađuju kafeno-čokoladne arome.

Sledite pravila, ali i eksperimentišite

Neka osnovna pravila u uparivanju piva i hrane, posebno u pabovima, postoje i ona kažu da lakšu hranu treba uparivati sa lakšim pivima, dok težu i začinjeniju hranu treba uparivati sa kompleksnijim pivima.

Doduše i ovde postoji veliki broj mogućnosti i predloga koje bi trebalo slediti, ali mi vam savetujemo da istražujete i nađete svoj idealan par. U pabovima služe kompleksniju hranu, tešku hranu, često jako začinjenu ili prelivenu intenzivnim i jakim sosevima, pa vaš odabir piva treba da bude u skladu sa onim što ste naručili. A kako to da znate – Iskreno, ako ste prvi put u pabu i imate samo osnovna predznanja, teško da ćete „ubosti“ idealan par.

Možda i hoćete, ali samo probanjem i istraživanjem možete da spojite najbolje od piva i hrane. Ili da pitate konobara, kažete da ste prvi put u pabu, da želite najbolje i da vam on preporuči nekoliko sledova hrane i najbolja piva uz tu hranu. Nemojte da vas je sramota, pametnije je pitati ukoliko nešto niste sigurni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1