Knjaz Miloš pomaže kod dehidracije

Knjaz Milos voda

Ako je opijanje način da ljudi zaborave da su smrtni, onda ih mamurluk na to podseća – kaže engleski pisac Mat Hejg. Njegov pokojni, puno stariji, slavniji i alkoholno iskusniji američki kolega Čarls Bukovski zapisao je nešto slično: Opijanje je vrsta samoubistva gde nam je dozvoljeno da se vratimo u život i počnemo ponovo sledećeg dana. Možda najiskreniji u celoj priči bio je Brajan Vilson, kompozitor i pevač čuvenih Bič Bojsa, koji je naprosto zavapio: What in the world is hangover cure?
Šalu na stranu, ali verovatno se svakom od nas bar ponekad desilo da preteramo sa svojim omiljenim pivom i popijemo koje prekobrojno. Ako se zaista pretera, bez obzira na kvalitet piva, jutarnje posledice su neizbežne: Snažna glavobolja, uporna mučnina i gotovo neutoljiiva žeđ. O različitim emotivnim stanjima da i ne govorimo. Pa i sama reč koja generalno opisuje ovo stanje, mamurluk, zvuči grubo i teško.

Naravno, kroz viševekovno, negativno ljudsko iskustvo sa mamurlukom, javljali su se i raznorazni recepti za njegovo lečenje. Ponekad zvuče sasvim logično, ponekad gotovo sumanuto, ali je uvek u pitanju njihova prava efikasnost. Jedan od klasičnih predloga je šolja jake, crne kafe. Ona, po nekima, bar na trenutak pomaže, ali u suštini ne rešava problem i stari, nezgodni simptomi brzo se vraćaju.

Rasol je stari narodni lek, a mnogi tvrde da jogurt može rešiti problem. U igri su i zaslađena kafa sa limunom, dobra kokošija supa, kisela paradajz čorba, surutka…
Jedan od najizraženijih negativnih efekata mamurluka je dehidracija. Višak alkohola dovodi do ove neprijatne pojave, jer alkohol ubrzava izlučivanje vode iz organizma. Voda se izbacuje iz tela u merama koje uveliko prevazilaze uobičajene granice i, sasvim prirodno, dolazi do velike žeđi. Zbog toga se treba prepustiti pirodnom nagonu ka pijenju, ali vode, i slobodno je uzimati u što većim količinama, kako bi organizam što pre nadoknadio izgubljenu tečnost. Preporučuje se i da ne čekamo obavezne posledice preterivanja. Vredi popiti i poneku čašu vode dok sedimo sa prijateljima i prepuštamo se opasnim čarima opijanja, a takođe, pre nego što legnemo u krevet ne baš najčistijeg uma, treba se setiti i popiti još vode, kako bi se organizam bar donekle hidrirao i tako puno lakše podneo jutarnje neprijatnosti. Aqua Viva je upravo stvorena za ove teške trenutke u životu jednog pivopije. Njen idealan odnos minerala, oligoelemenata i soli omogućava optimalan metabolizam telesnih tečnosti, što će reći i bolju rehidrataciju, upravo ono što je potrebno mamurnom čoveku. Zbog svog mineralnog sastava i svojstava, ova vrhunska voda može se piti svaki dan, a naročito može prijati ujutru, posle piva, dva, tri viška u telu.

Mineralna voda kao što je Knjaz Miloš je odličan izbor za one koji više vole gaziranu vodu. Prenadraženi stomak može imati ponekad problema i sa običnom vodom, a čarobni mehurići mineralne vode mogu ga oživeti i olakšati osećaj mučnine. Takođe, ova mineralna voda, zahvaljujući svom sastavu, pomaže organizmu da se što pre nadoknade rezerve natrijuma i kalijuma u organizmu, izgubljene zbog viška alkohola. Pored toga, Knjaz Miloš ima odnos kalcijuma i magnezijuma 2:1, što je odlično za njihovu kvalitetnu asorpciju u našem organizmu. Osim što je preko potreban za zube i kosti, kalcijum je važan i za rad našeg srca, funkcionisanje krvotoka i zgrušavanje krvi, dok magnezijum ublažava posledice stresa i aktivira delovanje enzima.
Ipak, sve su ovo pomoćna sredstva koja mogu samo olakšati nezgodne simtome, ali ne i u potpunosti otkloniti. Treba znati da pravog i potpuno efikasnog leka za lečenje mamurluka nema. U zavisnosti od više faktora, a najpre količine ( a i kakvoće) popijenog alkoholnog pića, traje i dužina patnji jednim imenom nazvanih mamurluk. Alkohol se iz sluzokože želuca, preko krvnih sudova, širi po celom organizmu i tu zadržava do dvadeset četiri časa. Naša jetra može da preradi osam do devet grama alkohola na sat i radi uobičajenim, stalnim tempom, koji se ne može ubrzati. Jednostavno rečeno, što smo više popili, više će vremena i trebati da se sav taj alkohol razgradi i izbaci iz organizma.

Jedini pravi lek je zapravo preventiva, ili, bolje rečeno, umerenost. A od vode još niko nije bio mamuran.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1