Pivo – staklenac, limenka ili plastična ambalaža?

Da li pijete pivo samo iz staklene ambalaže ili ste jedan od onih koji voli da nazdravi iz limenke?

A iz plastične ambalaže?

Stručnjaci kažu da postoji razlika između plastične i staklene ambalaže, jer staklo bolje zadržava ugljen-dioksid i kiseonik, a plastika je ipak poroznija.

Boje rečeno, svako gazirano piće duže ostaje istih karakteristika ako se čuva u staklenoj flaši. Ugljen-dioksid staklo mnogo duže zadržava nego što je to slučaj sa drugom ambalažom.

Nije to jedina prednost stakla. Druga prednost je što se hrana ili piće ne menjaju kada dođu u dodir sa staklenom ambalažom. Hemijski sastav pića i hrane u staklenoj ambalaži uvek ostaje isti i autentičan je, dok plastična ambalažaima drugačije karakteristike.

Plastična ambalaža menja ukus pića i hrane!

Ako se piće ili hrana čuvaju u plastičnoj ambalaži onda može doći do menjanja njihovog ukusa. Razlog ovakvog stanja jesu hemikalije koje iz plastike često dospevaju, na primer, u piće. Ako pijete pivo iz plastične ambalaže, onda nemojte da se začudite kada osetite drugačiji ukus piva nakon nekog vremena.

PET ambalaža u kojoj se pivo čuva poznata je po tome što izbaciju antimon, a on najčešće dospe u pivo. Je l’ vam sada jasnije zašto vaše pivo nema isti ukus kada se otvori i nakon nekog vremena kada ponovo želite da popijete još koju čašu piva?

Antimonu piću raste ako se piće čuva u toplim prostorijama i na višim temperaturama. Kada pivo u PET ambalaži čuvate u frižideru ili na sobnoj temperaturi, onda ne brinite. Nivo antimona u piću ne prelazi nedozvoljene količine. Ali na letnjim temperaturama količina antimona može da bude prilično visoka u pivu ako ga pijete iz plastične ambalaže.

Radije birajte aluminijumsku ambalažu!

Kao što je slučaj sa staklom, tako je i aluminijum odličan za čuvanje gaziranog pića i piva. On ne propušta ugljen-dioksid i kiseonik zato bez brige.

Međutim, nije baš aluminijum najbolje rešenje, on nikako ne sme da bude u kontaktu sa pivom ili pićem koje je spakovano u aluminijumsku ambalažu, jer sadrži štetne materije. To dobro znaju stručnjaci, pa se zato unutrašnjost limenkepremazuje specijalnim polimerima kako bi se smanjio rizik.

Prednosti aluminijumske ambalaže

Aluminijumska ambalaža ima nekoliko prednosti. Čuva piće od sunčevih zraka, jer nikako ne propušta svetlost. Imajte na umu da svako piće koje je dugo izloženo sunćevim zracima počinje da menja ukus. Zbog toga se koristi i staklena ambalaža koja je obojena.

A šta je problem sa plastičnom ambalažom? Plastika nikako ne može da izdrži proces pasterizacije. Kada se spakuje pivo, ono prolazi kroz proces prskanja ključalom vodom da bi se preostali mikrobi ubili, a tečnost zagrejala. Zahvaljujući ovom procesu pivu se produžava rok trajanja, a ono postaje bezbedno piće. U tom slučaju, staklo i aluminijum su otporni na ovaj proces, ali se plastična ambalaža skuplja i savija, pa ceo proces mora da se preskoči.

Razmislite o svemu ovome sledeći put kada budete birali da li ćete kupiti pivo u plastičnoj ili staklenoj ambalaži. Razlika u ceni je mala, a ne zaboravite kvalitetan proizvod ne pita za cenu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Lager ili Ale

Osnovna podela piva je na Lager i Ale piva a razlika među njima je u kvascu. Skoro sva piva zapravo

Trattoria pizzeria Amici

Trattoria pizzeria Amici, nalazi se u Beogradu, ušuškana u Karađorđevom parku i predstavlja pravo mesto za ljubitelje italijanske hrane. Veliki

Pivo sa ukusom zmajevog voća

„Michelob Ultra Dragon Fruit Peach“ je voćni, lagani lager koji sadrži egzotično zmajevo voće uz primesu slatke breskve, te stvara

Oživljena piva iz 18. veka

Za proizvodnju ovog piva korišćeni su kvasci i recepturu koja je bila standard za taj vremenski period Mikrobi kvasaca iz

Pivo štiti vaše srce

Pivo sadrži vitamin B6 koji štiti srce od srčanih bolesti sprečavajući nastanak jedinjenja pod nazivom homocistein. Homocistein je glavni uzročnik

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.

HRANA I PIVO – Pivnica Crni Petao

Pivnica Crni Petao nalazi se u Beogradu, u Ustaničkoj ulici. Svoja vrata za posetioce otvorili su pre dve godine, a sve sa ciljem da im pruže veliki izbor piva.