PIVO: Jeftina VS Skupa piva

Na policama prodavnica i ugostiteljskih objekata nalazi se velik broj različitih vrsta piva, počev od onih jeftinih, pa do onih skupih – Pitanje je za koje se opredeliti i da li cena garantuje kvalitet

Pivska industrija, po ugledu na svaku drugu modernu industriju, nudi niz različitih proizvoda prilagođenih konzumentima iz različitih društvenih slojeva. Ovakvim vidom plasiranja proizvoda postiže se zadovoljenje svakog konzumenta, bilo da se on nalazi na srećnoj, ili pak manje srećnoj grani društvenog staleža. Takođe, kada pričamo o ovako diskutabilnoj temi bitno je da se ogradimo i navedemo da ćemo danas upoređivati jeftina i skuplja industrijska piva, ali ne premium i superpremium industrijska piva, te da ćemo kraft piva predstaviti kao pogodnu alternativu u pojedinim slučajevima.

Ukus, boje i arome

Kada pričamo o industrijskim pivima, naš nivo očekivanja ne sme biti previše visok. Iako ona mogu biti kvalitetna, teško se mogu porediti sa zanatskim pivima. Kada je reč o ukusima jeftinijih piva oni su pretežno isti, odnosno kako bi ih obožavatelji krafta opisali „podsećaju na ušećerenu vodu“. Moramo priznati da to nije potpuna istina, te da se mogu naći veoma dobra industrijska piva, pogotovo ona sa nešto višom  cenom. Boja i arome ovih piva takođe mogu biti na visokom nivou, odnosno boja može biti puna, dok arome upečatljive i snažne. Ove pogodne karakteristike mogu se očekivati od skupljih industrijskih piva, ali koliko god one bile dobre ne mogu parirati kvalitetnim kraft pivma.

Amabalaža

Kod ambalaže mogu se primetit eksponencijalne razlike, pogotovo kada pivo dostiže visoku cenu. Jeftina industrijska piva uglavnom krase proste i minimalistične ambalaže koje ne privlače previše pažnju, dok kod skupljih možemo očekivati veoma kvalitetne ambalaže, pogotovo kada je reč o flaširanim pivima. Interesantno je primetiti da većina skupljih industrijskih piva jeste skuplja baš zbog same ambalaže.Dobro je poznato da lepo upakovani proizvod privlači pažnju i lakše prodaje proizvod, no takođe je dobro poznato da lepo upakovani proizvod više košta.

Zaključak

Industrijsko pivo nije loš izbor ni po kojoj ceni, pogotovo ako uživate dok ga pijete. Ali ako ipak želite da potrošite više na pivo, a ujedno želite da izvučete maksimum iz svoga novca, naš savet jeste da se po mogućnosti opredelite za kraft. Ne samo da ćete dobiti bolji proizvod, nego ćete ujedno podržati lokalnu kraft pivaru. Sa druge strane, ako želite nešto na brzinu, nešto jefitno, onda ni jeftinija industrijska piva nisu loš izbor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1