Koje pivo odabrati u Novogodišnjoj noći

Doček Nove godine prilika je za mnoge stvari: da se dobro proveseli, pokaže nova garderoba, možda upoznaju neki novi ljudi, uživa u muzici i pesmi i, neizostavno, dobro pojede i popije. Klasičan srpski novogodišni meni dugo vremena podrazumevao je obaveznu prasetinu i sarme, uz bilo koje pivo u skromnoj ponudi lokalnih prodavnica. Vremena su se promenila, pa je gastronomska ponuda uveliko izašla iz višedecenijskog kalupa, a o pivu i da ne govorimo. Nova vremena i trendovi doneli su neke sasvim nove poglede na novogodišnju trpezu koja više ne podleže obaveznom formalizmu, već je izbor jela vrlo raznovrstan, od laganih posluženja do teške kalorijske artiljerije. Slično je i sa pivom – nekada stidljivi provincijski rođak koji se pojavljivao sa strane, uz glavnu zvezdu, vino, danas je ravnopravni, a za profilisane pivopije i najvažniji deo ponude pića. Uz to, povećanjem broja vrsta piva i razvojem svojevrsne pivske kulture stiglo se i do obraćanja pažnje na uparivanje hrane i piva.

Od uparivanje hrane i piva ne bi trebalo praviti čitavu nauku i snobovski postavljati stvari, ali isto tako ne treba zaboraviti da pravilno uparivanje može izvući ono najbolje i iz hrane i iz piva. Za početak, najvažnije je znati osnovno pravilo  da lagana hrana ide uz lakša, svetlija piva, a snažnija i začinjenija hrana dobro se slaže sa tamnijim i snažnijim pivima. 

Uz sve promene u trendovima i ukusima, prasetina je ipak, za mnoge, nezaobilazni začin novogodišnje večeri i neizostavan ukras novogodišnje trpeze. Može biti ucelo, sa ražnja, ili neki dobar, slastan komad, pripremljen sa puno pažnje. Njena univerzalnost ogleda se u tome što se priprema i sa uživanjem jede u različitim krajevima sveta, od Filipina do Nemačke. Verzije mogu biti različite i raznovrsne, pa je tako i sa pivom koje ide uz prasetinu. Neki kvalitetan lager  se uspešno može nositi sa masnoćom, a odlično bi leglo i neko tamnije pivo kao što je Porter ili Brown Ale. Pivo se može koristiti i u pripremi prasetine, kao i u nekim drugim jelima, samo treba imati na umu ono što je još davno rekao legendarni tv kuvar Kit Flojd, preteča mnogih kuvara koje danas gledamo na televiziji: Ako nije dobro za piće, nije dobro ni za kuvanje.

Kod pripreme sarme nema mnogo filozofije jer Nova godina nikako nije vreme za eksperimente i početničke pokušaje, pa zato treba uposliti majku, baku ili bilo koga iz najbližeg okruženja čije su sarmice već isprobane i dokazane. Svako ima svoj stil i neke sitne, tajne cake koje omogućavaju da sarma bude zaista vrhunsko gastronomsko uživanje. Jedno je sigurno – što ih se više kuva, to su bolje. Uz njih bi odlično išlo neko pivo sa izraženijom hmeljnom notom. U susretu ove snažne zimske hrane i piva ne treba zaboraviti ni još jedno pravilo o uparivanju: ni jedan ukus ne bi trebalo da preovlađuje.

Ukoliko ste se odlučili za sasvim drugačiji jelovnik i želite da sebi i svojim gostima ponudite ribu, ni tu neće biti nikakav problem pronaći odgovarajuće pivo. Opcija je mnogo, pa tako i puno ima potencijalnih kombinacija. Sve zavisi od ribe i načina pripreme. Pastrmka će odlično ići uz neko kiselije pivo sa izraženom citrusnom notom, brancin ili losos odlično će se slagati sa nekim saison pivom, a uz tunjevinu bi sasvim leglo neko fino pšenično pivo. Masnijem šaranu dobro će parirati neki snažniji lager, a uz začinjeniju ribu prijaće isto tako začinjen IPA. Morski plodovi naprosto traže neko laganije pivo, a pohovane lignje sasvim će se dobro spojiti sa nekim finim pilsnerom. Školjke i rakovi se lepo dopunjavaju sa tamnijim pivima, a ako ste slučajne negde gde vas nude ostrigama, bez razmišljanja tražite uz to neki sjajni stout. A da pivo odlično može poslužiti i za pripremu ribe, ne treba posebno naglašavati, dovoljno je spomenuti šarana u pivu.

Sirevi i pivo mogu biti odličan, ali i rizičan spoj ako se ukusi promaše. Generalno, meki sirevi će se dobro slagati sa svetlijim i laganijim pivom, a sirevih jačeg ukusa će ići uz tamnija piva. Sve ovo pod uslovom da se na novogodišnjoj trpezi nađe i neki sir, što kod nas baš i nije previše čest običaj.

Šta god da bude izbor, priprema hrane za doček Nove godine ne bi trebala da bude teška obaveza, već jednostavno uživanje. Isto važi i za izbor piva – možda ne baš ono svakodnevno pivo kome se cele godine zaklinjemo na vernost, ali i bez želje da se obavezno impresionira nekim preskupim brendom. 

U idiličnoj noći kada, u idealnom slučaju, napolju lagano veje sneg, uživanje je u prijatnom i veselom društvu prepustiti se zavodljivostima gastronomije i čarolijama piva.  A preterivanje? Pa, o tome se najčešće razmišlja sutradan, kada stignu posledice, ali to je već scenario koji se ponavlja za svaki doček Nove godine. Dok se lekar ili savest ne umešaju, mada lekari obično reaguju pre savesti.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Belgrade BEER FEST 2018

Ovogodišnji Belgrade Beer Fest održaće se od 15. do 19. avgusta. I ove godine festival će se održati na Ušću.

Šta ustvari izaziva mamurluk

Sigurno ste mislili da mamurluk izaziva alkohol u pivu, no nauka kaže drugačije i etiketira glavnog krivca Jaka glavobolja, suva

Craft battle u Novom Sadu

Klub pivara Novog Sada nastavlja sa dobrom tradicijom i stoga vas pozivaju na još jedno u nizu takmičenja kućnih pivara,

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.