PIVSKE KUVARANCIJE: Uparivanje piva i paste

Znate li koje se pivo najbolje slaže uz Tomato, Bolonjez ili Pesto sos

Kada pričamo o kombinovanju piva i hrane važno je istaći da sastojci moraju biti komplementarni. Na taj način gradi se novi ukus koji predstavlja poboljšanje prvobitnog ukusa, te na sto donosi nešto skroz novo, nešto jedinstveno.

Puko kombinovanje piva i hrane nije preporučljivo, jer pogrešna kombinacija može pokvariti ugođaj i jela, ali i piva. Stoga, bitno je pažljivo birati koje pivo kombinujemo sa kojom hranom.

Kada je reč o uparivanju piva i paste, glavni fokus treba da bude na kombinaciji sosa paste i arome piva. Testetnina je uvek približno istog ukusa, stoga smanjujemo fokus sa nje, te se koncentrišemo na uparivanje sosa i piva. Jedino ovakvom metodom rada možemo osigurati kvalitetnu kombinaciju piva i paste.

Tomato sos

Ako ne volite previše komplikovane recepte, te volite pastu sa običnim sosem od paradajza, koji sa sobom nosi balans jakih i laganih ukusa, onda su za vas najpogodnija piva sa sličnim karakterom. Nešto poput Amber ale je odlično za početak, jer podjednak ukus hmelja i slada, koji dominira u ovo pivu, je savršen dodatak koji će uravnotežiti celokupni ugođaj u ovom jelu.

Bolonjeze sos

Ako vaša paleta ukusa preferira pikantnije arome, u kombinaciji sa mlevenim mesom i paradajz sosom, onda je IPA ubedljivo najbolja opcija po vas. Pojačani ukusi hmelja, koji dolaze od IPA stila, umeju da saseku pikantne ukuse mesa i prijatnih začina, te da očiste vašu paletu ukusa.

Pesto sos

Pesto sos je napravljen od vrlo jakog, ali uravnoteženog, začinskog bilja čijem karakteru najbolje odgovara Belgian ale. Ako ste ljubitelj ovog umaka možete primetiti da ukus Belgian ale se skoro podudara sa ukusom pesto sosa, što gradi savršeni komplementarni ukus. Takođe, blaga slatkoća ovog piva poboljšava ukus bosiljka u sosu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

dogma

Tap room pivare Dogma

Verovatno se svakom od nas bar jednom u životu desilo da uđemo u neki lokal, dobro sređen, prema nekim opšte

Restoran Salaš 034

Restoran Salaš 034, uređen nalik na vojvođanske salaše, nalazi se na rustičnoj zemunskoj kaldrmi. Ako ovom prikazu dodamo i pogled

Organska piva

Teško dostupni sastojci za proizvodnju organskog piva glavni su krivac što se ovo pivo retko i teško može naći na

Restoran ABC

Restoran ABC, koji neguje koncept slowfood, je zemunska  „abeceda spore hrane“. Zamišljen kao pandan brzoj i nezdravoj hrani, ovo je

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.