Klasika – prasetina i lager

Nezvanični smo prvaci sveta po konzumaciji svinjskog mesa. Zimski period je vreme kada poraste potražnja za svinjskim mesom, uprkos postu. Jedna za drugom ređaju se slave i slavlja, sve do Prvog maja, a onda prasići mogu malo da predahnu. Svakako nismo jedini koji vole svinjsko meso u Kini, Portoriku, Norveškoj, Nemačkoj i da ne nabrajamo dalje, prasetina se često jede. Nekada se prase, uglavnom, peklo na ražnju, a sada u gradovima nema mesta za vatru i druženje uz pečenje, te se češće peče u rerni ili u pečenjari. Dok se peče na ražnju obavezno se preliva. Da bi pečeno prase dobilo lepu, hrskavu koricu najbolje ga je prelivati pivom. I ako su po nekima tamna piva bolji partneri prasetini, za hrskavu koricu nema boljeg od lagera. Tamna piva se piju uz prasetinu jer je prasetina neutralnog mirisa (ovčetina, još ako je starija, i te kako ima miris, taj miris prasetina, pa još mlada, nema). Međutim, dovoljno je da obiđemo tri slave ili slavlja da bismo došli do zaključka da se kod nas uz prasetinu najčešće pije svetlo pivo. Da li je to navika ili konzumenti zaista više vole taj svet(l)i spoj, nećemo zalaziti. Svakako svetlo pivo i prasetina se odlično slažu. Pivo će dopustiti konzumentu da potpuno uživa u ukusu prasetine i doprineće da može da pojede i malo više jer će gaziranost iz piva „razbiti“ masnoću i neće doći do mučnine i osećaja težine. Jedino ne treba preterati sa pivom, u tom slučaju će doći i do mučnine i do mamurluka dan posle. Odgovorna konzumacija je uvek na prvom mestu. Ima i onih koji prasetinu jedu leti ili kada je toplo i u tom sličaju je hladni lager idealan partner.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Ovo sigurno niste znali

Prve pivske konzerve Prva piva u konzervama pojavila su se 1935. godine. Pivopije više nisu išle u pivske konobe, a

PIVSKI STILOVI: Pale ale

Upoznajemo vas sa simbolom zanatskog pivarstva – ejlom, ali vam i predstavljamo najautentičniji srpski ejl.

konstantin pivo kompas pivara

PIVO IZ PIVARE KOMPAS – Konstantin

Inspirisani životom čuvenog rimskog imperatora Konstantina Velikog, pivski majstori iz pivare Kompas, napravili su ovaj  Pale ale, koristeći Samit hmelj i nemački slad.

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

pretplata