Prilikom ispijanja piva valjalo bi obratiti pažnju na temperaturu serviranja i oblik čaše
Kuvanje piva je danas postalo prava umetnost i to je razlog što različiti proizvođači preporučuju koje su to optimalne temperature za ispijanje, ali navode da treba voditi računa i o čašama iz kojih se pivo poslužuje. Naime, u zavisnosti od stila, podstila i sastojaka, danas se poprilično precizno mogu odrediti temperature na kojima će pivo dati ono najbolje od sebe.
Pivo se ne servira jako hladno
Na primer, pilsneri se služe na dosta niskim temperaturama od oko 0 stepeni, dok se većina britanskih ejlova, portera i stouta služi na podrumskim temperaturama koje iznose od 5 do 11 stepeni Celzijusa. Pojedini stilovi se čak serviraju i na temperaturi do 13 stepeni, dok se najpopularniji lageri služe na temperaturama od 5 do 9 stepeni Celzujusa. Pivari se slažu, a među njima i stručnjaci iz Valjevske pivare, da temperature za posluženje zaista imaju veliki uticaj na aromatska svojstva piva i navode da se ni jedno pivo ne ispija jako hladno. Ukoliko se recimo lageri konzumiraju ledeni, oni gube na svom ukusu jer što je manja količina ugljen dioksida, manje je izražen ukus i miris piva. Hladnije pivo dosta utiče i na to da receptori i ukusa i mirisa izgube čulnost, pa zato postoje pravila konzumacije i kada je reč o proizvodima Valjevske pivare.
Optimalne temperature za piva iz Valjevske pivare
Njihov najpoznatiji brend Valjevsko pivo spada u standarni svetli lager i prepoznatljiv je po punom ukusu tradicionalno spravljenog i odležalog piva. Karakterističan je po prijatnoj gorčini i aromi, kao i po bogatoj i trajnoj peni. On sadrži 4,8 odsto alkohola i zato je preporuka da se servira se na temperaturi od 6–8 stepeni Celzijusa. Još jedan brend koji stiže iz ove domaće pivare je i premium svetli pils Eichinger, koji se proizvodi po bavarskoj recepturi. Bogatog je i čistog ukusa, a karakteristično je po uravnoteženoj gorčini i finoj aromi. Reč je pilsu visoke prevrelosti koji sadrži 4,5 odsto alkohola i zato je preporuka da se servira na temperaturi od 5-8 stepeni Celzijusa. Još jedno zvučno ime koje dolazi iz Valjevske pivare jeste svetli osvežavajući lager Jagodinsko pivo, koje je čistog i bogatog ukusa. Sadrži 4,8 odsto alkohola, a preporučena temperatura serviranja je od 5-8 stepeni Celzujusa.
Čaše iz kojih se pije lager
Naravno, da bi pivo dok se ispija duže zadržalo svoj kvalitet odnosno temperaturu, postoje i pravila kada su čaše u pitanju. Lagere i pilsnere je najpogodnije konzumirati iz čaša koje imaju debelo staklo, jer one služe kao izolator od spoljašnjih temperatura. Zato je preporuka da se pva iz Valjevske pivare piju iz krigli koje imaju debelo staklo i vrlo dugo mogu održati optimalnu temperaturu. Osim krigli koriste se i čaše sa stalkom jer sprečavaju ruku koja drži čašu da ugreje pivo. Po pravili ove čaše se hvataju za stalak, a ne za telo. U svakom slučaju i krigla i čaša moraju biti dovoljno velike da može stati celo pivo iz flaše i to sa penom. Mnogi ne vole penu, ali često ne znaju da i ona čuva pivo od svih spoljnih uticaja, a ujedno i zadržava optimalnu temperaturu omiljenog vam lagera.