Tri gastro predloga Fabrike piva

Svetski trendovi stižu do nas sa nekoliko godina zakašnjenja, ali ipak stižu. Tako je bilo sa zanatskim pivarstvom, tako i sa jednim od trendova koje je globalna kraft revolucija pokrenula – uparivanjem hrane i piva

 

Ada Mall, tržni centar smešten na predivnoj lokaciji, odmah preko puta Ade Ciganlije, je novi, atraktivni šoping ukras Beograda, ali ne samo to. Ovde se na trećem spratu nalazi Merkada, premium food koncept, jedistveni prostor urbanog ambijenta po ugledu na merkade, španske pijace, prvi takve vrste u ovom delu Evrope, u kom se može uživati u raznovrsnim ukusima, gastronomskim istraživanjima, sa sveže pripremljenom hranom različitih stilova, od italijanske do indijske kuhinje. I naravno, uz ukusan zalogaj popiti neko od velikog broja industrijskih i kraft brendova piva koje u Merkadi nudi Fabrika piva.

Ovog puta nismo došli isključivo zbog piva, nego vođeni hedonističkim porivom i željom da probamo nešto od ovdašnje gastronomske ponude i sve to spojimo sa nekim od piva, po preporuci našeg domaćina i gastro-pivskog vodiča, Srđana Anđića, kreatora ideje Fabrike piva.

Svetski trendovi stižu do nas sa nekoliko godina zakašnjenja, ali ipak stižu. Tako je bilo sa zanatskim pivarstvom, tako i sa jednim od trendova koje je globalna kraft revolucija pokrenula – uparivanjem hrane i piva. U nekadašnji prostor rezervisan isključivo za ekskluzivne restorane i probrana vina, pivo je banulo donoseći duh novog vremena, mnoštvo sasvim različitih ukusa i aroma i svoju poslovičnu demokratičnost koja je nekadašnji vinski elitizam svela na meru modernog duha. Elitizam se više ne sastoji samo u uživanju odabranih, nego u otkrivanju novih i oživljavanju starih kombinacija hrane i piva koji su dostupni mnogima.

Pica je u svojoj domovini Italiji, shodno lokalnim navikama, bila uglavnom vezana za vino. Trebalo je da, zajedno sa milionima italijanskih emigranata, preplovi okean i stigne u Ameriku koja joj je dvostruko uzvratila. Zahvaljujući višestrukim uticajima, Amerika je upoznala svet sa skromnim jelom sa juga Italije koje se danas može pojesti u svakom kutku planete, a kombinacija pice i piva, rođena na severu Novog kontinenta, postala je sastavni deo sveopšteg urbanog folklora, bez obzira na političke granice i prehrambene tradicije.

Pica Margarita je arhetipska pica, po legendi napravljena krajem 19. veka u bojama italijanske zastave – paradajz za crveno, sir za belo i bosiljak za zeleno – u čast tadašnje italijanske kraljice Margarite koja je posetila Napulj. Odlučili smo se za ovaj sočni klasik i uz njega konzumirali american pale ale. APA je postao američki kraft klasik, a svoju specifičnost najviše duguje američkim sortama hmeljeva koje mu daju različite nijanse citrusnih i voćnih aroma. Manje je zahmeljeno od IPA i na taj način možda bliže nepcima prosečnog pivskog konzumenta. Citrusne arome ovog piva odlično pariraju snazi i masnoći sira, a arome tropskog voća zanimljivo su se komplementirale sa sosom od paradajza u kom je slatkoća bila izraženija od kiselosti. Hrskavo testo i umerena gorčina piva sasvim su dopunili ovu dobitnu kombinaciju. Pica i pivo slažu se na mnogo načina. Postoji gotovo bezbroj načina i kombinacija kojima se osnovna podloga od testa može učiniti gurmanskim praznikom, a pivo, u svojim takođe bezbrojnim varijantama, može da, bez problema, prati sve ukuse i načine pripremanja pice.

Burgeri i pivo takođe su klasični, nerazdvojni par savremene hedonističke mitologije. Na neki način su prešli i sličan put: kao što je nekada u ponudi restorana mogla da se nađe jedna do dve varijante burgera tako je bilo i sa sasvim ograničenom ponudom piva svedenom uglavnom na par varijanti industrijskog lagera. Vremenom, i jedna i druga ponuda postale su vrlo raznovrsne, a samim tim i mogućnosti kombinovanja burgera i piva.

Mi smo uz sočan, začinjeni burger popili IPA, pivo koje se izrazito vezuje uz kraft scenu. U susretu dva snažna ukusa, goveđeg burgera sa zelenom salatom, paradajzom, lukom i specijalnim sosom, i svežeg, zahmeljenog IPA sa kombinacijom tropskih i cvetnih aroma, ni jedan nije prevladao. IPA je odlično prolazila kroz bogate slojeve ukusa burgera, razigravajući začine i sljubljujući se sa snagom mesa. Idealna kombinacija za rasplamsavanje čula.

Treći izbor kombinacije piva i hrane bio je, možda, malo manje uobičajen u poređenju sa prethodna dva, ali ne i manje zanimljiv, naprotiv. Indijska kuhinja je fantastičan spoj boja, mirisa i ukusa, puna raznolikosti, neobičnih kombinacija i brojnih začina. Kari, garam masala, čatni, daal, neki su od začina i jela koji su već prokrstarili svetom, a to je svakako slučaj i sa indijskom piletinom, odnosno jelom koje poznajemo kao chicken tikka. Chicken tikka se priprema od komadića pilećeg mesa mariniranih u jogurtu uz obavezni dodatak indijskih začina. Kombinacija začina ne mora biti uvek ljuta, već i sasvim suptilna, ali svakako uvek prisutna. Zbog toga je ovo jelo ispraćeno odličnim lagerom koji je svojom mirnoćom i izbalansiranim ukusom bio odličan spoj sa razigranim indijskim začinima i sočnim mesom. Ovu kombinaciju vredi ponuditi prijateljima koji žele da probaju nešto novo, a ipak sasvim blisko.

Za sreću ponekad nije potrebno puno – ukusno, jednostavno jelo i pitko, kvalitetno pivo mogu biti sasvim dovoljni.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo od ostriga

Ostrige su nekada bile uobičajeneu engleskim pabovima. Služili su ih uz pivo. Dvadeseti vek je pivo i ostrige spojio na

crow brewery weizenbock

Novitet iz Crow Brewery

Za hladne zimske dane i vesele praznike Crow Brewery je spremila Božićni specijal. Jako zimsko pivo – Weizenbock, najjači tip nemačkog pšeničnog piva.

Da li pivo umanjuje stres

U eri ubrzanog načina života često se javlja stres, kao produkt mnoštva informacija kojima smo izloženi. Stres u manjim dozama

Sastojci kriju tajnu

Dok ispijate vaše omiljeno pivo, da li ste se zapitali koja je procedura potrebna da biste vi bili zadovoljni konzument

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.