Klasika – prasetina i lager

Nezvanični smo prvaci sveta po konzumaciji svinjskog mesa. Zimski period je vreme kada poraste potražnja za svinjskim mesom, uprkos postu. Jedna za drugom ređaju se slave i slavlja, sve do Prvog maja, a onda prasići mogu malo da predahnu. Svakako nismo jedini koji vole svinjsko meso u Kini, Portoriku, Norveškoj, Nemačkoj i da ne nabrajamo dalje, prasetina se često jede. Nekada se prase, uglavnom, peklo na ražnju, a sada u gradovima nema mesta za vatru i druženje uz pečenje, te se češće peče u rerni ili u pečenjari. Dok se peče na ražnju obavezno se preliva. Da bi pečeno prase dobilo lepu, hrskavu koricu najbolje ga je prelivati pivom. I ako su po nekima tamna piva bolji partneri prasetini, za hrskavu koricu nema boljeg od lagera. Tamna piva se piju uz prasetinu jer je prasetina neutralnog mirisa (ovčetina, još ako je starija, i te kako ima miris, taj miris prasetina, pa još mlada, nema). Međutim, dovoljno je da obiđemo tri slave ili slavlja da bismo došli do zaključka da se kod nas uz prasetinu najčešće pije svetlo pivo. Da li je to navika ili konzumenti zaista više vole taj svet(l)i spoj, nećemo zalaziti. Svakako svetlo pivo i prasetina se odlično slažu. Pivo će dopustiti konzumentu da potpuno uživa u ukusu prasetine i doprineće da može da pojede i malo više jer će gaziranost iz piva „razbiti“ masnoću i neće doći do mučnine i osećaja težine. Jedino ne treba preterati sa pivom, u tom slučaju će doći i do mučnine i do mamurluka dan posle. Odgovorna konzumacija je uvek na prvom mestu. Ima i onih koji prasetinu jedu leti ili kada je toplo i u tom sličaju je hladni lager idealan partner.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pohovanje sa pivom

Pohujte sa Jelen pivom

Svaki šef kuhinje ima neku svoju malu tajnu, po tome se razlikuje od drugih. Imajte i vi svoje male tajne

Pivo štiti vaše srce

Pivo sadrži vitamin B6 koji štiti srce od srčanih bolesti sprečavajući nastanak jedinjenja pod nazivom homocistein. Homocistein je glavni uzročnik

Čarda Aqua Doria

Čarda Aqua Doria je jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija novosadska čarda. Nalazi se na Kameničkom putu, odmah čim

Čaša za pivo

Pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, ali nipošto nisu samo rezultat dizajnerskog nadahnuća, već imaju tačno propisanu svrhu, u

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.