PREPOZNAJTE KVALITET: Pena pivo odaje

pena pivo odaje

Ukoliko niste sigurni da li pijete kvalitetno pivo najbolji pokazatelj za to je čvrsta i stabilna pena

Pivopije se dele na one koji vole pivo sa penom i na one koji je ne vole. Osobe koje uživaju u bogatoj peni uvek će pivo u čašu sipati brzo i naglo, dok oni koji ne uživaju u peni sipaju ga polako najčešće uz ivicu čaše.

Prepoznajte sveže pivo

Ovo je samo jedan od fenomena vezanih za pivo, a retko ko zna šta zapravo pena otrkriva o njemu. Pravi poznavaoci piva umeju da prepoznaju i najmanju razliku između kvalitetnog i piva koje nema sve te karakteristike.

Ukoliko niste sigurni da li pijete kvalitetno pivo najbolji pokazatelj njegovog kvaliteta jeste čvrsta, stabilna i gusta pena koja treba da se zadrži u čaši najmanje tri minuta.

Pena nije ukras

Pena na pivu ne služi za ukras već je važan detalj koji pokazuje da je ono sveže i kvalitetno. Pena nipošto ne bi smela naglo da padne posle sipanja u čašu. Po pravilu ona mora postepeno da se spušta kao i da ostavlja čipkaste tragove na čaši.

Pena predstavlja svojevrstan krov u čaši koji čuva aromu piva. Osim toga čuva pivo od spoljnih mirisa koji kada je bogata pena ne utiču na njegovu aromatičnost.

Pena hladi pivo

Takođe, bogata pena je zadužena za čuvanje temperature piva, a što više pene, ono će duže ostati hladno. U njoj se zadržavaju oni predivni karakteristični ukusi, kako gorčina, tako i slatkoća koja potiče iz ječmenog slada.

Zato zapamtite: kvalitetno pivo mora da ima i bogatu penu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Bistro Grad

Najbolji beogradski hometown bar i restoran. U samom srcu grada, na korak od užurbane pešačke zone – mesto savršene tišine

Restoran Bella Napoli

Restoran, ali i picerija Bella Napoli otvoren je 1999. godine, a u vreme otvaranja bio je zamišljen kao porodični restoran

Dokazano – Pivo ne goji

Studija je pokazala da su manje kila dobile osobe koje su konzumirale jedno do dva piva, u poređenju sa ispitanicima

Garden

Njihova misija je jednostavna: vrhunska pica za najkraće moguće vreme. Testo sa najkvalitenijim sastojcima peče se svega 3 minuta u

Oživljena piva iz 18. veka

Za proizvodnju ovog piva korišćeni su kvasci i recepturu koja je bila standard za taj vremenski period Mikrobi kvasaca iz

BRUT IPA: Penušavo pivo

Ukoliko niste ljubitelj šampanjaca ili penušavih vina i obožavate isključivo pivo, trebalo bi da znate da postoji stil koji daje svečarski prizvuk.