Srbija voli Ameican Pale Ale

Prvi susret sa kraft pivima?

Prvi susret sa kraft pivima bilo je pivo naših beogradskih prijatelja koji su prilikom obilaska Amerike imali  priliku ne samo da probaju, već i da nauče dovoljno, da kad su se vratili otvore svoju kućnu pivaru. Pored toga što smo se trudili da svaki put kad bi kuvali pivo ukrademo po neki fazon, bili smo i redovni degustatori raznoraznih stilova koji su izlazili iz njihove radionice. I tu se razvila naša pasija prema APA stilu. Konkretan razlog ne znam, ali svakako ima ih više, da li zato što su zanat baš tamo učili, pa su ga usavršili ili je to stil koji nam je nedostajao, jer generalno sve ostale stilove smo mogli do tada da probamo i u našim radnjama, kafićima i pabovima.

 

Zašto American Pale Ale?

Kada smo se odlučili da probamo i mi sami da pravimo naše pivo u kućnoj varijanti, prvi recept koji smo skuvali bila je baš APA, pa onda opet APA, pa opet i tako u nedogled. Jednostavno, taj stil nas je kupio i definitivno nam je odgovarao bez obzira na vreme i okolnosti. Naravno, kuvali smo i mnoge druge stilove, ali samo APA stil smo kuvali konstantno.

Raznorazni degustatori, da kažem od 18 do 77 godina, uvek su isticali da je baš APA ono što im se najviše sviđa i da je baš to ono što nedostaje našem tržištu. Polako počinje priča da sa kućne varijante izađemo na kraft scenu Srbije i tu počinju varijacije recepata. Bez ikakve dileme, APA stil je bio osnovni i oko njega smo počeli da stvaramo priču.

 

Prvi recept?

Kreiramo naš prvi recept na bazi jednog APA stila iz naše kućne radionice. Kad kažem jednog, dobro je napomenuti da čari kućnog pivarstva kao i kraft pivarstva dozvoljavaju da radite male korekcije na vašim receptima i da nikad ne napravite identično pivo. Kako bi što bolje kontrolisali čitav process proizvodnje, korekcije su uvek male i individualne. Izmene su male, jer ne želimo da naše mušterije kod promene šarže primete veća odstupanja, a individualne kako bi sami uvideli kako koja promena menja pivo u teorij, te kako u realnosti.

Naš prvi kreirani recept za kraft pivaru je naše najpopularnije pivo Geronimo (APA-stil). Modifikujemo postojeći kućni recept i na osnovu do tada dobijenih kritika pokušavamo da napravimo recept koji bi pokrio najveći deo ispitanika. Za razliku od kućnog pivarstva ovog puta moramo da napravimo neke ustupke i da recepte ne pravimo prema našim željama već da probamo da ih prilagodimo za neke šire grupe konzumenata. To smo i učinili i iz pivare je izašao naš prvi Indijanac, simbolično nazvan po ikoni amerike, a koji je i sam poceo da “prati” trendove, da bi na kraju skrenuo i u poroke. Nekakav spoj tradicionalne Amerike i novog društva.

 

Novi recepti i novi stilovi?

Kako smo još uvek mala pivara, nismo želeli da stvaramo više stilova i ideja je bila da na scenu stupimo samo sa jednim pivom.

Ubrzo dobijamo komentare da bi bilo dobro da imamo još neka piva, ali da ne odstupamo daleko od postojećeg stila. Tada odlučujemo da na scenu izbacimo još dva recepta, ali oba vrlo bliska postojećem. Tako dobijamo Fisherman klasičnog i laganog PA i Kamasutra  crvenu IPA.

Za sada u ponudi imamo samo ova tri piva i radimo na razvoju Belgian ALE i Stout-a.

Kako smo nova i mala pivara, ne želimo da plasiramo prevelik broj stilova, jer želimo da tržište i mušterije koje smo kvalitetom osvojili, zadržimo i da njima obezbedimo dovoljne količine piva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1