ROŠTILJ I PIVO: Koje pivo uz koje meso

Evo predloga koje pivo da popijete uz ćevape, koje uz piletinu, a koje uz kobasice

Početak je avgusta, leto je u zenitu i pravo je vreme za roštilj i dobar provod na otvorenom. Iako je doba korone, roštilj i dalje predstavlja jedan od glavnih vidova razonode za savremene hedoniste. Još kada se on uspešno ukombinuje sa kvalitetnim pivom, dobar provod je zagarantovan.

Izbor piva tokom uživanja u ukusnom roštilj mesu je presudan. Pravilno izabrano pivo obezbeđuje viši nivo užitka, kako u hrani, tako i u celokupnom danu. Kvalitetna razonoda je itekako bitna, posebno u trenutnoj situaciji koja je zahvatila svet. Opuštanjem se smanjuje kortizol, poznatiji kao hormon stresa, koji ume negativno da utiče kako na zdravlje, tako i na raspoloženje, a njegov efekat je naglašen ako ste često izloženi stresnim situacijama, te razonoda predstavlja najprirodniji „lek“ za ovaj problem.

Stoga, danas smo odlučili da sastavimo kratak vodič, a koji će vam pomoći da na najbolji način ukombinujete ukusno roštilj meso i dobro pivo.

Svinjetina, pljeskavice-ćevapi i kobasice

Ako poredimo belo meso sa svinjetinom, kobasicama i jelima od mlevenog mesa, primetićemo da belo meso ne poseduje kompleksan i interesantan ukus. Razlika u ukusu se prvenstveno javlja zbog toga što belo meso ne sadrži masti, dok svinjetina ili ćevapi spadaju u masna mesa, odnosno prerađevine. Ukus mesa kreiraju masti, te moramo izabrati pivski stil koji će komplementarno uticati na srednje jak ukus ovih jela. U ovom slučaju laganije IPA, Pale ale, Brown ale i Porter vam predstavljaju najbolji izbor.

Piletina

Piletina sama po sebi je blago meso i možda baš iz ovog razloga, čest je odabir pri biranju mesa za roštilj. Najčešće se na roštilju nalaze belo meso, krila i bataci, i ova mesa ne traže veliko znanje za pečenje, jer se lako i brzo pripremaju. Dobar izbor piva bi se sve na lagane lagere i Pale ale.

Jagnjetina i junetina

Ako volite da uživate u jakim ukusima ramsteka, t-bone steka ili pak jagnjetine bitno je da pronađete pivo koje se ume nositi sa jakim ukusima ovih jela. Ova jela su jakog intenziteta, a njihova jačina često može da nadjača ukus jagnjetine i junetine. Pravi izbor za ova mesa su piva u kojima dominira hmelj i slad-specijalni i prženi, odnosno dubble IPA, Stout i Belgijski Dubble ili Triple, te slični stilovi.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Dogma Taproom

Preduzimljiva i neumorna ekipa iz pivare Dogma ne prestaje prijatno da iznenađuje svoje sve brojnije fanove. Počelo je sa hrabrim

Konoba Gušti Mora

Od svog nastanka 1382. godine, kada ga je pod imenom Sveti Stefan osnovao kralj Tvrtko Prvi, Herceg-Novi je dobio titulu

Pivo izaziva aritmiju

Minhenski Oktoberfest baš i nije mesto na kome se mogu vršiti medicinska ispitivanja, ali su nemački naučnici proučavali posetioce ovog