SVET PIVA: Ovo su najpopularniji stilovi piva

svet piva

Prilikom odlaska u kafić ili restoran često se nađete u dilemi koje pivo odabrati – Evo najpopularnijih stilova i njihovih glavnih karakteristika

Manija za zanatskim pivima, ali i premium i super premium brendovima velikih pivskih kompanija, zahvatila je domaće tržište što potkrepljuje i činjenica da ne postoji kafić ili restoran koji gostima ne nudi kraft piva, odnosno visokokvalitetna piva pivarskih giganata. Kako bismo vam olakšali odlazak u kafić ili restoran, ali i kupovinu u marketu, predstavljamo neke od najpopularnijih stilova piva na našem tržištu.

Pilsner pivo

Pilsner je nastao 1842. u gradu Pilsen (Plzen) u Češkoj kao odgovor odgovor na tadašnje pivo lošeg kvaliteta, koje su stanovnici iz protesta prosipali po ulicama. Zato je jedna lokalna pivara, u saradnji sa gradskim vlastima, zatražila od tada čuvenog bavarskog pivara, Josefa Grola, da napravi neko lepše i ukusnije pivo. On je to i uradio, a sve posle toga je istorija. Pilsner je u principu svetli lager, no sa neznatnim razlikama. Karakteristične je zlatne boja, laganog je, ali oštrog ukusa. Može da ima i slabe note gorčine, a služi se hladno.

India Pale Ale pivo

Veoma popularno u krugovima ljubitelja krafta, posebno onih koji vole američku školu piva. Datira još iz davne 1700. godine kada su britanske pivare počele da dodaju više hmelj u pivo koje se slalo u daleke, toplije krajeve. Ukoliko niste pili IPA pivo, zamislite ukus tipičnog Pale Ale, pojačajte dozu alkohola, gorčinu i ukus hmelja i dobićete IPA-u. Služi se blago rashlađeno.

Pale Ale pivo

Generalno gledano od Pale Ale piva se može očekivati blag i blago-hmeljast ukus. Ako se pitate zašto u nazivu ima “pale” odnosno “svetlo”, a boja mu je izrazito jantarna, odgovor leži u svetlom sladnom ječmu koji se koristi za proizvodnju. Pije se rashlađeno.

Stout i Porter pivo

Pojavili su se u 18. veku u centralnom Londonu. Stout i Porter su dva različita stila piva s vrlo malim razlikama. Stout je tamniji i gušći od portera, ima kremastu strukturu i jak ukus. Osete se note čokolade i kafe. Piju se ne previše rashlađeni.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Smokvica

Priča o Smokvici počela je sa željom četiri prijatelja da otvore restoran koji će biti najdraže mesto okupljanja njihovih prijatelja,

Srbija voli Ameican Pale Ale

Prvi susret sa kraft pivima? Prvi susret sa kraft pivima bilo je pivo naših beogradskih prijatelja koji su prilikom obilaska

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.