ŠTA PRIPREMITI ZA NOVU GODINU: Dobro pivo i dobra hrana

Dobro pivo i dobra hrana

Ukoliko ste u nedoumici i ne znate šta da pripremate za Novu godinu, te koja piva da ponudite gostima uz hranu, sledite neka standardna pravila, ali ih i kršite, i samim tim pronađite najbolje kombinacije

Novogodišnji praznici idealni su za okupljanje porodice, jer je to vreme darivanja, ali i uživanja u dobroj hrani i naravno još boljem pivu. Mnogi će ove godine zbog pandemije izazvane virusom korona najluđu noć proslaviti u manjem društvu, skromnije i u krugu porodice. Ipak, ne znači da na trpezi neće imati velike količine omiljene hrane, mesa, ribe, morskih plodova, salata, torta i kolača, uz posebno za tu noć kupljena piva. Po pravilu kuvaće se i pripremati sve i svašta, vrlo izvesno da će se i preterivati, no neki red i u takvim situacijama mora da postoji. Da bi sledili ustaljena pravila, a neka i smisleno kršili, te time dobili, ali i imali kompletni užitak, predložićemo vam nekoliko saveta za uparivanje prazničnog obroka sa pojedinim stilovima piva.

Napomenuli bi da nam je želja da vam sugerišemo koje su to proverene kombinacije u slaganju piva i hrane, ali nam nije namera da vam namećemo mišljenje. Suština je da vi pronađete najbolji par, odnosno parove piva i hrane, i na taj način začinite Novogodišnju noć i učinite je drugačijom.

Vaš izbor za Novu godinu je ćuretina

Poslednjih godina sve je zastupljenija pečena ćuretina i čini se da se sve češće peče umesto tradicionalne prasetine. Ćuretina se savršeno slaže uz slatkasta piva, posebno ako ste skloni eksperimentisanju. Karamelizovana ćurka u marinadi od meda i začina, odlično se slaže uz amber ale. Ovaj stil u kombinaciji sa hranom može da napravi pravu eksploziju ukusa u ustima. Ovaj tipični tamni ejl, pomešan sa karamelnim ukusom dobijenim dodatkom prženog specijalnog slada, ima moć da pojača ukus ćurećeg pečenja.  Ukoliko niste ljubitelj ovog stila, uz ćuretinu može da se popije belgijski ejl ili bilo koji drugi ejl. Jak ejl će pomoći da brže svarite meso i zato je odličan zbor. Kombimacija ejla i ćuretine se posebno preporučuje osobama koji vole kontraste.

Uz ćuretinu se ne preporučuje IPA, jer zbog svoje naglašene gorčine neće se na pravi način osetiti ukus ćuretine.

Odlučili ste se za jela od junećeg mesa za Novu godinu

Reč je o mesu koje može da se priprema na hiljadu načina i zato se idealno uparuje sa nekoliko stilova piva. Ukoliko se priprema standardni biftek pečen na roštilju ili teflonu, preporuka je da se konzumira pivo stila red ale. Red ale ima istaknutu aromu karamele i keksa i zato pojačava ukus sočnog slabo – pečenog bifteka.

U slučaju da se opredelite za ramstek idealno bi bilo da uz njega pijete porter ili stout. Pun i bogat ukus ovih stilova, učiniće da osetite bogatu mesnatu teksturu. S obzirom na to da je reč o jakim i moćnim pivima, gde se osete i gde dominiraju arome prženih sladova, nećete pogrešiti ukoliko ga popijete sa dobro pečenim ramstekom.

Ukoliko je vaš izbor tartar biftek, koji se služi uz kuvana jaja, tost i puter, najbolje bi bilo da ga iskombinujete sa stout pivima. Zbog svoje jačine, ali i pitkosti, te interesantnih aroma, stout se često upoređuje sa teksturom sirovog mesa i zato ima snagu da poboljša i podigne na viši nivo ukus tartar bifteka.

Izabrali ste prasetinu za Novu godinu

Uz praseće pečenje ili špikovani praseći but najbolje se slaže lager. Ovaj stil gorči, ali ima voćno – slatkast završetak, kao i umerenu količinu alkohola, te ima moć da “preseče” ukus začinjenog i slanog pečenja. Ovaj stil sadrži i slatkaste note i zato se odično uklapa sa ukusom prasetine, a što je prasetina začinjenija, ukus lager piva biće intenzivniji.

Uz špikovani praseći but najbolje se slaže porter. Ovaj stil piva ima suptilni nagoveštaj čokolade, te se odlično dopunjuje sa ukusima krtog  mesa i špikovanog

belog luka.

Burgeri su na vašem meniju za Novu godinu

Reč je o hrani koja ima bogatu aromu i zato je teško pronaći, ali i definisati najbolji pivski stil koji se idealno slaže uz burgere. Pivo je u ovom slučaju najbolje  izabrati po sopstvenom ukusu i u zavisnosti šta se koristi za spravljanje i kao dodatak burgerima.

Kada je reč o tradicionalnim američkim burgerima, standardni ejlovi su najpogodnija piva, jer gorčina hmelja i njihova visoka karbonizacija, ublažiće masnu hranu i pročistiće paletu ukusa.

Burgeri punjeni sirom i spravljeni od mešanog mesa, najbolje se uparuju sa pilsnerima. Pilsneri zbog svoje blage i hmeljaste arome daju poseban šmek gurmanskim burgerima i pojačavaju njihov ukus, posebno ukoliko su burgeri pikantni i ljutkasti.

Veganski burgeri ili burgeri punjeni povrćem, najbolje se kombiniraju sa pšeničnim pivima. Lagani, blagi i slatkasti ukusi pšeničnih piva omogućiće da osetite pravu i intenzivnu aromu povrća.

Za Novu godinu pileća krilca

Pivo i pileća krilca su klasična kombinacija. Različito pripremljena krilca, zahtevaju i različite stilove piva. Ukoliko se odabere pravi stil piva i pogodi kombinacija krilaca i piva, ova hrana je idealna za najluđu noć.

Ako preferirate pečena krilca na standardni način i bez začina, obavezno popijte Indian pale ale. Gorčina hmelja i veća količina alkohola koja odlikuju ovaj stil, pojačaće aromu krilaca.

Ljutkasto začinjena pileća krilca najbolje se slažu sa lagerima, koji imaju bogatu i osvežavajuću aromu, te pomažu da utolite žeđ.

Volite piletinu za Novu godinu

Pečena piletina je idealna hrana koja može da se uparuje sa različitim stilovima piva. Ona dopušta mnoge kombinacije i upravo je zbog toga omiljena na meniju. Ipak, najbolje se uparuje sa lakšim pivima, jer je i sama piletina lagana, odnosno spade u red lakše hrane.

Amber ale je odlično izbalansiran stil piva i može se upariti sa lakšim i težim obrocima što ga čini idealnim kao dodatak pečenoj piletini. Ovi ejlovi su punijeg ukusa sa aromama slada i nagoveštajima karamele, te se fino slažu sa laganim ukusima piletine, a ujedno mogu da podnesu i jake biljne začine. Bitno je naglasiti da karamelne note piva dopunjuju hrskavu i gotovo karamelizovanu kožicu pečene piletine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1