PIVO I HRANA: Koje pivo uz koju ribu

Ako ste hedonista i želite vrhunski da uživate u ribljim specijalitetima važno je odabrati pravo pivo

Bilo da se radi o rečnoj ili morskoj, jela spravljena od ribe predstavljaju dobro rešenje ako želite da pojedete nešto ukusno. Osim što su ukusni, specijaliteti od ribe čine savršenu zamenu za meso kopnenih životinja. Ovo je bitno u slučaju da patite od određenih zdravstvenih problema koji vam ne dozvoljavaju da konzumirate crveno meso.

Pored ovoga, meso ribe u poređenju sa mesom divljih i domaćih životinja, predstavlja daleko zdraviji izbor. Meso riba poseduje velike količine omega 3 masnih kiselina, a koje sa sobom nose mnoge zdravstvene benefite. Međutim, ako ste hedonista i želite vrhunski da uživate u ribljim specijalitetima važno je odabrati pravo pivo. Upravo zbog toga, danas ćemo vam predstaviti koji pivski stilovi idu uz rečnu, a koji uz morsku ribu, te ćemo vam predložiti nekoliko pivskih stilova koji bi dobro išli u kombinacijama sa hranom od ribe.  

Rečna riba i pivo

S obzirom da živimo u kontinentalnoj državi i nemamo izlaz na more, većina nas je navikla na rečnu ribu. Ovaj tip ribe sa sobom nosi ukus umerenog karaktera, čije osobine podsećaju na pileće belo meso. Rečna riba je savršena za osobe čija paleta ukusa ne preferira prepoznatljivu, slanu, aromu koju sa sobom nosi morska riba. Ako planirate da uživate u pečenoj ribi, porter stil je dobra opcija. Sa druge strane, ako želite da grilujete ribu ili pravite riblju čorbu ili paprikaš čorbe, onda je lager najbolji izbor.

Morska riba i pivo

Morska riba ima prepoznatljiv ukus koji podseća na more, so, ali i riblje ulje. Morska riba je mnogo intenzivnija, te je potrebno nešto malo jače kako bi izašli na kraj sa ovim interesantnim profilom ukusa. U ovom slučaju smatramo da Blonde ale, ili možda Hefeweizen, predstavlja najbolju opciju. Slaba gorčina koja prati ove stilove piva stvara savršen balans sa intrigantnim ukusima morske ribe.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1