KOJI SU JESENJI STILOVI PIVA: Jača, tamnija i smelija piva

Evo nekoliko predloga za prohladne jesenje dane kada je pivo u pitanju

Leto odbrojava svoje poslednje dane, a jesen nam se ozbiljno približava. Temperature padaju, dok sunce sve slabije greje.

Jesenja sezona počinje, a mi vam preporučujemo nekoliko pivskih stilova koji se najbolje slažu sa svežim, ali i prijatnim, jesenjim mesecima.

Za pivopije jesen predstavlja početak tranzicije sa prostih i laganih, tako reći letnjih pivskih stilova, na one malo jače, tamnije i smelije.

Hladno vreme nam dolazi, te je ovo dobra prilika da uživamo u pivima sa većim procentom alkohola.

U principu, svako tamno pivo, sa notama karamele i kafe, te sa čvrstom i jakom kremastom penom dobrodošlo je na ovu listu. Međutim, pojedini stilovi su pogodniji od drugih, iako na prvi pogled poseduju slične karakteristike. Stoga, danas ćemo vam preporučiti pivske stilove koji su najbolji za hladne jesenje dane.

Tamni ejl

Prženi slad, karamela i čokolada često su najistaknutije arome i ukusi u ovim pivima. Pored ovih ukusa, obično tamni ejlovi poseduju aromu hmelja, koju prati hmeljasta gorčina što ovim pivima daje finu paletu ukusa. Tamni ejlovi su savršen izbor za početak jeseni, ali i za sredinu ovog godišnjeg doba.

Crveni ejl

Još jedno pivo srednje – jakog tela koje nastoji da uravnoteži prijatne ukuse slada sa gorčinom hmelja.

U proizvodnji ovih piva uglavnom se koriste američke sorte hmelja, koje daju arome citrusa, bora i trava.

Crveni ejlovi su dobar izbor tokom prelaza sa letnjih na jesenja piva.

Ćilibarni ejl

Amber ale, odnosno ćilibarni ejl, pivski je stil sa karakteristikama dobijenim od slada i hmelja.

Često se u ćilibarnom ejlu raspoznaju i izražene note karamele, međutim one su sekundarne i dominiraju slatkasto-gorke note. Ovaj stil je najpogodniji za sredinu jesenje sezone.

Schwarzbier

Reč je o crnom lageru, Nemačkog porekla, savršen za kraj jeseni, odnosno za početak zime.

Odlikuje ga slabo telo koje je propraćeno hmeljastom gorčinom, te blago slatkastim notama dobijenim od specijalnih prženih sladova.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Lovac

U dobro poznatom ambijentu restorana Lovac, prepunom lovačkih priča, koji zahvaljujući izloženim puškama i opasačima, galeriji divljači i odabiru boja

Sastojci kriju tajnu

Dok ispijate vaše omiljeno pivo, da li ste se zapitali koja je procedura potrebna da biste vi bili zadovoljni konzument

Jaka, a ukusna

Sa eksplozijom kraft industrije, očekivano je da nas iznenade određena piva koja se ističu od ostalih Većina muškaraca se verovatno

Restoran Madera

Restoran Madera se nalazi u samom srcu Beograda. Na mestu gde se danas nalazi restoran Madera najpre je otvorena kafana

Završen Beer Fest

Iz Apatinske pivare poručili – Odgovorno konzumirajte alkohol Kroz kampanje Kad pijem, ne vozim i Reciklirajte i Vi, Apatinska pivara

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike