MINI VODIČ: Koje pivo se slaže sa ribom, a koje ide s čokoladom

MINI VODIČ: Koje pivo se slaže sa ribom, a koje ide s čokoladom

Ovo su osnovne preporuke prilikom uparivanja piva sa hranom

Pivo se odlično slaže sa raznim specijalitetima, pa zato i ne treba da čudi što se ovo piće vekovima konzumiralo kao aperitiv, za vreme jela ili nakon jela.

Radosna vest je da se pivo slaže bukvalno sa svom hranom, od predjela, preko ribe, jela sa mesom, do raznih vrsta sireva i gorkastih deserata.

Odlično  se slaže i sa povrćem, a najbolje ide uz papriku i krastavce. Kada je reč o jelima sa roštilja odlično ide uz pečene kobasice, dimljene specijalitete i ljutim jelima, poput recimo mućkalice. Pivopije ga najviše vole uz kobasice, pljeskavice i ćevape.

Neke osnovne preporuke prilikom uparivanja piva sa hranom su:

Meso, riba i pivo

Riba odlično ide sa kremastim i gustim pivima, najbolje pšeničnim, jer ona pojačavaju njen ukus, a uz junetinu, piletinu i svinjsko idealna su lager piva.

Ukoliko naručite plodove mora, preporuka je da popijete tamna piva, jačeg ukusa, poput stout-a.

Sirevi i pivo

Uz sireve se preporučuju piva čije se kiseline slažu s kiselinama sireva. Zato uz zrele sireve pristaju jaka i zahmeljena piva, kao što su ejlovi, dok uz mlade može da se popije i lager.

Slatkiši i pivo

Čokolada i deserti koji imaju gorku notu idu sa crnim pivom, odnosno stout-ima, čiji ukus podseća na tamnu čokoladu.

Azijska kuhinja i pivo

Lagano pšenično pivo, kao oštro i sveže, odlično se slaže s čilijem, korijanderom i karijem, koji se često koriste u azijskim jelima.

Slad utiče na odabir piva i hrane

Ukus piva zavisi i od slada, pa tamno pečeni slad daje pivu note nagorelog, pečenog i slatkastog, a oni se dobro slažu uz pečenu hranu ili roštilj. Piva kreirana uz dodatak specijalno-počenog tamnog slada idu uz kobasice, korejski i japanski roštilj, dimljenu haringu i skušu, kremaste sireve i ražnjiće.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivska „dijeta“

Kada znamo kako i zašto nas pivo goji, možemo osmisliti strategiju koja će nam pomoći da to izbegnemo Kada pomislite

Restoran Time Out

Zar ne mislite da je hrana ukusnija ukoliko ručate na nekom mestu koje ostavlja bez daha? Beogradski restoran Time Out

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.