PIVO I HRANA: Koje pivo uz koje pečenje

Na našem meniju su često praseće i jagnjeće pečenje i često se pitamo koje pivo popiti uz njih

Ukusno pečenje predstavlja vrhunac gastronomije za mnoge ljubitelje mesa. Dobro spremljeno pečenje, bilo svinjsko, jagnjeće ili teleće prepuno je ukusa i aroma, a prema kojima niko nije ravnodušan. Međutim, sve ovo se može još i dodatno naglasiti.

Da bi ovo postigli važno je da vaše omiljeno pečenje uparite sa pivom čije karakteristike umeju podstaći sve sekundarne i tercijalne arome. Ovo nije lako, posebno onim pivopijama koji se ne razumeju najbolje u kombinovanje piva i hrane, ali zato smo mi tu da rešimo ovu dilemu, te da vam pomognemo.

Svinjsko pečenje

Svinjsko pečenje ima umeren karakter ukusa. Stoga je bitno odabrati pivo čije karakteristike uspevaju da izbalansiraju celokupni ugođaj. Treba nam nešto sladunjavo, tamno, sa ukusima toffee, kafe i karamele. Brown ale i Irish Red ale su savršen izbor za ovu kombinaciju, ali ako smatrate da vam ova mešavina ukusa lično ne pristaje, možete probati varijantu svinjskog pečenja i Indian Pale Ale ili Belgian Style Dubbel.

Jagnjeće pečenje

Ako poredimo svinjsko i jagnjeće pečenje očigledno je da je jagnjetina mnogo jača, kompleksnija i intenzivnija po ukusu i aromama. Karakter ukusa jagnjetine je sofisticiran, te je bitno odabrati pivo čije karakteristike mogu da se nose sa ovakvim tipom mesa. Piva koja u sebi poseduju prženi slad predstavljau odličan odabir. Stilovi poput stouta i potreta, zbog svojih intenzivnih ukusa, uspevaju lagano da izađu na kraj sa jakim ukusom jagnjećeg pečenja. Ako primetite da vam se ova kombinacija ne dopada, savetujemo vam da ove stilove piva zamenite sa American Brett ili pak Belgian Style Flanders.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Žar Mance

U restoranu Žar Mance, koji se nalazi u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, očekuju vas tradicionalna srpska jela pripremljena na

Restoran Stara Hercegovina

Restoran i pivnica Stara Hercegovina pod ovim imenom posluje od 1991. godine. Do tada je u prestonici bio poznat kao

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju