ČORBAST PASULJ I PIVO Potpuni pogodak ili apsolutni promašaj

čorbast pasulj

Čorbast pasulj sa suvim rebrima ima kompleksan ukus, ali ukus koji može lako da pronađe svoj pivski par.

Međutim, ovo jelo je čorbasto, odnosno kabasto, ali i jelo koje traži da se sipa drugi tanjir i to je ono što nas odvraća od piva. Možda je to osnovni razlog zbog čega ovo toliko popularno jelo nema definisan svoj pivski par

Pasulj je moguće napraviti na nebrojano načina i pasulj je povrće koje pruža milion mogućnosti za kreiranje jela. Od pasulja mogu da se prave variva, mogu da se prave pirei, mogu da se prave čorbe, može da se jede sam ili u kombinaciji sa drugim povrćem, može da se jede u kombinaciji sa mesom, može da se pravi gust, može da se pravi redak, može da se zapeče, može da se kuva na šporetu, može da se kuva u kotliću na otvorenoj vatri…

Kod nas, odnosno na prostorima na kojima živimo pasulj ima kultni status i često se posmatra kao hrana koja je odgajila generacije, a oni koji se sećaju vojske i koji su služili vojsku sećaju se pasulja kao najomiljenije vojničke hrane.

Pasulj se često definiše i kao sirotinjska hrana i hrana koja je bila zastupljena u kriznim godinama, te hrana koja je bila stub ishrane u teškim vremenima.

Međutim, pasulj nije samo sirotinjska i obična hrana. Pasulj je i vrhunski delikates, posebno ukoliko se priprema uz ili kao dodatak kvalitetnih namirnica. Ukus pasulja je vrlo specifičan i u kombinacija sa drugim namirnicama životinjskog ili biljnog porekla čini da jela budu prepoznatljiva i tražena.

U Srbiji, ali i u komšijskim državama, jedno od najpopularnijih jela od pasulja, ali i možda jedno od najpopularnijih jela uopšte je čorbast pasulj sa suvim rebrima. Ovo je jelo, koje je u vremenu kada se znao red i kada su se porodice zajedno okupljale oko stola i zajedno ručavale, jednom nedeljno bilo zastupljeno na meniju. Generalno se pravio svuda isto, uz neke sitne finese od kuće do kuće i retko dodavanje nekih specifičnih začina kao što su selen ili majčina dušica. U njega su išli samo voda, pasulj, suva rebra i luk-beli i crni, a od začina so, biber i začinska paprika. Doduše, neko je dodavao neke specifične začine, neko svežu ljutu papriku, neko svežu baburu papriku, neko korenasto povrće. Zajedničko svima je bila zaprška napravljena od masti, brašna, začinske paprike i belog luka.

Namirnice koje čine dobar čorbast pasulj sa suvim rebrima

Za dobar čorbast pasulj sa suvim rebrima potrebne su dobre namirnice. Dobro jelo, bez obzira koliko ono na prvi pogled izgledalo prosto, nije moguće napraviti bez dobrih namirnica. A dobre namirnice nije moguće baš svuda kupiti. Kao što smo rekli, za čorbast pasulj potreban vam je pasulj, suva rebra, crni i beli luk, svinjska mast, začinska paprika, so i biber. Moguće je dodati još neke sastojke i ako ih dodate nećete pogrešiti, ali mi ćemo se držati osnovnog ukusa čorbastog pasulja i nećemo ga nadograđivati dodatnim začinima ili dodavanjem povrća kao što su šargarepa, zelen i sveža paprika.

čorbast pasulj

Kupovinu namirnica za vaš čorbast pasulj sa suvim rebrima podelite na kupovinu na pijaci i kupovinu u mesari. Namirnice za ovo jelo nemojte kupovati u trgovinskim lancima. Na pijaci od proverenih prodavaca kupite pasulj Gradištanac, mlevenu začinsku papriku slatku i ljutu, crni i beli luk. U mesari i to onoj proverenoj, onoj u kojoj redovno kupujete ili onoj za koju ste čuli da prodaje kvalitetno meso i mesne prerađevine kupite suva i dimljena rebra. Nemojte kupovati rebra koja su hemijskim putem tretirana da izgledaju kao suva i koja su hemijskim putem dobila miris dima.

Napravite čorbast pasulj sa suvim rebrima

Kada ste obavili kupovinu, vreme je da se prihvatite pripreme i kuvanja jela. Pasulj ostavite preko noći da odstoji u hladnoj vodi, da nabubri. U posebnom loncu kuvajte rebra sat vremena, da iz njih iscuri višak masti. U loncu u kom ćete kuvati pasulj ispržite na masti luk i kada bude staklast izblendirajte ga i dodajte u njega do pola kuvana rebra i proceđeni i dobro ispran pasulj koji je odležao tokom noći u hladnoj vodi. Sve prelijte sa dosta vode i ostavite na šporetu da se kuva na blagoj vatri dva sata. Pola sata pre nego što je jelo gotovo, dodajte u njega zaprašku koju ste napravili na sledeći način – Isecite na sitno beli luk, dodajte ga u tiganj na kom ste dobro zagrejali svinjsku mast, pržite ga 20-30 sekundi i onda u tu aromatizovanu od belog luka svinjsku mast dodajte brašno i miks ljute i slatke začinske paprike. Sve pržite dva-tri minuta. Kada je zapraška gotova, dodajte u nju hladnu vodu, dobro je razmutite da ne budu grudvice i da bude tečna i lagano je i uz stalno mešanje dodajte u pasulj.

Pasulj u koji ste dodali zaprašku posolite i pobiberite i ostavite da se kuva još 20-30 minuta. Kada je skuvan, skinite ga sa ringle, ostavite da se ohladi i služite ga gostima. Uz čorbast pasulj sa lukom služi se isključivo rustični beli hleb ili cipovka sa debelom jače prženom koricom. Kao salata služi se crveni luk sečen na deblje komade ili paprika feferona.

Ima li smisla tražiti pivski par čorbastom pasulju

Čorbast pasulj sa suvim rebrima ima kompleksan ukus, ali ukus koji može lako da pronađe svoj pivski par. Međutim, ovo jelo je čorbasto, odnosno kabasto, ali i jelo koje traži da se sipa drugi tanjir i to je ono što nas odvraća od piva. Možda je to osnovni razlog zbog čega ovo toliko popularno jelo nema definisan svoj pivski par.

Ova enigma ima smisla jer ako pođemo od činjenice da pojedete tanjir ili dva, a to je sasvim očekivano, kvalitetno napravljenog čorbastog pasulja sa suvim rebrima, te uz njega još parče ili dva rustičnog belog hleba i recimo manju glavicu crvenog luka vi ste siti i vama ništa više, sem eventualno mineralne vode nije potrebno. Ali, ukoliko pođemo od činjenice kakve ukuse mi mešamo i kakav sinergijski efekat ukusa i aromatskih kompleksa dobijamo mešanjem jela, priloga i salate, te ukoliko znamo kakvo bogatstvo začinskih aroma daje hmelj i kako on može da utiče na naše varenje i dodatni osećaj nakon jela, tu priča dobija drugu dimenziju.

Uz čorbast pasulj sa suvim rebrima definitivno ne idu lageri, stauti ili recimo pšenična piva, jer ova piva svakako nisu kompatabilna sa ovim jelom i ona ga na ovaj ili ona način samo kvare. Ali IPA svakako jeste pivski stil koji će se savršeno upariti uz vaš čorbast pasulj sa suvim rebrima i to samo ako je konzumirate nakon jela, a nikako tokom jela. Još jedna činjenica je tu važna i ona će dodati još jedan razlog zbog čega odabrati baš ozbiljno kreirano IPA pivo kao savršenog pratioca ovom jelu. Jaka i ozbiljno kreirana IPA ili čak dabl IPA, izuzetno je herbalno i kompleksno pivo i njega ne možete popiti više od čaše ili manje flaše, a upravo je to mera koja potrebna da se „zalije i začinski definiše“ čorbast pasulj sa suvim rebrima, napravljen na način kako smo vam sugerisali.

Najbolja IPA na srpskom tržištu

IPA pivo, odnosno stil koji se naziva India Pale Ale, najčešće je pravljen stil u srpskim zanatskim pivarama i na našem tržištu ima jako puno IPA. Neke su dobre, neke su manje dobre, neke su vrhunske, a neke treba izbegavati. Ukoliko ne poznajete srpsku kraft scenu, teško da ćete znati za koju da se odlučite jer su sve flašice ili limenke u koje su pakovane privlačnih i zanimljivih etiketa. Jako je važno prilikom kupovine znati da je kraft pivo-pivo bez konzervanasa i aditiva, te ako nije dobro skladišteno ili je prilikom transporta izlagano suncu može da izgubi svoje pozitivne karakteristike i dobije negativne. Takođe, ukoliko dugo stoji na polici marketa, u uslovima koji nisu strogo kontrolisani, ovo pivo gubi svoja dobra svojstva.

Kada znate sve ovo, a ne znate koja su dobra IPA piva na našem tržištu i koje su proverene zanatske pivare koje ih proizvode, najbolje je da se odlučite da kupite od proverenih i najvećih i to direktno kod njih u pivarama. Ako živite u Beogradu ili Novom Sadu, to vam neće predstavljati problem, ali ako živite u nekom drugom gradu ili mestu u Srbiji hoće.

Mi vam predlažemo da vaš odabir uz čorbast pasulj sa suvim rebrima budu IPA piva iz pivare Dogma i to njihov čuveni Hoptopod, iz pivare Salto nagrađivani Belgrade IPA, iz pivare Kabinet kultnu Supernova i iz pivare Zbir traženi Memento.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1