SAVET Koja je najbolja temperatura za konzumaciju piva

Valjevska saveti

Prilikom ispijanja piva valjalo bi obratiti pažnju na temperaturu serviranja i oblik čaše

Kuvanje piva je danas postalo prava umetnost i to je razlog što različiti proizvođači preporučuju koje su to optimalne temperature za ispijanje, ali navode da treba voditi računa i o čašama iz kojih se pivo poslužuje. Naime, u  zavisnosti od stila, podstila i sastojaka, danas se poprilično precizno mogu odrediti temperature na kojima će pivo dati  ono najbolje od sebe.

Pivo se ne servira jako hladno

Na primer, pilsneri se služe na dosta niskim temperaturama od oko 0 stepeni, dok se većina britanskih ejlova, portera i stouta služi na podrumskim temperaturama koje iznose od 5  do 11 stepeni Celzijusa. Pojedini stilovi se čak serviraju i na temperaturi do 13 stepeni, dok se najpopularniji lageri služe na temperaturama od 5 do 9 stepeni Celzujusa. Pivari se slažu, a među njima i stručnjaci iz Valjevske pivare, da temperature za posluženje zaista imaju veliki uticaj na aromatska svojstva piva i navode da se ni jedno pivo ne ispija jako hladno. Ukoliko se recimo lageri konzumiraju ledeni, oni gube na svom ukusu jer što je manja količina ugljen dioksida, manje je izražen ukus i miris piva. Hladnije pivo dosta utiče i na to da receptori i ukusa i mirisa izgube čulnost, pa zato postoje pravila konzumacije i kada je reč o proizvodima Valjevske pivare.

Optimalne temperature za piva iz Valjevske pivare

Njihov najpoznatiji brend Valjevsko pivo spada u standarni svetli lager i prepoznatljiv je po punom ukusu tradicionalno spravljenog i odležalog piva. Karakterističan je po prijatnoj  gorčini i aromi, kao i po bogatoj i trajnoj peni. On sadrži 4,8 odsto alkohola i zato je preporuka da se servira se na temperaturi od 6–8 stepeni Celzijusa. Još jedan brend koji stiže iz ove domaće pivare je i premium svetli pils Eichinger, koji se proizvodi po bavarskoj recepturi. Bogatog je i čistog ukusa, a karakteristično je po uravnoteženoj gorčini i finoj aromi. Reč je pilsu visoke prevrelosti koji sadrži 4,5 odsto alkohola i zato je preporuka da se servira na temperaturi od 5-8 stepeni Celzijusa. Još jedno zvučno ime koje dolazi iz Valjevske pivare jeste svetli osvežavajući lager Jagodinsko pivo, koje je čistog i bogatog ukusa. Sadrži 4,8 odsto alkohola, a preporučena temperatura serviranja je od 5-8 stepeni Celzujusa.

Čaše iz kojih se pije lager

Naravno, da bi pivo dok se ispija duže zadržalo svoj kvalitet odnosno temperaturu, postoje i pravila kada su čaše u pitanju. Lagere i pilsnere je najpogodnije konzumirati iz čaša koje imaju debelo staklo, jer one služe kao izolator od spoljašnjih temperatura. Zato je preporuka da se pva iz Valjevske pivare piju iz krigli koje imaju debelo staklo i vrlo dugo mogu održati optimalnu temperaturu. Osim krigli koriste se i čaše sa stalkom jer sprečavaju ruku koja drži čašu da ugreje pivo. Po pravili ove čaše se hvataju za stalak, a ne za telo. U svakom slučaju i krigla i čaša moraju biti dovoljno velike da može stati celo pivo iz flaše i to sa penom. Mnogi ne vole penu, ali često ne znaju da i ona čuva pivo od svih spoljnih uticaja, a ujedno i zadržava optimalnu temperaturu omiljenog vam lagera.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran and Sushi bar Bizu

Opuštena atmosfera i savršena usluga u modernom ambijentu i prijatnoj bašti je ono zbog čega bi obavezno trebali da posetite

Garden

Njihova misija je jednostavna: vrhunska pica za najkraće moguće vreme. Testo sa najkvalitenijim sastojcima peče se svega 3 minuta u

Čokoladno-mlečni Stout

Volite li čokoladno mleko i pivo? Ako je vaš odgovor na ovo pitanje potvrdan onda je ova kreacija napravljena baš

Pivara Premier

U svet kraft pivarstva su ušli prateći svetske trendove, sa željom da tržištu ponude svoju verziju kvalitetnog piva   Pivara

PREPORUKA RADLERA Za koji se odlučiti

Trgovinski lanci, marketi, male komšijske prodavnice, ali i kafići i restorani nude bogatu ponudu domaćih masovnih radlera, uvoznih radlera i sve češće kraft radlera, koji

KRAFT PIVO Letnje osveženje za probirljive

Kraft pivima iskusni majstori pivarstva dodaju maline, borovnice, kupine, limun, breskve, jagode, višnje, trešnje, banane, crne ribizle, pa čak i jabuke ili kruške, te na

RADLERI Popularni pivski miksevi

Prema definiciji proizvođača piva, radler je ustvari kombinacija najčešće svetlog lager ili smeđeg piva i limunade, a pravi se u srazmeri 50-60 odsto piva i