KUĆNO PIVARSTVO: Najčešće greške i kako ih izbeći

Kupili ste ili planirate da kupite kućnu pivaru i da pravite pivo za sebe i ekipu – Pre samog kuvanja obratite pažnju na sledeće detalje

Svaki zanat, ili umeće, zahteva dosta truda i rada kako bi krajnji rezultat bio uspešan. Međutim i pored svog truda neophodno je i znanje. Bilo da se radi o popravljanju automobila, ili pak sastavljanju računara, bez adekvatnog predznanja nije moguće dobiti ni jedan kvalitetan proizvod. Ovi principi važe i za kuvanje piva. Bez obzira što je šablonski posao, postoji niz malih finesa na koje treba obratiti pažnju, kako bi vaše pivo bilo viskog kvaliteta. Upravo iz tog razloga, danas smo odlučili da se pozabavimo sa najćešćim greškama koje se javljaju tokom procesa kuvanja piva.

Greška 1– Prevelika očekivanja

Ukoliko ste početnik u kuvanju piva, neophodno je da sagledate situaciju objektivno, te da vaša očekivanja ne budu previsoka. Tokom kuvanja prvog piva pametnije vam je da se opredelite za jednostavne recepte, koji se mogu lako pratiti. Počnite od prostih pivskih stilova kako bi se laganim tempom uveli u sam proces kuvanja. Isplanirajte ceo proces, te prikupite sve sastojke i opremu pre samog kuvanja, kako ne bi došlo do neželjenih problema. Nakon nekoliko skuvanih tura možete početi polako da eksperimentišete sa novim stilovima ili recepturama.

Greška 2– Neadekvatna higijena kućne pivare

Verovali ili ne, ali kvalitet vašeg piva u najvećoj meri zavisi od vaše sposobnosti da valjano očistite aparaturu za kuvanje. Fermentacija je ključni proces kuvanja piva, te je krucijalno da ona protekne u najboljem redu. Ako vaša aparatura nije adekvatno očišćena, nepoželjne bakterije i ostali mikroorganizmi ometaće proces fermentacije. Krajnji razultat može biti pivo veoma čudnog, skoro pokvarenog ukusa. Prljave ruke, površina i oprema su stvari na koje morate obratiti pažnju kako bi vaš krajnji proizvod bio dobar.

Greška 3– Voda lošeg kvaliteta

Voda je najjednostavniji, najjeftiniji i najvažniji sastojak koji se koristi tokom kuvanja piva, ali većina pivara i dalje koristi običnu „česmušu“. Voda predstavlja osnovu vašeg piva, te je ona poput praznog slikarskog platna. Ako je platno umrljano od samog početka jasno je da ni konačna slika neće biti toliko lepa koliko bi ona mogla biti da je platno naposletku bilo čisto. Stoga vam je bolji izbor da se opredelite za izvorsku ili neku drugu vodu koja je proverenog kvaliteta, odnosno da je prečišćena.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1