KOJI SU JESENJI STILOVI PIVA: Jača, tamnija i smelija piva

Evo nekoliko predloga za prohladne jesenje dane kada je pivo u pitanju

Leto odbrojava svoje poslednje dane, a jesen nam se ozbiljno približava. Temperature padaju, dok sunce sve slabije greje.

Jesenja sezona počinje, a mi vam preporučujemo nekoliko pivskih stilova koji se najbolje slažu sa svežim, ali i prijatnim, jesenjim mesecima.

Za pivopije jesen predstavlja početak tranzicije sa prostih i laganih, tako reći letnjih pivskih stilova, na one malo jače, tamnije i smelije.

Hladno vreme nam dolazi, te je ovo dobra prilika da uživamo u pivima sa većim procentom alkohola.

U principu, svako tamno pivo, sa notama karamele i kafe, te sa čvrstom i jakom kremastom penom dobrodošlo je na ovu listu. Međutim, pojedini stilovi su pogodniji od drugih, iako na prvi pogled poseduju slične karakteristike. Stoga, danas ćemo vam preporučiti pivske stilove koji su najbolji za hladne jesenje dane.

Tamni ejl

Prženi slad, karamela i čokolada često su najistaknutije arome i ukusi u ovim pivima. Pored ovih ukusa, obično tamni ejlovi poseduju aromu hmelja, koju prati hmeljasta gorčina što ovim pivima daje finu paletu ukusa. Tamni ejlovi su savršen izbor za početak jeseni, ali i za sredinu ovog godišnjeg doba.

Crveni ejl

Još jedno pivo srednje – jakog tela koje nastoji da uravnoteži prijatne ukuse slada sa gorčinom hmelja.

U proizvodnji ovih piva uglavnom se koriste američke sorte hmelja, koje daju arome citrusa, bora i trava.

Crveni ejlovi su dobar izbor tokom prelaza sa letnjih na jesenja piva.

Ćilibarni ejl

Amber ale, odnosno ćilibarni ejl, pivski je stil sa karakteristikama dobijenim od slada i hmelja.

Često se u ćilibarnom ejlu raspoznaju i izražene note karamele, međutim one su sekundarne i dominiraju slatkasto-gorke note. Ovaj stil je najpogodniji za sredinu jesenje sezone.

Schwarzbier

Reč je o crnom lageru, Nemačkog porekla, savršen za kraj jeseni, odnosno za početak zime.

Odlikuje ga slabo telo koje je propraćeno hmeljastom gorčinom, te blago slatkastim notama dobijenim od specijalnih prženih sladova.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivnica Corner Pub

Pivnica Corner Pub je savršeno mesto za druženje. Ljubazno osoblje ove pivnice će vam pomoći oko odabira hrane i pića,

Restoran Amphora

Amphora je otmen i prijatan à la carte restoran u kom možete uživati u internacionalnim jelima i specijalitetima od sveže

Restoran Zak

U restoranu Zak možete dobiti jednu celokupnu i zaokruženu ponudu. Od vinskog podruma i bašte, preko bara i sale restorana,

PIVO OD 700 FUNTI

Najskuplje pivo na svetu retko je dostupno kod nas. Ako vam neko ponudi da kupite i naravno popijete jedno Vieille Bon Secours pivo, budite oprezni.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.