NAUČITE Kako se pravilno pije pivo

Kako se pravilno pije pivo

Naučite kako se pravilno pije pivo, da bi osetili sve njegove ukuse i arome i sledite uputstva koja smo dali u ovom tekstu.

Proizvođači piva imaju uvek preporuku na kojoj temperaturi ispijati njihovo pivo.

Primera radi preporuka je da se pilsner služi na nižim temperaturama, od oko 3-5 stepeni Celzijusa, dok se većina ostrvskih ejlova, portera i stout piva služi na podrumskim temperaturama odnosno od 5 do 11 stepeni Celzijusa.

Pojedini stilovi se piju i na temperaturama od 13 stepeni Celzijusa.

Temperatura utiče na ukus piva

Inače, dokazano je kako temperatura poprilično utiče na ukus piva, jer što je hladnije smanjuje se i njegov udeo ugljen dioksida.

To je razlog što je kod pojedinih stilova piva manje izražen ukus i miris, u odnosu na druge vrste. Hladnije pivo utiče i na to da receptori ukusa i mirisa u ustima i nosu izgube čulnost.

Zato su preporuke da se pilsneri piju na 3-5 stepeni, lageri od 5 do 9 stepeni, ejlovi od 7 do 11 stepeni i stout piva od 8 do 13 stepeni Celzijusa. Stari ejlovi se piju na sobnoj temperaturi.

Čaše iz kojih se pije pivo

Pošto ste izabrali omiljeno pivo za konzumiranje i odredili njegovu otpimalnu temeraturu, valjalo bi napomenuti da i čaše igraju bitnu ulogu.

Da bi pivo duže zadržalo svoj kvalitet i temperaturu najbolje su čaše koje imaju debelo staklo.

Te vrste čaša su najbolji izolatori, a zbog toga su i krigle vrlo popularne. Sem krigli koriste se i čaše sa „nogicom“, jer one sprečavaju da ruka greje pivo.

Krigla ili čaša

Takve čaše se hvataju za stalak, a ne za telo.

U svakom slučaju i krigla i čaša bi trebalo da su  dovoljno velike. Inače, mnoge pivopije ne vole penu tako da pivo ulivaju duž ivica čaše, mada je pena vrlo korisna i smatra se svojevrsnim izolatorom, a ujedni i čuva aromu, ukus i miris piva.

Vrlo je bitan oblik čaše, pa je preporuka da se lager sipa u kruškoliku čašu bez dugačke nogice. Nasuprot tome, kvalitetna piva toče se u čaše u obliku pehara i s dužom nogicom.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Pivska fontana

Džordž Vašington je insistirao da se njegovoj kontinentalnoj vojsci omogući da svaki vojnik dobije po litar piva dnevno kao deo

PIVSKI STILOVI: Voćna piva

Pivski stilovi i podstilovi sa dodatim voćem su tehnički vrlo zahtevni za napraviti, a mi vam predstavljamo najbolje pivo sa dodatim voćem na našem tržištu.

Carlsberg Srbija

Carlsberg na tržištu Srbije posluje od septembra 2003. godine, kada je otkupio većinski deo akcija Pivare Čelarevo a.d.

Vreme je za pivo

Hranjiva vrednost, umirujuće dejstvo i osvežavajući ukus, kvalifikuju pivo za najbolje pića tokom vrelih letnjih dana Po definiciji pivo je

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju