AKTUELNO: Kako se pravilno čuva pivo

Najava uvođenja dvadesetčetvoročasovne izolacije mnoge ljubitelje piva je poterala da kupe zalihe piva, a mi vas savetujemo kako da ga sačuvate

Prave ljubitelje piva uznemirila je informacija o tome da će se verovatno uvesti izolacija od 24 sata. Zato su pohrlili u prodavnice po omiljeno pivo, ali treba da imaju na umu da sve dobro u životu kratko traje, pa tako i pivo.

Kako biste ga što duže čuvali i kako bi ono zadržalo svoj ukus, miris i aromu, evo saveta kako se pravilno čuva.

Položaj

Pivo se drži u uspravnom položaju I to iz dva razloga. Ukoliko je pivo u konstantnom kontaktu s čepom, može se desiti da ono promeni ukus. Drugo, u svakoj flaši ima vazduha, pa ukoliko držite pivo u uspravnom položaju manja je verovatnoća da će doći do dodira sa vazduhom.

Ukoliko biste pivo horizontalno položili njegova veća površina bila bi u kontaktu sa vazduhom što bi dovelo i do veće oksidacije piva.

Temperatura

Svetlost i toplota su zapravo najveći neprijatelji piva. Njega treba čuvati u hladnoj prostoriji i van dometa izvora topline. Pravilo je da se piva sa većim procentom alkohola čuvaju na višim temperaturama, a ona s manjim na nižim.

Tamno i hladno mesto biće dovoljni za čuvanje piva, a najbitnije je da pivo nema iznenadnih izlaganja velikim vrućinama.

Svetlost

Pivo ne voli svetlost jer ona može da mu promeni ukus i zato su po pravilu flaše tamnije boje. Usled kontinuiranog izlaganje UV svetlu, molekuli hmelja se rastavljaju i povezuju sa atomima sumpora čime se menja karakter piva, a tada se menja miris i aroma. Kako biste očuvali karakter piva, stavite ga u prostor bez izvora svetlosti, poput podruma ili frižidera.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Da li pivo umanjuje stres

U eri ubrzanog načina života često se javlja stres, kao produkt mnoštva informacija kojima smo izloženi. Stres u manjim dozama

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju