Znate li koje se pivo najbolje slaže uz Tomato, Bolonjez ili Pesto sos
Kada pričamo o kombinovanju piva i hrane važno je istaći da sastojci moraju biti komplementarni. Na taj način gradi se novi ukus koji predstavlja poboljšanje prvobitnog ukusa, te na sto donosi nešto skroz novo, nešto jedinstveno.
Puko kombinovanje piva i hrane nije preporučljivo, jer pogrešna kombinacija može pokvariti ugođaj i jela, ali i piva. Stoga, bitno je pažljivo birati koje pivo kombinujemo sa kojom hranom.
Kada je reč o uparivanju piva i paste, glavni fokus treba da bude na kombinaciji sosa paste i arome piva. Testetnina je uvek približno istog ukusa, stoga smanjujemo fokus sa nje, te se koncentrišemo na uparivanje sosa i piva. Jedino ovakvom metodom rada možemo osigurati kvalitetnu kombinaciju piva i paste.
Tomato sos
Ako ne volite previše komplikovane recepte, te volite pastu sa običnim sosem od paradajza, koji sa sobom nosi balans jakih i laganih ukusa, onda su za vas najpogodnija piva sa sličnim karakterom. Nešto poput Amber ale je odlično za početak, jer podjednak ukus hmelja i slada, koji dominira u ovo pivu, je savršen dodatak koji će uravnotežiti celokupni ugođaj u ovom jelu.
Bolonjeze sos
Ako vaša paleta ukusa preferira pikantnije arome, u kombinaciji sa mlevenim mesom i paradajz sosom, onda je IPA ubedljivo najbolja opcija po vas. Pojačani ukusi hmelja, koji dolaze od IPA stila, umeju da saseku pikantne ukuse mesa i prijatnih začina, te da očiste vašu paletu ukusa.
Pesto sos
Pesto sos je napravljen od vrlo jakog, ali uravnoteženog, začinskog bilja čijem karakteru najbolje odgovara Belgian ale. Ako ste ljubitelj ovog umaka možete primetiti da ukus Belgian ale se skoro podudara sa ukusom pesto sosa, što gradi savršeni komplementarni ukus. Takođe, blaga slatkoća ovog piva poboljšava ukus bosiljka u sosu.