Roštilj zaliven tamnim pivom

Reč roštilj asocira nas, prvenstveno, na meso, ali je, promenom načina razmišljanja i sklonosti, i povrće steklo svoj ravnopravni status u svetu roštilja. Ova, čarobna, reč asocira prvenstveno na obilan obrok, ali i na druženje i na proleće i na prirodu, mada se roštilj može praviti i po snegu i jesti u toploj trpezariji ili restoranu. Sve je to roštilj, ali roštilj neće imati epitet dobar, ako nije zaliven pivom. Najčešće se uz roštilj pije lager, mada ga sve češće menja tamno pivo.

Često se roštilj planira i u tom slučaju se meso priprema tj marinira, kako bi bilo mekše, i pre svega ukusnije. Ako meso marinirate u tamnom pivu, onda ga i uparite sa istim tim tamnim pivom, to mu je kao neko nepisano pravilo, ali nije obaveza. Dozvoljeno je da se popije lager jer će malo olakšati varenje (reče je o umerenim količinama kako mesa tako i piva), na kraju krajeva imaćete veću paletu ukusa. Eksperimentisanje je uvek dozvoljeno, a o ukusima nije raspravljati.

Neki majsori roštilja imaju svoje tajne recepture i u marinadi drže meso ovoliko ili onoliko, ali sasvim je dovoljno da meso odstoji preko noći i da se sledećeg dana „baci na žar“. Povrće se ne marinira, o tome ne treba ni raspravljati, ali uz povrće sa roštilja može da se popije pivce. Verovatno će većina na prethodnu rečenicu reagovati „ma daj, ko još pije pivo sa povrćem?“, ali ako probate recimo ljubičasti luk (može i obični crni luk) ili patlidžan sa roštilja uverićete se i sami. Da li je samo kod nas ili je to i u drugim krajevima sveta, ali luk (dinstan, pečen, svež …) uvek „privlači“ pivo. Ako ne verujete probajte. Ili evo samo par napomena: luk, slanina i pivo, ili druga kombinacija paprikaš, u kome ima dosta dinstanog luka, kao i pasulj u kome ima, takođe, dosta dinstanog luka odlično se slažu uz pivo.

Za dobar roštilj, pored vatre, potrebno vam je sledeće: meso, pivo i društvo. Kada nabavite dobro meso napravićete dobar roštilj, koji će vam dovesti dobro društvo, a kada dobro društvo popije pivo biće dobro raspoloženo. E, to je tajna svakog dobrog roštilja.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Pivara Premier

U svet kraft pivarstva su ušli prateći svetske trendove, sa željom da tržištu ponude svoju verziju kvalitetnog piva   Pivara

Restoran Caruso

Od nedavno na beogradskoj gastro sceni je prisutan restoran, pod imenom Caruso, a koji uzburkao restoransku scenu naše prestonice. Naime,

Restoran Sunset

Restoran Sunsetotvoren je pre više od dve decenije u Beogradu. Od skromnih početaka, pa do današnjeg izdanja, prešao je put

PIVO Budweiser

Budweiser je crni lager koji dolazi iz Češke i ponosni je predstavnik ovog stila spravljanja piva.

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

pretplata