KRAFT LAGERI: Pivo i hrana

Kraft lageri su piva kao stvorena za uparivanje sa hranom, a evo i nekoliko predloga

Kada se priča o kombinacijama hrane i pića većini ljudi prvo što padne na pamet jeste vino. Donekle su u pravu, jer možda i ne znaju da vekovima postoji neraskidiva veza i između hrane i piva.

Kako do 20. veka nije bilo frižidera, prerađevine od mesa i ribe su se čuvale usoljene, osušene i dimljene, te su tadašnji ljudi, kako bi lakše podneli slana jela, gasili žeđ velikim količinama piva. Doduše, tadašnja piva su u odnosu na današnja bila mnogo blaža i po ukusu, ali i po procentu alkohola. Nakon što su prehrambeni proizvodi počeli da se pasterizuju i čuvaju u frižiderima, hrana je automatski manje soljena. Iz tog razloga i uloga piva se promenila i umesto za puko gašenje žeđi ovo alkoholno piće je počelo da se pije iz zadovoljstva. Otprilike u to vreme je pivo i počelo da se kombinuje sa raznim vrstama namirnica, a danas se konzumira kao aperitiv, za vreme i nakon obroka.

Od svih stilova piva, jedan stil se najviše istakao. Reč je o lagerima, kao najmasovnijem pivskom stilu, a zahvaljujući receptima zanatskih pivara, ovo alkoholno piće vrlo je cenjeno u svetu kulinarstva, zbog svoje pitkosti i svežine. Ono se slaže uz sve vrste obroka, kako spravljenih u kućnoj režiji, tako i serviranih u  restoranima. Za vrhunske kulinare kombinovanje kraft lagera sa namirnicama postao je svojevrstan izazov, koji su usavršili do tančina. Poseban akcenat prilikom serviranja stavlja se na ukus, miris i temperaturu hrane, dok s druge strane veoma se vodi računa o količini alkohola, aroma i zahmeljenosti kraft lagera. Odlično ide uz predjelo i sitne zalogaje, meso, ribu, kobasice, burgere, sireve i ne previše slatke deserte. Primera radi, lagani kraft lageri s punijom aromom odlično se slažu uz čili, korijander i kari, i zato se njihova konzumacija preporučuje uz azijske specijalitete.

Kraft lageri su jače gazirani, poslužuju se dobro rashlađeni, ali ne previše da im se ukus ne bi izgubio. Obično su malo suvi, blage gorčine i često s blagim notama karamele. Samo jedan jedini gutljaj između zalogaja pomoći će vam da očistite  nepce i osvežite paletu ukusa. U nekim državama poput Italije, kraft lageri se piju uz jela s testeninom i povrćem, s tim da izbegavaju da ih uparuju uz jake soseve za mesa, a koje spravljaju od pečuraka i luka.

Jela od ribe

Predlažemo da uzmariniranu i dimljenu ribu popijete kiselkasto lager pivo Gentlleman iz Ubske pivare. Ono sadrži 4,5 odsto alkohola, svetle je boje i ima laganu notu sa osvežavajućom završnicom, a čije arome hmelja nadjačavaju sladni finiš. Uz bakalara, štuku ili šarana probajte Ubsko svetlo kraft pivo, koje će vas iznenaditi i obasuti svežim začinskim aromama, a oduševiće vas pikantno blago-gorka završnica.

Roštilj i kobasice

Uz kraft lagere idu praktično sve vrsta mesa. Ovaj stil piva apsolutna je zvezda na stolu kod uparivanja sa mesom i mesnim prerađevinama. Zbog svoje pitkosti i osvežavajućih nota, kao i dobre gaziranosti, nepogrešivo se slažu uz sve vrste kobasica koje dominiraju svojim jakim ukusima.  Uz ove specijalitete preporuka je da popijete osvežavajući Čarlton kraft lager koji se proizvodi u zanatskoj pivari Čarlton iz Čačka. Ovaj kraft lager je veoma pitak, prijatnog i bogatog ukusa, a koji vam nakon popijene čaše pomaže da osetite lakoću u stomaku.

Sir

Postoji nekoliko pravila kod serviranja kraft lagera uz sir. Najvažnije je da blagi sir poslužite uz blago pivo, zreliji uz jače, a slani uz kraft lagere sa više dodatog slada. Ovog puta vam preporučujemo idealnu kombinaciju gde sigurno nećete pogrešiti. Pivzdarija lagerje svetli lager, iz beogradske zanatske pivare Pivzdarija, koji se slaže uz sve sireve. Napravljeno je od skladne kombinacije sladova i hmelja, izuzetno laganog tela i prijatnog mirisa. Kvasac ovom kraft lageru daje blag-voćni šmek, a pošto je nefiltriran i nepasterizovan, služi se isključivo na točilicama.

 

Deserti

Pojedini kraft lageri imaju gorko-slatkast ukus, a što je uslovljeno tehnologijom proizvodnje, ali i pristupom u kreiranju piva. Upravo ovako spravljeni kraft lageri savršeno se slažu uz slatke pite i voćne deserte. Njih je najbolje da poslužite uz kolače sa suvim voćem, pudinge i kreme s ukusom marcipana i čokolade. Preporuka je da uz slatkiše popijete odličan kraft lager The Black Turtle Lager, a koji potpisuje istoimena beogradska zanatska pivara. Ovaj kraft lager spade u češko-bavarski stil lagera i idealan je uz voćne poslastice. U procesu proizvodnje, koji traje čak 21 dan, koristi se najkvalitetniji domaći ječmeni slad i uvozni belgijski hmelj. Ovo je veoma pitak kraft lager, prepoznatljivog ukusa i arome, a njegovom kombinacijom uz deserte osetićete sve čari slatkih delicija.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1