NAUČITE Kako se pravilno pije pivo

Kako se pravilno pije pivo

Naučite kako se pravilno pije pivo, da bi osetili sve njegove ukuse i arome i sledite uputstva koja smo dali u ovom tekstu.

Proizvođači piva imaju uvek preporuku na kojoj temperaturi ispijati njihovo pivo.

Primera radi preporuka je da se pilsner služi na nižim temperaturama, od oko 3-5 stepeni Celzijusa, dok se većina ostrvskih ejlova, portera i stout piva služi na podrumskim temperaturama odnosno od 5 do 11 stepeni Celzijusa.

Pojedini stilovi se piju i na temperaturama od 13 stepeni Celzijusa.

Temperatura utiče na ukus piva

Inače, dokazano je kako temperatura poprilično utiče na ukus piva, jer što je hladnije smanjuje se i njegov udeo ugljen dioksida.

To je razlog što je kod pojedinih stilova piva manje izražen ukus i miris, u odnosu na druge vrste. Hladnije pivo utiče i na to da receptori ukusa i mirisa u ustima i nosu izgube čulnost.

Zato su preporuke da se pilsneri piju na 3-5 stepeni, lageri od 5 do 9 stepeni, ejlovi od 7 do 11 stepeni i stout piva od 8 do 13 stepeni Celzijusa. Stari ejlovi se piju na sobnoj temperaturi.

Čaše iz kojih se pije pivo

Pošto ste izabrali omiljeno pivo za konzumiranje i odredili njegovu otpimalnu temeraturu, valjalo bi napomenuti da i čaše igraju bitnu ulogu.

Da bi pivo duže zadržalo svoj kvalitet i temperaturu najbolje su čaše koje imaju debelo staklo.

Te vrste čaša su najbolji izolatori, a zbog toga su i krigle vrlo popularne. Sem krigli koriste se i čaše sa „nogicom“, jer one sprečavaju da ruka greje pivo.

Krigla ili čaša

Takve čaše se hvataju za stalak, a ne za telo.

U svakom slučaju i krigla i čaša bi trebalo da su  dovoljno velike. Inače, mnoge pivopije ne vole penu tako da pivo ulivaju duž ivica čaše, mada je pena vrlo korisna i smatra se svojevrsnim izolatorom, a ujedni i čuva aromu, ukus i miris piva.

Vrlo je bitan oblik čaše, pa je preporuka da se lager sipa u kruškoliku čašu bez dugačke nogice. Nasuprot tome, kvalitetna piva toče se u čaše u obliku pehara i s dužom nogicom.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Strip o pivu

PIVO I UMETNOST – Strip o pivu

Strip o pivu na 180 strana pruža mogućnost da se nauče potpuno nove stvari o pivu – od toga kako je došlo do prvih pivskih eksperimenata, pa sve do kraft revolucije.

Restoran Pink

U beogradskom naselju Žarkovo, na adresi Solunskih boraca broj 16, nalazi se restoran Pink. Skoro dve decenije to je dobro

Loft

Loft

Počelo je sa Loft Campusom u Stražilovskoj 37, gde je uz sjajan izbor kafe, probrana pića i ukusnu hranu uglavnom

Da li bi pili ova piva

Široka je lepeza interesantnih piva – Počev od islandskog piva koje se pravi uz pomoć kitovih testisa, do piva u

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva