NAUČITE Kako se pravilno pije pivo

Kako se pravilno pije pivo

Naučite kako se pravilno pije pivo, da bi osetili sve njegove ukuse i arome i sledite uputstva koja smo dali u ovom tekstu.

Proizvođači piva imaju uvek preporuku na kojoj temperaturi ispijati njihovo pivo.

Primera radi preporuka je da se pilsner služi na nižim temperaturama, od oko 3-5 stepeni Celzijusa, dok se većina ostrvskih ejlova, portera i stout piva služi na podrumskim temperaturama odnosno od 5 do 11 stepeni Celzijusa.

Pojedini stilovi se piju i na temperaturama od 13 stepeni Celzijusa.

Temperatura utiče na ukus piva

Inače, dokazano je kako temperatura poprilično utiče na ukus piva, jer što je hladnije smanjuje se i njegov udeo ugljen dioksida.

To je razlog što je kod pojedinih stilova piva manje izražen ukus i miris, u odnosu na druge vrste. Hladnije pivo utiče i na to da receptori ukusa i mirisa u ustima i nosu izgube čulnost.

Zato su preporuke da se pilsneri piju na 3-5 stepeni, lageri od 5 do 9 stepeni, ejlovi od 7 do 11 stepeni i stout piva od 8 do 13 stepeni Celzijusa. Stari ejlovi se piju na sobnoj temperaturi.

Čaše iz kojih se pije pivo

Pošto ste izabrali omiljeno pivo za konzumiranje i odredili njegovu otpimalnu temeraturu, valjalo bi napomenuti da i čaše igraju bitnu ulogu.

Da bi pivo duže zadržalo svoj kvalitet i temperaturu najbolje su čaše koje imaju debelo staklo.

Te vrste čaša su najbolji izolatori, a zbog toga su i krigle vrlo popularne. Sem krigli koriste se i čaše sa „nogicom“, jer one sprečavaju da ruka greje pivo.

Krigla ili čaša

Takve čaše se hvataju za stalak, a ne za telo.

U svakom slučaju i krigla i čaša bi trebalo da su  dovoljno velike. Inače, mnoge pivopije ne vole penu tako da pivo ulivaju duž ivica čaše, mada je pena vrlo korisna i smatra se svojevrsnim izolatorom, a ujedni i čuva aromu, ukus i miris piva.

Vrlo je bitan oblik čaše, pa je preporuka da se lager sipa u kruškoliku čašu bez dugačke nogice. Nasuprot tome, kvalitetna piva toče se u čaše u obliku pehara i s dužom nogicom.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Proleće

Restoran Proleće nalazi se pod upravom kompanije Varoš kapije. Ova kompanija nastavlja tradiciju klasičnih beogradskih restorana tradicionalne kuhinje. Varoš kapija

Restoran Đerdan

Izvanredan položaj, prijatan ambijent, autentična atmosfera kućne topline, diskretan šarm, sklad starih dobrih tradicija srpskih domaćina i modernih ugostiteljskih vremena

33. Dani Piva u Zrenjaninu

Od 27.08. do 02.09.2018. godine održaće se Dani Piva u Zrenjaninu. Kako je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najavio na više lokacija

Restoran ABC

Restoran ABC, koji neguje koncept slowfood, je zemunska  „abeceda spore hrane“. Zamišljen kao pandan brzoj i nezdravoj hrani, ovo je

Pivo na Marsu

Budweiser je otkrio plan u kojem planira da proizvodi pivo na Marsu. Ljudi i dalje nisu kročili na Mars, ali

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja