ADVOKAT VAS SAVETUJE Naplatite potraživanje u nekoliko koraka

Advokat savetuje

Zanatski pivari sve se češće bore za svoju egzistenciju, jer ne mogu da očuvaju likvidnost zbog nedospelih i neplaćenih potraživanja, zbog čega opet ne mogu da napreduju u poslu, te ostaju bez sredstava što dramatično utiče na njihove finansijske tokove, ulaganja i razvoj poslovanja. O tome kako da redovno naplaćuju svoja potraživanja i unaprede poslovanje za Beer Style magazin govori novosadski advokat Dane Žigić

U Srbiji je trenutno registrovano oko 50 zanatskih pivara čija je budućnost sve neizvesnija. Razloga za to je nekoliko, a prvenstveno zbog posledica koje je ostavila pandemija koronavirusa, koja je uticala na poslovanje malih zanatskih pivara i ugostiteljskog sektora. Za više od dve godine koliko traje pandemija, ugostiteljski objekti su mahom bili zatvoreni, a oni koji nisu, radili su skraćeno i zato zanatske pivare nisu imale gde da plasiraju svoje proizvode. Takođe, zanatske pivare su se suočile i sa svetskom ekonomskom krizom i poskupljenjem sirovina i uveliko kalkulišu, odnosno traže najbolje rešenje za cene piva da bi one ostale koliko-toliko pristojne, jer su svesni činjenice da je platežna moć građana sve slabija. Osim toga mali proizvođači sa svojom ograničenom proizvodnjom teško mogu da budu konkurentni pivskim gigantima i srednje-industrijskim pivarama, a još kada se tome dodaju razna dugovanja koja ne mogu da naplate dovodi se u pitanje koliko će njih u budućnosti ostati na pivskoj sceni.

Stalna borba zanatskih pivara za likvidnost

Naime, zanatski pivari sve se češće bore za svoju egzistenciju, jer često ne mogu da očuvaju likvidnost zbog nedospelih i neplaćenih potraživanja. Ono što je važno napomenuti kada je mali biznis u pitanju, jeste i činjenica da je pravovremena naplata potraživanja zapravo ključni preduslov da se napreduje u poslu, jer ona utiče na dalje finansijske tokove, ulaganja i razvoj poslovanja. Nažalost, svedoci smo kako poslovna kultura u Srbiji i nije baš na visokom nivou i zato neredovna naplata potraživanja dosta utiče na poslovne rezultate zanatskih pivara. Ukoliko se dugovanja ne izmire na vreme, privreda trpi, a u tim situacijama može doći i do stečaja. Sve ovo se uglavnom dešava zbog velike ekonomske krize koja je ceo svet zadesila, jer ni dužnici nemaju novac, pa zapravo plaćaju svoje prioritete, a čini se da zanatsko pivo stavljaju u drugi plan. Međutim, drugi najčešći razlog za neplaćanje dospelih obaveza jeste i loš poslovni moral dužnika, koji se odomaćio u Srbiji. Zato je Beer Style magazin ugostio novosadskog advokata Daneta Žigića, koji je pojasnio na koji način zanatske pivare mogu da naplate dugovanje, ali je i predočio koliko je važna uloga advokata u rešavanju ovih gorućih problema.

Rok za plaćanje 60 dana

-Nažalost, u Srbiji je poslednjih nekoliko godina postala praksa da se rokovi za plaćanje ne poštuju, iako je zakon odredio da prosečan rok za plaćanje iznosi 60 dana. Ipak, mnogi ugostitelji, ali i marketi i male prodavnice, prolongiraju i odugovlače, umesto da u predviđenom roku plate svoja dugovanja. S druge stane zanatske pivare kojima se duguje novac umesto da presaviju tabak, odlaze kod dužnika i mole za svoj novac, a koji, kako je praksa pokazala, u većini slučajeva ne dobiju. Smatram da ovi primeri nisu dobra poslovna politika, jer pivari u tom slučaju samo gube i novac i vreme. Moj savet je da nezavisni pivari u ovakvim slučajevima obavezno angažuju zastupnika, kako bi na miran, legalan i brz način povratili svoj novac – objašnjava advokat Žigić.

Ne gubite vreme i novac

Naime, uloga advokata leži u tome da kroz uspešnu naplatu potraživanja oštećenom može značajno da unapredi trenutnu finansijsku situaciju, pošto sem isplate glavnice, zanatski pivari imaju pravo da potražuju i zakonsku zateznu kamatu, koja je neretko i veća i od samog duga. U Srbiji postoji nekoliko načina da se dugovanje zakonski naplati, a to su vansudska, odnosno sudska naplata, opomena pred utuženje i prinudna naplata. Prema rečima advokata Žigića, u svim ovim situacijama prisustvo zastupnika igra značajnu ulogu, jer je on ključna osoba koja najbolje poznaje materiju i koja će u najkraćem mogućem roku pomoći da se klijent izvuče iz ove naizgled bezizlazne situacije. Oslanjajući se na svoju bogatu karijeru Žigić ukazuje i na to da se naplata potraživanja veoma uspešno ostvaruje kroz vansudsku naplatu. Ukoliko se primera radi klijenti opredele za ovu vrstu naplate dugovanja, advokat u dogovoru s klijentom, prvo šalje dopis dužnicima, a zatim kroz poslovnu komunikaciju pokušava da mimo suda i tužbe naplati dugovanje.

Vansudska naplata

Vansudska naplata se najčešće ostvaruje promenom modaliteta ispunjenja obaveze, davanjem određenih izjava, jemstvom, dobijanjem dodatnih garancija, mada može da se uspostavi i na druge načine, koji zavise od međusobnog dogovora između poverioca i dužnika. Ukoliko se na ovaj način ništa ne uradi, sledi slanje opomene pred utuženje ili izvršenje, kao i pokretanje postupka. Opomena pred utuženje ipak u većini slučajeva „upali“, jer dužnici nakon nje najčešće i izmire svoja dugovanja. Opomena pred tužbu je po zakonu obavezna kao vid obaveštenja dužnika o postojanju dugovanja, ukoliko fakture nisu potpisane od strane dužnika.

Prinudna naplata

Ako ni to  ne urodi plodom sledi prinudna naplata, koja kao takva dužnicima uvećava troškove. Pisana opomena pred utuženje je vrlo svrsishodna, jer se s njom pred sudom dokazuje da je dužnik obavešten o svojoj obavezi, što je opet neophodan uslov za kasniju prinudnu naplatu. Praksa je i u ovom slučaju pokazala da dužnici koji ne žele da plate dugovanje na osnovu opemene, ipak na kraju to i urade – ističe sagovornik.

Potraživanja su rešiv problem

Kako objašnjava advokat Žigić, izvršni postupak se pokreće podnošenjem predloga za izvršenje, a nakon ove procedure nadležni sud donosi rešenje o izvršenju, na koji dužnik može da podnese prigovor. U izvršnom postupku poverioci mogu da izaberu bilo kog registrovanog javnog izvršitelja. Kako saznajemo, naplata potraživanja je dosta efikasnija od kada su sudske zamenili privatni izvršitelji, koji vrlo brzo dolaze do saznanja šta sve dužnici poseduju od imovine. Međutim, kada poverilac nema saznanja šta dužnik poseduje od imovine, on može da traži da se promeni sredstvo izvršenja i da se sprovede nad celokupnom imovinom. Tada izvršitelji najćešće traže najpogodniju imovinu, koja je u srazmeri sa visinom duga, preko koje će se naplata potraživanja odvijati.

Angažovanje advokata

– Ova tematika zaista predstavlja veliki problem i ogromno opterećenje za likvidnost zanatskih pivara, jer im dužnici direktno onemogućavaju da se fokusiraju na svoju osnovnu delatnost, ali i da u poslovnom smislu napreduju. Sem što dugovanja negativno utiču na poslovanje, problem nenaplaćenog potraživanja stvara i dodatni stres, jer vlasnik umesto da se bazira na proizvodnju piva i njegovu prodaju, rešava probleme naplate. Stoga je angažovanje advokata najpametniji potez – zaključio je Žigić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1