NAUČITE Kako se pravilno pije pivo

Kako se pravilno pije pivo

Naučite kako se pravilno pije pivo, da bi osetili sve njegove ukuse i arome i sledite uputstva koja smo dali u ovom tekstu.

Proizvođači piva imaju uvek preporuku na kojoj temperaturi ispijati njihovo pivo.

Primera radi preporuka je da se pilsner služi na nižim temperaturama, od oko 3-5 stepeni Celzijusa, dok se većina ostrvskih ejlova, portera i stout piva služi na podrumskim temperaturama odnosno od 5 do 11 stepeni Celzijusa.

Pojedini stilovi se piju i na temperaturama od 13 stepeni Celzijusa.

Temperatura utiče na ukus piva

Inače, dokazano je kako temperatura poprilično utiče na ukus piva, jer što je hladnije smanjuje se i njegov udeo ugljen dioksida.

To je razlog što je kod pojedinih stilova piva manje izražen ukus i miris, u odnosu na druge vrste. Hladnije pivo utiče i na to da receptori ukusa i mirisa u ustima i nosu izgube čulnost.

Zato su preporuke da se pilsneri piju na 3-5 stepeni, lageri od 5 do 9 stepeni, ejlovi od 7 do 11 stepeni i stout piva od 8 do 13 stepeni Celzijusa. Stari ejlovi se piju na sobnoj temperaturi.

Čaše iz kojih se pije pivo

Pošto ste izabrali omiljeno pivo za konzumiranje i odredili njegovu otpimalnu temeraturu, valjalo bi napomenuti da i čaše igraju bitnu ulogu.

Da bi pivo duže zadržalo svoj kvalitet i temperaturu najbolje su čaše koje imaju debelo staklo.

Te vrste čaša su najbolji izolatori, a zbog toga su i krigle vrlo popularne. Sem krigli koriste se i čaše sa „nogicom“, jer one sprečavaju da ruka greje pivo.

Krigla ili čaša

Takve čaše se hvataju za stalak, a ne za telo.

U svakom slučaju i krigla i čaša bi trebalo da su  dovoljno velike. Inače, mnoge pivopije ne vole penu tako da pivo ulivaju duž ivica čaše, mada je pena vrlo korisna i smatra se svojevrsnim izolatorom, a ujedni i čuva aromu, ukus i miris piva.

Vrlo je bitan oblik čaše, pa je preporuka da se lager sipa u kruškoliku čašu bez dugačke nogice. Nasuprot tome, kvalitetna piva toče se u čaše u obliku pehara i s dužom nogicom.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Salaš 137

Na izgled sasvim običan vojvođanski salaš, kao i svaki drugi. Ovaj salaš, lociran na Čeneju odmah nadomak Novog Sada, nosi

Najjače nemačko pivo

Kada je 2011. godine prvi, ali i jedini, put pušteno na tržište – Schorschbock 57 je bilo najjače pivo na

Pivo izaziva aritmiju

Minhenski Oktoberfest baš i nije mesto na kome se mogu vršiti medicinska ispitivanja, ali su nemački naučnici proučavali posetioce ovog

Restoran Giardino

U samom centru Novog Sada, na krovu tržnog centra „BAZAR“, 30. novembra 2006. godine, počeo je sa radom jedan od

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike