Pivara Princ vas savetuje – Budite u trendu i napravite sami kraljevsko pivo

U čast srpskog kralja Petra I Karađorđevića, u čast srpskog naroda koji se hrabro borio u Velikom ratu, a na stotu godišnjicu završetka tog strašnog rata, koji je odneo 28 procenata srpskog stanovništva, Pivara Princ napravila je pivo po imenu Kralj.

Pivo Kralj je pravi primer tradicionalnog engleskog Real Ale piva. Po stilu pripada Strong Ale kategoriji, nepasterizovano, prozivedeno samo od ječmenog slada, hmelja, kvasca i vode, bez dodataka surogata ili aditiva. Kralj je punog ukusa, koji pre svega potiče od žitarica od kojih je napravljen, a daju mu karamelni karakter. Prilikom proizvodnje ovog, kako i sam naziv govori, pravog piva korišćene su stare engleske sorte Fuggles i Goldings, iako aromatične dodate na početku samog kuvanja kako bi pivo dobilo aromu koju zaslužuje, ali ne preteranu da zamaskira njegovo pravo lice. Za mlevenje slada u Pivari Princ koriste dvojni valjak Bamfod, koji zrna ne pretvara u brašno, ali ne ostavlja ni cela zrna i na taj način se maksimalno iskoristi prirodni ekstrakt pivskih šećera. Kralj pivo je karakteristično po tome što, kao ni jedno drugo, odležava u boci, gde se odigrava sekundarno alkoholno vrenje koje vrši tačno određena količina kvasca dodata u trenutku flaširanja. Pre samog flaširanja ovo pivo je prošlo filtraciju kako bi se iz njega uklonilo sve što može narušiti njegovu snažno bakarnu boju ali i čistoću arome.  

Real Ale piva, pa i pivo Kralj razlikuju se od piva na koje su naši konzumenti navikli. Ovo su piva koja su u pravom smislu reči prava, bez aditiva i konzervansa, ali i bez naknadnog gaziranja. Prilikom sipanja piva, u čaši neće biti “neprekidne igre perli”, kao u industrijskim pivima, ali ni neprijatnog nadimanja posle ispijanja “pravog piva”, koje se obavezno javlja prilikom konzumiranja gaziranih piva.  S obzirom da se na poseban način prave, ova piva se na poseban način serviraju i konzumiraju. Pre otvaranja flaše, pivo mora da se „smiri“. Tako da, ako ste ga upravo kupili i doneli na mesto gde želite da ga konzumirate, morate ga ostaviti da odstoji, najbolje par sati. Pivo se sipa u čašu pod uglom od 45 stepeni sve dok talog, koji ovo pivo ima, ne dođe do samog vrha flaše. Ovo pivo se, za razliku od industrijskih piva, sipa pažljivo. Još jedna bitna razlika postoji prilikom uživanja u Real Ale pivima u odnosu na industrijska piva, a to je temperatura konzumiranja. Industrijska piva služe se rashlađena, tako da se uglavnom piju izuzetno hladna, čak se po nekad zbog niske temperature ne oseća ni njihov pravi ukus. Real Ale pivo, a samim tim i pivo Kralj se konzumira nešto ispod sobne temperature na oko 10 – 12°C. Na ovaj način pivo zadržava sve svoje arome i ukuse. Ako je situacija takva da ga morate sipati čim ga iznesete iz frižidera onda postoji pravilo da ga ostavite da se polako zagreje u čaši i opusti, te pusti svoju zavodljivu aromu i počne da diše. Kraljevsko pivo zahteva i kraljevske uslove te ako želita da ga sačuvate za neku „kraljevsku“ priliku najbolje je da za njega nađete neku mirnu, tamnu i hladnu prostoriju.

Idealno ga je upariti sa mesom i mesnim proizvodima. Može se konzumirati pre obroka, ali i uz obrok i posle obroka. Preporučljivo ga je piti iz zdravstvenih razloga, jer obiluje vitanimon B, a veliki plus mu je što ne nadima.

Ako smo vas zainteresovali za ova izuzetno aromatična i ukusna piva više informacija, kao i degustaciju možete dobiti u Omoljici u Pivari Princ. Pivara Princ jedna je od retkih koja se orjentisala isključivo na engleska, tradicionalna piva, prava piva i u svojoj ponudi ima, pored predstavljenog Kralja, još i „Derbi“ stila Bitter, „Kruna“ stila IPA, „London“ stila Porter i „Princip“ stila Pale Ale. Pored pravljenja piva u Pivari Princ su raspoloženi da vas upute u tajne uspešnog pivarstva i nude, pored pomoći, i cele pivare na prodaju. Kako bi vam olakšali početak i što bolje vas pripremili za ozbiljan biznis, u koji se upuštate, Pivara Princ vam nudi partnerstvo ili franšizu za otvaranje kraft pivare. Više informacija vezanih za piva, degustaciju, proizvodnju i ulazak u biznis možete pronaći na njihovom sajtu www.pivaraprinc.rs, a za one zaista ozbiljne u želji da postanu pivari možete se obratiti lično vlasniku Jovici Božiću na mail jbbozic@gmail.com.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1