PIVO I HRANA: Koje pivo uz koje pečenje

Na našem meniju su često praseće i jagnjeće pečenje i često se pitamo koje pivo popiti uz njih

Ukusno pečenje predstavlja vrhunac gastronomije za mnoge ljubitelje mesa. Dobro spremljeno pečenje, bilo svinjsko, jagnjeće ili teleće prepuno je ukusa i aroma, a prema kojima niko nije ravnodušan. Međutim, sve ovo se može još i dodatno naglasiti.

Da bi ovo postigli važno je da vaše omiljeno pečenje uparite sa pivom čije karakteristike umeju podstaći sve sekundarne i tercijalne arome. Ovo nije lako, posebno onim pivopijama koji se ne razumeju najbolje u kombinovanje piva i hrane, ali zato smo mi tu da rešimo ovu dilemu, te da vam pomognemo.

Svinjsko pečenje

Svinjsko pečenje ima umeren karakter ukusa. Stoga je bitno odabrati pivo čije karakteristike uspevaju da izbalansiraju celokupni ugođaj. Treba nam nešto sladunjavo, tamno, sa ukusima toffee, kafe i karamele. Brown ale i Irish Red ale su savršen izbor za ovu kombinaciju, ali ako smatrate da vam ova mešavina ukusa lično ne pristaje, možete probati varijantu svinjskog pečenja i Indian Pale Ale ili Belgian Style Dubbel.

Jagnjeće pečenje

Ako poredimo svinjsko i jagnjeće pečenje očigledno je da je jagnjetina mnogo jača, kompleksnija i intenzivnija po ukusu i aromama. Karakter ukusa jagnjetine je sofisticiran, te je bitno odabrati pivo čije karakteristike mogu da se nose sa ovakvim tipom mesa. Piva koja u sebi poseduju prženi slad predstavljau odličan odabir. Stilovi poput stouta i potreta, zbog svojih intenzivnih ukusa, uspevaju lagano da izađu na kraj sa jakim ukusom jagnjećeg pečenja. Ako primetite da vam se ova kombinacija ne dopada, savetujemo vam da ove stilove piva zamenite sa American Brett ili pak Belgian Style Flanders.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Kafanica

Kafanica je počela sa radom početkom 2003. godine, a od 2006. godine radi kao restoran. Hrana se služi u tradicionalnim

Alla Lanterna

Restoran Alla Lanterna smešten je u najživopisnijem ambijentu jedne od najstarijih gradskih ulica Novog Sada, Dunavskoj ulici. Na meniju restorana

Old London Pub

Old London je poznati beogradski pub, koji pored dobrog piva nudi još mnoštvo interesantnih detalja, a koji su osmišljeni sa

Zebrew pakuje pivo u papir

Zebrew je mala craft pivara sa sedištem u Rakovici. Ono što ih razlikuje od ostalih craft pivara jeste što konstanto

Picerija Druga Piazza

Beogradska picerija Druga Piazza je otvorena u aprilu 2014 godine, na temeljima, ali i sledeći pristup kreiranja italijanske kuhinje restorana

Četir` konja debela

Gradska pivnica Četir` konja debela najstarija je u zemlji i nudi velik izbor kvalitetnih piva, koja se odlično slažu uz sočno pripremljena jela.