ROŠTILJ I PIVO: Koje pivo uz koje meso

Evo predloga koje pivo da popijete uz ćevape, koje uz piletinu, a koje uz kobasice

Početak je avgusta, leto je u zenitu i pravo je vreme za roštilj i dobar provod na otvorenom. Iako je doba korone, roštilj i dalje predstavlja jedan od glavnih vidova razonode za savremene hedoniste. Još kada se on uspešno ukombinuje sa kvalitetnim pivom, dobar provod je zagarantovan.

Izbor piva tokom uživanja u ukusnom roštilj mesu je presudan. Pravilno izabrano pivo obezbeđuje viši nivo užitka, kako u hrani, tako i u celokupnom danu. Kvalitetna razonoda je itekako bitna, posebno u trenutnoj situaciji koja je zahvatila svet. Opuštanjem se smanjuje kortizol, poznatiji kao hormon stresa, koji ume negativno da utiče kako na zdravlje, tako i na raspoloženje, a njegov efekat je naglašen ako ste često izloženi stresnim situacijama, te razonoda predstavlja najprirodniji „lek“ za ovaj problem.

Stoga, danas smo odlučili da sastavimo kratak vodič, a koji će vam pomoći da na najbolji način ukombinujete ukusno roštilj meso i dobro pivo.

Svinjetina, pljeskavice-ćevapi i kobasice

Ako poredimo belo meso sa svinjetinom, kobasicama i jelima od mlevenog mesa, primetićemo da belo meso ne poseduje kompleksan i interesantan ukus. Razlika u ukusu se prvenstveno javlja zbog toga što belo meso ne sadrži masti, dok svinjetina ili ćevapi spadaju u masna mesa, odnosno prerađevine. Ukus mesa kreiraju masti, te moramo izabrati pivski stil koji će komplementarno uticati na srednje jak ukus ovih jela. U ovom slučaju laganije IPA, Pale ale, Brown ale i Porter vam predstavljaju najbolji izbor.

Piletina

Piletina sama po sebi je blago meso i možda baš iz ovog razloga, čest je odabir pri biranju mesa za roštilj. Najčešće se na roštilju nalaze belo meso, krila i bataci, i ova mesa ne traže veliko znanje za pečenje, jer se lako i brzo pripremaju. Dobar izbor piva bi se sve na lagane lagere i Pale ale.

Jagnjetina i junetina

Ako volite da uživate u jakim ukusima ramsteka, t-bone steka ili pak jagnjetine bitno je da pronađete pivo koje se ume nositi sa jakim ukusima ovih jela. Ova jela su jakog intenziteta, a njihova jačina često može da nadjača ukus jagnjetine i junetine. Pravi izbor za ova mesa su piva u kojima dominira hmelj i slad-specijalni i prženi, odnosno dubble IPA, Stout i Belgijski Dubble ili Triple, te slični stilovi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1