Ovo su osnovne preporuke prilikom uparivanja piva sa hranom
Pivo se odlično slaže sa raznim specijalitetima, pa zato i ne treba da čudi što se ovo piće vekovima konzumiralo kao aperitiv, za vreme jela ili nakon jela.
Radosna vest je da se pivo slaže bukvalno sa svom hranom, od predjela, preko ribe, jela sa mesom, do raznih vrsta sireva i gorkastih deserata.
Odlično se slaže i sa povrćem, a najbolje ide uz papriku i krastavce. Kada je reč o jelima sa roštilja odlično ide uz pečene kobasice, dimljene specijalitete i ljutim jelima, poput recimo mućkalice. Pivopije ga najviše vole uz kobasice, pljeskavice i ćevape.
Neke osnovne preporuke prilikom uparivanja piva sa hranom su:
Meso, riba i pivo
Riba odlično ide sa kremastim i gustim pivima, najbolje pšeničnim, jer ona pojačavaju njen ukus, a uz junetinu, piletinu i svinjsko idealna su lager piva.
Ukoliko naručite plodove mora, preporuka je da popijete tamna piva, jačeg ukusa, poput stout-a.
Sirevi i pivo
Uz sireve se preporučuju piva čije se kiseline slažu s kiselinama sireva. Zato uz zrele sireve pristaju jaka i zahmeljena piva, kao što su ejlovi, dok uz mlade može da se popije i lager.
Slatkiši i pivo
Čokolada i deserti koji imaju gorku notu idu sa crnim pivom, odnosno stout-ima, čiji ukus podseća na tamnu čokoladu.
Azijska kuhinja i pivo
Lagano pšenično pivo, kao oštro i sveže, odlično se slaže s čilijem, korijanderom i karijem, koji se često koriste u azijskim jelima.
Slad utiče na odabir piva i hrane
Ukus piva zavisi i od slada, pa tamno pečeni slad daje pivu note nagorelog, pečenog i slatkastog, a oni se dobro slažu uz pečenu hranu ili roštilj. Piva kreirana uz dodatak specijalno-počenog tamnog slada idu uz kobasice, korejski i japanski roštilj, dimljenu haringu i skušu, kremaste sireve i ražnjiće.