USPAVLJUJE VAS PIVO: Kako se rešiti umora nastalog nakon nekoliko popijenih piva

Postoji rešenje i ono nam je pri ruci

Svim pivopijama je dobro poznat osećaj umora koji se javlja nakon nekoliko popijenih piva. Na početku, kada pijemo svoje prvo ili drugo pivo, ovaj osećaj je skoro neprimetan. Ali nakon što alkohol počne da nas obuzima, počinje kratkotrajna euforija, a posle koje dolazi osećanje umora. Ovaj osećaj dostiže svoj vrhunac odmah nakon što alkohol prestane sa svojim dejstvom.

Nakon ovoga, većina pivopija ode na spavanje, ali problem se javlja ako nas ovaj osećaj zahvati tokom dana ili pak tokom nekih obaveza. Lako je pokušati „na mišiće“ pregurati ovu teskobu, ali verovali ili ne, postoji lak i jednostavan način pomoću kojeg možete ublažiti ovaj potišteni osećaj umora.

Alkohol ima uticaj na naš mozak, tačnije na dva neurotransmitera zvana GABA i Glutamate. Nakon što se molekuli alkohola vežu za ove receptore, osećaji poput relaksacije počinju da obuzimaju vaš organizam. Uticaj alkohola na ove receptore je razlog zbog kojeg nas pivo uspavljuje. Nakon što organizam shvati da nešto nije kako treba, on pokušava ponovo da uspostavi balans pomoću kratkotrajnog smanjivanja nadražaja ovih receptora. Upravo smanjene nadražaja receptora je razlog zbog kojeg je kvalitet sna lošiji dok spavamo pod uticajem alkohola.

Postavlja se pitanje kako se rešiti umora prouzrokovanog alkoholom? Odgovor na ovo pitanje je jednostavniji nego što mislimo, voda je ključni faktor. Ako se osećamo umorno nakon nekoliko piva najpametnije što možemo uraditi je da pivo zamenimo vodom.Jedan od prvih znakova nedostatka tečnosti je osećaj umora i slabosti. Naše telo konstantno gubi tečnosti kroz znoj, urin i disanje. To praktično znači da je najbitnije zameniti izgubljenu tečnost. Ukoliko smo dobro  hidrirani, osećaj umora prouzrokovan od strane alkohola je drastično blaži. Naravno, voda nas neće potpuno vratiti u život, ali svakako da ćemo se osećati poprilično bolje.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Austrija i pivo

U nekoj igri asocijacija bilo bi relativno lako stići do tačnog rešenja: Mocart, valcer, Saher torta, skijanje. Naravno, asocijacije, u

Biti odgovoran je u trendu

Danas ćemo vas posavetovati na koji način možete da naučiti odgovorno da konzumirate alkohol i to kroz par koraka Većina

Restoran Druga priča

Restoran Druga priča nalazi se na reci Dunav, na samom Zemunskom keju, između restorana Žabar i Keops. Okružen zelenilom i

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike