AKTUELNO: Kako se pravilno čuva pivo

Najava uvođenja dvadesetčetvoročasovne izolacije mnoge ljubitelje piva je poterala da kupe zalihe piva, a mi vas savetujemo kako da ga sačuvate

Prave ljubitelje piva uznemirila je informacija o tome da će se verovatno uvesti izolacija od 24 sata. Zato su pohrlili u prodavnice po omiljeno pivo, ali treba da imaju na umu da sve dobro u životu kratko traje, pa tako i pivo.

Kako biste ga što duže čuvali i kako bi ono zadržalo svoj ukus, miris i aromu, evo saveta kako se pravilno čuva.

Položaj

Pivo se drži u uspravnom položaju I to iz dva razloga. Ukoliko je pivo u konstantnom kontaktu s čepom, može se desiti da ono promeni ukus. Drugo, u svakoj flaši ima vazduha, pa ukoliko držite pivo u uspravnom položaju manja je verovatnoća da će doći do dodira sa vazduhom.

Ukoliko biste pivo horizontalno položili njegova veća površina bila bi u kontaktu sa vazduhom što bi dovelo i do veće oksidacije piva.

Temperatura

Svetlost i toplota su zapravo najveći neprijatelji piva. Njega treba čuvati u hladnoj prostoriji i van dometa izvora topline. Pravilo je da se piva sa većim procentom alkohola čuvaju na višim temperaturama, a ona s manjim na nižim.

Tamno i hladno mesto biće dovoljni za čuvanje piva, a najbitnije je da pivo nema iznenadnih izlaganja velikim vrućinama.

Svetlost

Pivo ne voli svetlost jer ona može da mu promeni ukus i zato su po pravilu flaše tamnije boje. Usled kontinuiranog izlaganje UV svetlu, molekuli hmelja se rastavljaju i povezuju sa atomima sumpora čime se menja karakter piva, a tada se menja miris i aroma. Kako biste očuvali karakter piva, stavite ga u prostor bez izvora svetlosti, poput podruma ili frižidera.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Međunarodni dan piva

Od 2007. godine prvi petak u avgustu se obeležava kao Međunarodni dan piva.  Prvobitno manifestacija lokalnog karaktera, i to u

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora