KAKO NAPRAVITI PIVARU Od trnja do zvezda

valjevska

Valjevska pivara je jedna od retkih pivara koja je ostala u domaćem vlasništvu i to zahvaljujući domaćoj pameti

Industrijske pivare koje posluju kod nas imaju dugu tradiciju i uglavnom su nastale između 1730. i 1892. godine. Početak modernog pivarstva je vezan za austrijsku okupacije Beograda između 1718. i 1739. godine kada je tokom okupacije austrijska uprava u Beogradu počela planski da naseljava Nemce. Naravno među njima je bilo i pivskih majstora koji su doneli svežinu u proizvodnju ovog pića. Kasnije je i knez Miloš Obrenović pokazao veliku zainteresovanost za ovu privrednu granu, te je u Beogradu sagradio novu veliku pivaru koja je odigrala veliku ulogu u kulturnim i političkim zbivanjima naše zemlje. Ipak, činjenice kazuju da je prva srpska pivara otvorena u Pančevu u 18. veku, a tek nakon tog perioda prevlast u pivarstu uzima Beograd. Nakon glavnog grada počinju da se grade pivare i u drugim delovima zemlje.

Valjevska pivara u rukama srpskih preduzetnika

Zato danas gotovo da nema dela zemlje gde se pivo ne proizvodi – Apatin, Zaječar, Niš, Valjevo, Pančevo, Čelarevo, Leskovac… Većina ovih pivara ne nalazi se više u domaćem vlasništvu, ali neke još uvek drže naši preduzetnici. Valjevska pivara  je jedna od retkih koja je ostala u domaćem vlasništvu, a sve zahvaljujući domaćim preduzetnicima. Valjevska pivara je osnovana daleke 1860. godine, a podigao ju je Dimitrija Mitrović. Međutim, prekretnicu je napravio Jozef Ajhinger, kvalifikovani pivar iz Bavarske i njegovo doseljenje u Valjevo bilo je od presudnog značaja za poboljšanje i proizvodnju kvalitetnog piva. Posle balkanskih ratova Bajlonijeva pivara iz Beograda otkupila je gotovo sve akcije Valjevske pivare te je 1913. godine osnovano akcionarsko društvo „Srpsko AD za proizvodnju piva, slada i leda“.

Modernizacija početkom 20. veka

U okviru ovog akcionarskog društva Valjevska pivara imala je sve uslove za brži razvoj, a od 1923. do 1926. godine ona je i modernizovana. Tada su kupljene  nove mašine, rekonstruisana su kompletna mašinska postrojenja, povećan je kapacitet punionice, a sa radom je počela i sladara. Valja istaći da je pivara za vreme Dugog svetskog rata proizvodnju održavala uglavnom za nemačku vojsku, koja je bila smeštena u Valjevu. U tom periodu jedva su uspevali da nabave pivarski ječam, hmelj i slad, a nekako se potrefilo i da Bajloni dolazi da živi u Valjevo, jer mu je 1941. u Beogradu konfiskovan stan. Nakon drugog svetskog rata odnosno od 1946. do 1991. godine pivara nosi naziv „Jedinstvo“.

Od lokalnog do globalnog proizvoda

U tom periodu izvršene su velike rekonstrukcije i bez obzira na to pivara je skoro bila pred zatvaranjem, a bilo je i pokušaja države da je izvuče iz problema. Međutim, nekadašnja firma u stečaju ipak je opstala. Kompanija je za samo nekoliko godine iz sopstvenih sredstava povećala proizvodnju i prodaju, a ovaj trud i ulaganja su im se isplatili. Novi menadžment je drugačijim pristupom prema kupcima, domaćinskim i kvalitetnim odnosom prema ugostiteljima, ali i konzumentima i lokalnoj zajednici, uspeo da vrati poverenje u Valjevsko pivo, ali i nove brendove koje su plasirali na tržište. Novi vlasnici su se potrudili da obezbede suncobrane, garniture za sedenje, aparate za točenje piva kako bi opremili ugostiteljske objekte i sada su prisutni u skoro svakom valjevskom lokalu. Dobru praksu iz svog grada primenili su i u ostala mesta šitom Srbije, pa pivo iz Valjeva polako, ali sigurno osvaja domaće tržiste.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Evo zašto treba da pijete pivo

Pivo smanjuje upale, čini naše srce zdravijim, čak ima određenih naznaka da nas pivo čini pametnijim, omogućava duži život, čini

Garden

Njihova misija je jednostavna: vrhunska pica za najkraće moguće vreme. Testo sa najkvalitenijim sastojcima peče se svega 3 minuta u

Atomska bomba i pivo

Jedan neobičan test je obavljen u SAD, a „glavni akter“ je pivo. Naime, 1956. godine naučnici su radili test jačine

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc