PIVO: Kako poboljšati ukus piva

Postoje načini kako da utičete na kvalitet vašeg piva i da iz njega maksimalno izvučete sekundarne arome, mirisne note i ukuse

Kada je reč o definiciji dobrog ukusa piva, često važi pravilo – „Što svežije pivo, to bolje pivo“. Ovo pravilo se pre svega odnosi na kraft piva. Kraft piva, a naručito oni stilovi koji sadrže više hmelja, nakon izvesnog vremena postaju užegla, te njihov kvalitet ukusa naglo opada.

Međutim ovo pravilo ne važi uvek, jer uz adekvatno znanje možete pronaći pivo koje je nalik vinu, odnosno nakon sazrevanja biva ispunjeno kompleksnim ukusima i intrigantnim aromama. Upravo iz tog razloga, danas smo odlučili da vam ponudimo određene smernice, a koje su vezane za starenje ili arhiviranje piva.

Zašto arhivirati pivo?

Ako ste ljubitelj piva, a ne uspevate da pronađete užitak u trenutnoj ponudi koju nude zanatske i industrijske pivare, možda odležala piva predstavljaju baš ono što vam je potrebno kako bi se vaš pivski duh ponovo upalio. Bitno je napomenuti da arhivirano pivo ne mora uvek da znači dobro pivo. Starenjem piva ono razvija nove ukuse, a u zavisnosti od stila, ti ukusi mogu biti bolji ili lošiji.

Koja piva najbolje podležu starenju?

Generalno, ako želite da arhivirate pivo ono bi trebalo da poseduje veći procenat alkohola (više od 8%) i da sadrži ukus koji potiče od slada. Izbegavajte piva koja imaju više hmelja, jer ona kao takva često gube dosta ukusa tokom starenja, zbog procesa oksidacije koji negativno utiče na hmelj. Pogodni stilovi za arhiviranje su kisela i bottle conditioned piva – ova piva u sebi poseduju aktivne kvasce koji nastavljaju da razvijaju ukus piva i da ga štite od oksidacije nakon flaširanja.

Gde arhivirati pivo?

Ovo je verovatno najjednostavniji korak u procesu starenja piva. Potrebno vam je neko tamno mesto u kom se ne dešavaju česte fluktuacije temperature, odnosno mesto na kom je temperatura približno ista tokom čitave godine. Bitno je da pivo tokom starenja stoji uspravno, a najbolja mesta za odlaganje su ona koja poseduju malo svetlosti i temperaturu između 6 – 12 stepeni Celzijusa. U najjednostavnijem slučaju možete stariti vaša piva i u frižideru.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Budite strpljivi

Budite strpljivi kada počinjete sa kućnom proizvodnjom piva. Znate izreku: „Sve dobre stvari dolaze onima koji čekaju“. Ovo ne može

Restoran Papa Joe

Priča restorana Papa Joe počela je sada već davne 1989. godine u Beogradu. Zahvaljujući kvalitetnoj usluzi, ovaj restoran je stekao

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.