AKTUELNO: Kako se pravilno čuva pivo

Najava uvođenja dvadesetčetvoročasovne izolacije mnoge ljubitelje piva je poterala da kupe zalihe piva, a mi vas savetujemo kako da ga sačuvate

Prave ljubitelje piva uznemirila je informacija o tome da će se verovatno uvesti izolacija od 24 sata. Zato su pohrlili u prodavnice po omiljeno pivo, ali treba da imaju na umu da sve dobro u životu kratko traje, pa tako i pivo.

Kako biste ga što duže čuvali i kako bi ono zadržalo svoj ukus, miris i aromu, evo saveta kako se pravilno čuva.

Položaj

Pivo se drži u uspravnom položaju I to iz dva razloga. Ukoliko je pivo u konstantnom kontaktu s čepom, može se desiti da ono promeni ukus. Drugo, u svakoj flaši ima vazduha, pa ukoliko držite pivo u uspravnom položaju manja je verovatnoća da će doći do dodira sa vazduhom.

Ukoliko biste pivo horizontalno položili njegova veća površina bila bi u kontaktu sa vazduhom što bi dovelo i do veće oksidacije piva.

Temperatura

Svetlost i toplota su zapravo najveći neprijatelji piva. Njega treba čuvati u hladnoj prostoriji i van dometa izvora topline. Pravilo je da se piva sa većim procentom alkohola čuvaju na višim temperaturama, a ona s manjim na nižim.

Tamno i hladno mesto biće dovoljni za čuvanje piva, a najbitnije je da pivo nema iznenadnih izlaganja velikim vrućinama.

Svetlost

Pivo ne voli svetlost jer ona može da mu promeni ukus i zato su po pravilu flaše tamnije boje. Usled kontinuiranog izlaganje UV svetlu, molekuli hmelja se rastavljaju i povezuju sa atomima sumpora čime se menja karakter piva, a tada se menja miris i aroma. Kako biste očuvali karakter piva, stavite ga u prostor bez izvora svetlosti, poput podruma ili frižidera.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Republika Irska i pivo

Ova zemlja prepuna je legendi, od onih o leprikonima, malim, bradatim i nestašnim vilenjacima koji, ako ih uhvatite, daruju svoj

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja