DA LI PITI PIVO U TRUDNOĆI: Izbegavajte pivo u trudnoći

Mnoge studije govore da je poželjno popiti pivo dnevno tokom trudnoće, ali da li je baš tako

Lekari i nuticionisti nisu potpuno sigurni kolika količina alkohola, a samim tim i piva, sme da se pije tokom trudnoće, te je najsigurnije uzdržati se od piva tokom trudnoće. Ovo kaže struka, a istraživanje koje smo mi sproveli daje oprečne informacije.

Velika većina stručnjaka se slaže oko toga da je konzumacija piva pre kao i u toku trudnoće loša ideja.

Pijenjem piva dok ste u drugom stanju možete dugoročno naštetiti bebi, a što više pijete to je veći rizik od nastanka niza komplikacija.

A kako alkohol iz piva utiče na embrion?

Kada pijete pivo, alkohol prelazi iz krvi kroz placentu do bebe.

Bebina jetra je jedan od organa koji se razvija tek u kasnijim stadijumima trudnoće.

Beba nije u mogućnosti da obradi alkohol tako dobro kao odrasla osoba i prevelika izloženost alkoholu može ozbiljno uticati na bebin razvoj.

Rizici od pobačaja i prevremenog porođaja

Konzumiranje alkohola, posebno u prva tri meseca trudnoće, povećava rizik od pobačaja i prevremenog porođaja.

Šta više, alkohol može katastrofalno uticati na bebu nakon rođenja.

Ovo se često dešava ako majke konzumiraju alkohol nakon prva tri meseca trudnoće.

Rizik raste što više pijete.

Dugoročni negativni efekti uključuju poteškoće u učenju i probleme u ponašanju.

Obilno preterivanje u alkoholu tokom trudnoće može kod vaše bebe izazvati ozbiljnu dijagnozu zvanu fetalni alkoholni sindrom (FAS).

Simptomi ove dijagnoze su sledeći: spor rast i razvoj, izrazite crte lica i problemi u ponašanju i učenju

Takođe čak i umerena konzumacija, kao i retka preterana konzumacija, mogu biti povezani sa slabijim oblicima FAS-a.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike