PAMETNA KUPOVINA: Što svežije, to bolje

Evo šta treba da znate kada kupujete piv

Da li znate da je pivo ustvari hrana koja mora da se troši kako se vremenom ne bi pokvarilo. Nenazivaju pivo džabe tečni hleb, jer kao i “naš nasušni” što svežiji, to je bolji.

Zato je od ključne važnosti da znate šta treba činiti ukoliko kupujete pivo koja ne sadrže konzervanse odnosno kraft piva.

Nažalost, naši zakoni dozvoljavaju proizvođačima da prodaju svoje proizvode bez obaveze da tačno naznače sastojke koji se u njemu nalaze. Zato pre kupovine omiljenog piva obavezno  gledajte datum proizvodnje.

Svaki kupac će proveriti zrelost voća, ljubitelj vina će pogledati godinu berbe, pa zašto onda i pivopije ne bi radile isto pri kupovini piva?

Primetićete da se na svakom pivu nalazi napomena da se mora čuvati na hladnom i tamnom mestu. Isto tako videćete da malo ko ovo poštuje, te da se obično ispred prodavnica nalaze pune gajbe piva koje stoje na suncu. Pivo vremenom postaje ustajalo i gubi svoj ukus.

Piva su u proseku sveža tri meseca nakon flaširanja. Neke vrste piva mogu duže da imaju svežinu, a to su uglavnom pasterizovana piva koja proizvode velike industrijske pivare.

Takođe, hmelj i alkohol su dobri prirodni konzervansi, te piva sa dosta hmelja i alkohola imaju duži život. Sve u svemu, za razliku od vina, piva su vremenom sve lošija.

Izuzetak predstavljaju samo određeni stilovi piva: braleywine, stara ejl piva, pojedina belgijska trappist piva…

 Zato nikad nemojte da kupujete velike količine piva, koja su pred  istekom čak i kada su na akciji,  i uvek proverite datum proizvodnje.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Balkon

Restoran Balkon spada u red beogradskih restorana koji se bave konceptom visoke Italijanske kuhinje i nalazi u Balkanskoj ulici. Meni

Pivo od ljudske mokraće

Ako ste kojim slučajem prisustvovali danskom muzičkom festivalu „Roskilde“, održanom 2015. godine,  onda je vaš urin korišćen za proizvodnju piva.

KAKO NAPRAVITI PIVARU Od trnja do zvezda

Valjevska pivara je jedna od retkih pivara koja je ostala u domaćem vlasništvu i to zahvaljujući domaćoj pameti Industrijske pivare koje posluju kod nas imaju

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli