Pivara Princ nudi partnerstvo ili franšizu za otvaranje kraft pivare

pivara princ

Za one koji žele da rade, internet i dnevna štampa nude pregršt saveta kako da od hobija naprave biznis. Onima koji žele svoju pivaru, bez obzira da li imaju ili nemaju iskustva u pravljenu piva, smeši se srećna budućnost. Pre samo par godina situacija u našoj zemlji, po pitanju pivarstva, nije bila laka. Danas su se neka “vrata otvorila” i  situacija je mnogo jednostavnija. Čini se da je pravo vreme za pokretanje privatne pivare, jer tržište još uvek nije zasićeno, a neki drugi su uvezli i sirovine i opremu, tako da neće biti puno lutanja.

Za početak treba se dobro informisati. Na pitanje kako se kreće “pivska scena”, odgovor je vrlo pozitivan. Samo u poslednjih godinu dana proizvodnja zanatskog piva u Srbiji je porasla za oko 200 posto. I ako u samom startu niko ne razmišlja o izvozu piva, samo kao napomena, i u svetu je pivo trend i broj pivara raste.

Sledeći korak je odabir pravog pravca kretanja. Treba se odlučiti za opremu, za sirovine, za sigurnog i proverenog dobavljača. Kako se u startu ne bi “petljali” sa uvozom, treba se dobro pripremiti za ovaj korak. Razumna količina novca koju treba uložiti u samom startu je takođe veoma važna, da budemo precizniji presudna. Zatim treba odrediti količinu proizvedenog piva, jer ako proizvedete previše nećete imati kome da ga prodate – pivo nije roba koja može da stoji u nekom hangaru, drugo i hangar treba imati ili iznajmiti. Na kraju, mada je možda i najvažnije, koje pivo proizvesti? Za početak se treba fokusirati na pivo koje je “lako prihvatljivo”, pivo koje nema specifičan ukus i široka populacija će ga lako prihvatiti. Današnje pivopije vole eksperimente, ali će se većina pre uhvatiti za čašu ukusnog, nego eksperiment piva.

Možda je najbolje da na ovih nekoliko postavljenih izazova, odgovaramo od kraja. U našem narodu termin pivo podrazumeva zlatno-žutu, gorku, mada ne previše gorku, penušavu, mada ne previše penušavu, ukusnu tečnost, koja sadrži mali postotak alkohola.

Upravo takvo je Real ale – jedno od omiljenih piva u Engleskoj i napravljeno je od najfinijih sirovina. Reč je o nefiltriranom i nepasterizovanom pivu. Toči se iz buradi i iz kegova pomoću slavine ili pumpe i deluje veoma primamljivo za svakog ljubitelja piva. Ovo pivo ne izaziva nadimanje, jer sadrži manje ugljen-dioksida od standardnih piva, te će ga pivopije prihvatiti bez mnogo razmišljanja. Što se tiče pregaziranosti piva, pored toga što je nepoželjna kod pivopija, to je dobar način da se sakriju greške prilikom pravljenja. Želja svakog pivara je da bude iskren i da ništa ne krije od svojih potrošača, kako bi što duže opstao i uzdigao se na lestvici pivskih magova. Engleske pivare, koje se mogu naći kod nas na tržištu, mogu proizvoditi i druge stilove piva, ali da se ne zadržavamo puno na samom stilu piva, bitna je i količina proizvedenog piva, jer je u startu pitanje kome ga prodati. U većini slučajeva je lakše napraviti proizvod nego ga nekome prodati, pogotovo ako ste novi u poslu. Potrebna vam je pivara u kojoj možete napraviti, za početak, malu količinu piva.

Na kraju krajeva potrebno je i da vas neko uputi: kako da napravite, koje su sirovine, kako pivara radi. Kada dobijete celu “aparaturu” verovatno ćete biti u čudu kako je sklopiti, kako je pokrenuti. Potreban vam je neko ko će vam pomoći u početku.

U Pivari Princ iz Omoljice možete kupiti svu potrebnu opremu uz to i sve potrebne sirovine. Najbitnije od svega – njihov tim će vas uputiti u kuvanje piva. Da rezimiramo: na jednom mestu možete kupiti opremu, sirovine (iz Engleske), tim servisera Pivare Princ će u vašem prostoru sklopiti opremu i aparaturu, naučiti vas da kuvate (dva probna kuvanja uradiće zajedno sa vama) i biti uz vas uvek kada vam se pojavi problem. Takođe, kao jedno od opcija u Pivari Princ nude partnerstvo ili franšizu. To znači da vi, za početak, treba da se pobrinete o prodaji napravljenog piva. Engleske pivare, koje prodaje Pivara Princ, imaju mogućnost pravljenja male količine piva, što je za početak veliki plus. Dve hiljade litara je najviše, koliko možete proizvesti u ovim pivarama, a najmenja je 25 litara.

I još samo da se definiše cena. Ako ste se raspitivali o opremanju kraft pivare, sigurno ste došli do cifre 100.000 eura u samom startu uz to ima i nekih nepredviđenih troškova, koji se provuku i dotuku svakog ko ulazi u novi biznis. Engleska pivara, sa svim pomenutim – oprema, saveti, pomoć oko kuvanja, košta 34.900 eura. Da vam mi više ne razrađujemo ovu ideju evo podataka i kontakata kome da se obratite, pametnije je da vam detalje daju stručnjaci iz Pivare Princ: www.pivaraprinc.rs ili mail – jbbozic@gmail.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1