Beer Style magazin recenzija – NEIPA 03 – pivara Dogma i Garden brewery

NEIPA 03 je rezultat prve srpsko – hrvatske kolaboracije. Ova IPA, odnosno njen podstil, je nastao zajedničkim radom srpske pivare Dogma i hrvatske pivare Garden. NEIPA 03 poprilično dobar predstavnik svoga stila, odnosno New England IPA pivu, koji privlači interesantnom aromom, a koja se javlja kao rezultat sinergijske kombinacije australijskih i američkih hmeljeva. Inače, ovaj pivksi stil je u svetu poznatiji pod imenom „juicy“ IPA i karakterističan je po punoći arome dobijenoj dodatkom velike količine aromatičnih hmeljeva, te trostrukim suvim hmeljenjem koje se odvija tokom procesa fermentacije. Iako poseduje jaku aromu, srž ovog piva dolazi od pamučnog, izbalansiranog ukusa koji se javlja zbog kombinacije ječmenih, pšeničnih sladova i ovsenih pahuljica.

NEIPA 03 je interesantna kreacija, koja zadovoljava ukusom i aromama stil kome pripada. Takođe, ovo je lepo balansirano pivo, sa možda malo jačim procentom alkohola, no koji se ne primeti zbog skladne kombinacije hmelja i slada.

 

Stil New England IPA

Alkohol 6,7 %

Temperatura serviranja 8 °C

Opšti utisak – Dobro

Beer Style ocena – 76

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Da li su cene piva realne

Pitanje koliko su cene piva u Srbiji realne sa sobom povlači još jedno, možda podjednako značajno pitanje: koliko je odnos

Lageri i sendviči

Ako u kulinarsko – pivskom svetu postoji par koji je kao stvoren jedno za drugo, toliko prirodan da se bez

Craft bar Tehnologʼs

Njihova osnovna delatnost je meso, zanatski proizvodi od mesa koje proizvode u saradnji sa malim prerađivačima. Njihova zanatska mesna filozofija

Restoran Boutique

Prvi restoran Boutique je otvorio svoja vrata 2013. godine na najatraktivnijoj lokaciji u Beogradu. Nalazi se između Narodnog muzeja i

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.