Sir je zdava i idealna grickalica uz pivo, ali i kombinacija koja sve više privlači ljubitelje piva, a evo i zašto
Mnogi su uveliko počeli da kukaju kako su u samoizolaciji nabacili koji kilogram više, jer većina ljudi jede iz dosade, odnosno jedu i kad nisu gladni.
Kako biste uživali u zdravim "grickalicama" uz vaše omiljeno pivo, predstavljamo vam jednu namirnicu od koje se nećete ugojiti, ali pod uslovom da je jedete u umerenim količinama.
Reč je naravno o siru, koji se odlično slaže uz pivo. Ipak, postoji nekoliko pravila kod serviranja piva uz sir.
Pravila
Prvo i osnovno pravilo pri serviranju sira uz pivo jeste da to da blagi sirevi idu uz blago pivo, a zreliji se uvek slaže uz jača piva. Ipak, u nekim slučajevima možete se i poigrati, pa uz slani sir poslužiti sladunjavo pivo.
Drugo pravilo je ono da ukoliko želite da uživate u ukusima, kao i da marite za stilove piva, onda se najčešće preporučuje da uz sir pijete pivo sa ukusom voća, jer se ono odlično slaže uz većinu sireva.
Kada je reč o kozijem siru on je slaže sa pivom koje ima karameliziran ukus, plavi buđavi sirevi idu uz pivo sa jačim procentom alkohola, kao i sa crnim pivom.
Ukratko o služenju piva
Kada već pričamo o pivu uz sir važno je pomenuti i kako se služi pivo da bi doživljaj bio kompletan.
Jaka i snažna piva se serviraju toplija, a svetla piva hladnija. Pivo najbolje ide, odnosno najbolje osetite sve njegove karakteristike, kada ga pijete iz krigle. Ono se ne sipa do vrha, kako bi se mogao osetiti miris piva. Tamna piva se često služe u modifikovanim čašama za vino.