Klasika – prasetina i lager

Nezvanični smo prvaci sveta po konzumaciji svinjskog mesa. Zimski period je vreme kada poraste potražnja za svinjskim mesom, uprkos postu. Jedna za drugom ređaju se slave i slavlja, sve do Prvog maja, a onda prasići mogu malo da predahnu. Svakako nismo jedini koji vole svinjsko meso u Kini, Portoriku, Norveškoj, Nemačkoj i da ne nabrajamo dalje, prasetina se često jede. Nekada se prase, uglavnom, peklo na ražnju, a sada u gradovima nema mesta za vatru i druženje uz pečenje, te se češće peče u rerni ili u pečenjari. Dok se peče na ražnju obavezno se preliva. Da bi pečeno prase dobilo lepu, hrskavu koricu najbolje ga je prelivati pivom. I ako su po nekima tamna piva bolji partneri prasetini, za hrskavu koricu nema boljeg od lagera. Tamna piva se piju uz prasetinu jer je prasetina neutralnog mirisa (ovčetina, još ako je starija, i te kako ima miris, taj miris prasetina, pa još mlada, nema). Međutim, dovoljno je da obiđemo tri slave ili slavlja da bismo došli do zaključka da se kod nas uz prasetinu najčešće pije svetlo pivo. Da li je to navika ili konzumenti zaista više vole taj svet(l)i spoj, nećemo zalaziti. Svakako svetlo pivo i prasetina se odlično slažu. Pivo će dopustiti konzumentu da potpuno uživa u ukusu prasetine i doprineće da može da pojede i malo više jer će gaziranost iz piva „razbiti“ masnoću i neće doći do mučnine i osećaja težine. Jedino ne treba preterati sa pivom, u tom slučaju će doći i do mučnine i do mamurluka dan posle. Odgovorna konzumacija je uvek na prvom mestu. Ima i onih koji prasetinu jedu leti ili kada je toplo i u tom sličaju je hladni lager idealan partner.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Tamni Princ od 100 dolara

Pivo „Dark Lord“ je proizvod Munster pivare, koja ima sedište u Indijani, USA. Kupovina ovog piva je moguća samo jednom

Čarda Aqua Doria

Čarda Aqua Doria je jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija novosadska čarda. Nalazi se na Kameničkom putu, odmah čim

Restoran Na ćošku

Restoran Na ćošku je restoran moderne internacionalne kuhinje, a koji se nalazi na ćošku. Na lokaciji sa respektabilnom ugostiteljskom tradicijom,

dogma

Tap room pivare Dogma

Verovatno se svakom od nas bar jednom u životu desilo da uđemo u neki lokal, dobro sređen, prema nekim opšte

KAKO NAPRAVITI PIVARU Od trnja do zvezda

Valjevska pivara je jedna od retkih pivara koja je ostala u domaćem vlasništvu i to zahvaljujući domaćoj pameti Industrijske pivare koje posluju kod nas imaju

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli