PIVO: Kako poboljšati ukus piva

Postoje načini kako da utičete na kvalitet vašeg piva i da iz njega maksimalno izvučete sekundarne arome, mirisne note i ukuse

Kada je reč o definiciji dobrog ukusa piva, često važi pravilo – „Što svežije pivo, to bolje pivo“. Ovo pravilo se pre svega odnosi na kraft piva. Kraft piva, a naručito oni stilovi koji sadrže više hmelja, nakon izvesnog vremena postaju užegla, te njihov kvalitet ukusa naglo opada.

Međutim ovo pravilo ne važi uvek, jer uz adekvatno znanje možete pronaći pivo koje je nalik vinu, odnosno nakon sazrevanja biva ispunjeno kompleksnim ukusima i intrigantnim aromama. Upravo iz tog razloga, danas smo odlučili da vam ponudimo određene smernice, a koje su vezane za starenje ili arhiviranje piva.

Zašto arhivirati pivo?

Ako ste ljubitelj piva, a ne uspevate da pronađete užitak u trenutnoj ponudi koju nude zanatske i industrijske pivare, možda odležala piva predstavljaju baš ono što vam je potrebno kako bi se vaš pivski duh ponovo upalio. Bitno je napomenuti da arhivirano pivo ne mora uvek da znači dobro pivo. Starenjem piva ono razvija nove ukuse, a u zavisnosti od stila, ti ukusi mogu biti bolji ili lošiji.

Koja piva najbolje podležu starenju?

Generalno, ako želite da arhivirate pivo ono bi trebalo da poseduje veći procenat alkohola (više od 8%) i da sadrži ukus koji potiče od slada. Izbegavajte piva koja imaju više hmelja, jer ona kao takva često gube dosta ukusa tokom starenja, zbog procesa oksidacije koji negativno utiče na hmelj. Pogodni stilovi za arhiviranje su kisela i bottle conditioned piva – ova piva u sebi poseduju aktivne kvasce koji nastavljaju da razvijaju ukus piva i da ga štite od oksidacije nakon flaširanja.

Gde arhivirati pivo?

Ovo je verovatno najjednostavniji korak u procesu starenja piva. Potrebno vam je neko tamno mesto u kom se ne dešavaju česte fluktuacije temperature, odnosno mesto na kom je temperatura približno ista tokom čitave godine. Bitno je da pivo tokom starenja stoji uspravno, a najbolja mesta za odlaganje su ona koja poseduju malo svetlosti i temperaturu između 6 – 12 stepeni Celzijusa. U najjednostavnijem slučaju možete stariti vaša piva i u frižideru.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Srpski Pale Ale

Ejl je tradicionalna vrsta piva iz Velike Britanije, i to je pivo gornjeg vrenja. Ejlovi su prepoznatljivi po tome što

Dani hmelja u Bačkom Petrovcu

Tradicionalna manifestacija "Dani hmelja" će ove godine biti održani 10. avgusta u Bačkom Petrovcu, u organizaciji Petrovec doo. Gostima manifestacije

Restoran Abraham

Restoran Abraham nalazi se na Paliću, na glavnom drumu koji izlazi na auto – put. Ponuda restorana Abraham svodi se na tradicionalne mađarske specijalitete, te na jela koja se jedu kašikom.

PAMETNO KUPITE Paulaner Dunkel

Paulaner Dunkel je moćno pivo, slično vinu, samo ukusnije i sa umerenim procentom alkohola. Ako volite moćne ukuse, Paulaner Dunkel je pivo za vas.

SAVET Zalivajte sobno bilje pivom

Da li ste znali da sobno bilje bolje raste ako ga zalivate pivom jednom u deset dana – Zato zalivajte sobno bilje pivom i uvek će biti u dobroj kondiciji.