Pivo – staklenac, limenka ili plastična ambalaža?

Da li pijete pivo samo iz staklene ambalaže ili ste jedan od onih koji voli da nazdravi iz limenke?

A iz plastične ambalaže?

Stručnjaci kažu da postoji razlika između plastične i staklene ambalaže, jer staklo bolje zadržava ugljen-dioksid i kiseonik, a plastika je ipak poroznija.

Boje rečeno, svako gazirano piće duže ostaje istih karakteristika ako se čuva u staklenoj flaši. Ugljen-dioksid staklo mnogo duže zadržava nego što je to slučaj sa drugom ambalažom.

Nije to jedina prednost stakla. Druga prednost je što se hrana ili piće ne menjaju kada dođu u dodir sa staklenom ambalažom. Hemijski sastav pića i hrane u staklenoj ambalaži uvek ostaje isti i autentičan je, dok plastična ambalažaima drugačije karakteristike.

Plastična ambalaža menja ukus pića i hrane!

Ako se piće ili hrana čuvaju u plastičnoj ambalaži onda može doći do menjanja njihovog ukusa. Razlog ovakvog stanja jesu hemikalije koje iz plastike često dospevaju, na primer, u piće. Ako pijete pivo iz plastične ambalaže, onda nemojte da se začudite kada osetite drugačiji ukus piva nakon nekog vremena.

PET ambalaža u kojoj se pivo čuva poznata je po tome što izbaciju antimon, a on najčešće dospe u pivo. Je l’ vam sada jasnije zašto vaše pivo nema isti ukus kada se otvori i nakon nekog vremena kada ponovo želite da popijete još koju čašu piva?

Antimonu piću raste ako se piće čuva u toplim prostorijama i na višim temperaturama. Kada pivo u PET ambalaži čuvate u frižideru ili na sobnoj temperaturi, onda ne brinite. Nivo antimona u piću ne prelazi nedozvoljene količine. Ali na letnjim temperaturama količina antimona može da bude prilično visoka u pivu ako ga pijete iz plastične ambalaže.

Radije birajte aluminijumsku ambalažu!

Kao što je slučaj sa staklom, tako je i aluminijum odličan za čuvanje gaziranog pića i piva. On ne propušta ugljen-dioksid i kiseonik zato bez brige.

Međutim, nije baš aluminijum najbolje rešenje, on nikako ne sme da bude u kontaktu sa pivom ili pićem koje je spakovano u aluminijumsku ambalažu, jer sadrži štetne materije. To dobro znaju stručnjaci, pa se zato unutrašnjost limenkepremazuje specijalnim polimerima kako bi se smanjio rizik.

Prednosti aluminijumske ambalaže

Aluminijumska ambalaža ima nekoliko prednosti. Čuva piće od sunčevih zraka, jer nikako ne propušta svetlost. Imajte na umu da svako piće koje je dugo izloženo sunćevim zracima počinje da menja ukus. Zbog toga se koristi i staklena ambalaža koja je obojena.

A šta je problem sa plastičnom ambalažom? Plastika nikako ne može da izdrži proces pasterizacije. Kada se spakuje pivo, ono prolazi kroz proces prskanja ključalom vodom da bi se preostali mikrobi ubili, a tečnost zagrejala. Zahvaljujući ovom procesu pivu se produžava rok trajanja, a ono postaje bezbedno piće. U tom slučaju, staklo i aluminijum su otporni na ovaj proces, ali se plastična ambalaža skuplja i savija, pa ceo proces mora da se preskoči.

Razmislite o svemu ovome sledeći put kada budete birali da li ćete kupiti pivo u plastičnoj ili staklenoj ambalaži. Razlika u ceni je mala, a ne zaboravite kvalitetan proizvod ne pita za cenu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1