PREPOZNAJTE KVALITET: Pena pivo odaje

pena pivo odaje

Ukoliko niste sigurni da li pijete kvalitetno pivo najbolji pokazatelj za to je čvrsta i stabilna pena

Pivopije se dele na one koji vole pivo sa penom i na one koji je ne vole. Osobe koje uživaju u bogatoj peni uvek će pivo u čašu sipati brzo i naglo, dok oni koji ne uživaju u peni sipaju ga polako najčešće uz ivicu čaše.

Prepoznajte sveže pivo

Ovo je samo jedan od fenomena vezanih za pivo, a retko ko zna šta zapravo pena otrkriva o njemu. Pravi poznavaoci piva umeju da prepoznaju i najmanju razliku između kvalitetnog i piva koje nema sve te karakteristike.

Ukoliko niste sigurni da li pijete kvalitetno pivo najbolji pokazatelj njegovog kvaliteta jeste čvrsta, stabilna i gusta pena koja treba da se zadrži u čaši najmanje tri minuta.

Pena nije ukras

Pena na pivu ne služi za ukras već je važan detalj koji pokazuje da je ono sveže i kvalitetno. Pena nipošto ne bi smela naglo da padne posle sipanja u čašu. Po pravilu ona mora postepeno da se spušta kao i da ostavlja čipkaste tragove na čaši.

Pena predstavlja svojevrstan krov u čaši koji čuva aromu piva. Osim toga čuva pivo od spoljnih mirisa koji kada je bogata pena ne utiču na njegovu aromatičnost.

Pena hladi pivo

Takođe, bogata pena je zadužena za čuvanje temperature piva, a što više pene, ono će duže ostati hladno. U njoj se zadržavaju oni predivni karakteristični ukusi, kako gorčina, tako i slatkoća koja potiče iz ječmenog slada.

Zato zapamtite: kvalitetno pivo mora da ima i bogatu penu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1