ISTRAŽUJEMO: Kako prepoznati dobru pivaru

Odgovor na ovo pitanje pokušali smo da potražimo iznoseći činjenice, te da se nakon toga nametne logičan odgovor

Ukoliko ulazite u svet kraft piva sigurni smo da vam se u glavi stalno prepliću misli, samo sa jednim pitanjem – Kako prepoznati dobru pivaru?

Na sceni kao što je srpska, odnosno na jako mladom tržištu, bar kada je reč o zanatskim pivarama, teško je dati tačan odgovor. Odgovor može da ide u više pravaca, ali i da bude dijametralno-suprotan, a opet ne određen.

Možda je bolje odgovor potražiti iznoseći neke činjenice pre samog odgovara, te da se on nakon toga logično nametne.

Dobra zanatska pivara mora da ima svoje postrojenje za proizvodnju kraft piva, mora da poseduje magacin za pravilno odlaganje sirovina, mora da ima hladnu komoru za odlaganje gotovih piva, mora da ima svoju punilicu za flaširana piva, piva u limenkama i punilicu za kegove. Takođe, dobro bi bilo da ima i punilicu za plastičnu ambalažu. Valja istaći i da je jako bitan detalj i posedovanje labaratorije za kontrolu piva, ali i sistema za dezinfekciju.

Pored kompletirane proizvodnje, zanatska pivara, koja bi trebala da zrači poverenjem, treba da ima stalnu i ne promenjivu sirovinu za izradu piva, ali i definisan kanal prodaje piva.

Veoma važan detalj prilikom ocene zanatske pivare je i njena uposlenost projektovanih kaciteta. Ukoliko je uposleni kapaciet 20 do 30 odsto, u odnosu na projektovani kapacitet, to dovoljno govori o toj pivari.

Pored svega nabrojanog, veoma bitan detalj, a koji mnogi zanemaruju je paleta piva koja je stalno u ponudi. Ukoliko jedna zanatska pivara u svojoj ponudi konstantno ima, recimo pet etiketa, odnosno stilova piva, to govori da ta pivara ima standard koji omogućava stalan kvalitet i nepromenjivost prilikom dugoročne proizvodnje. To praktično znači da je to ozbiljna pivara i da može da dobije vaše poverenje.

Ukoliko zanatska pivara stalno na tržište izbacuje nove etikete – nova piva, stilove i podstilove, to govori da ta pivara „luta“ u potrazi za pivom koje bi je simbolizovalo, traži kupce, ali i da nema ujednačen standard u proizvodnji, a samim tim ni u kvalitetu piva. Takođe, često „izbacivanje“ novih etiketa piva na tržište, odaje još jedan veoma važan detalj i otkriva ono što pivara želi da sakrije – Masovnim izbacivanjem novih etiketa, stilova i podstilova na tržište, vešto se maskira problem pivare u nemogućnosti kontrole kvaliteta i neujednačene održivosti postojećih etiketa-piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Na izvoru vitamina B

Kvasac u pivu je prepun vitamina B, posebno ako pijete nefiltrirano pivo. Vitamin B3 (niacin) je dobar regulator niva holesterola,

restoran konoba 32

Restoran Konoba 32

Restoran Konoba 32 nalazi se u centru Pančeva, u ulici koja odiše starim duhom grada. U okviru restorana Konoba 32 nalazi se i fino ušuškana bašta.

Restoran Zak

U restoranu Zak možete dobiti jednu celokupnu i zaokruženu ponudu. Od vinskog podruma i bašte, preko bara i sale restorana,

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.

HRANA I PIVO – Pivnica Crni Petao

Pivnica Crni Petao nalazi se u Beogradu, u Ustaničkoj ulici. Svoja vrata za posetioce otvorili su pre dve godine, a sve sa ciljem da im pruže veliki izbor piva.