PIVO I HRANA – Lager i ejl pivo

lager i ejl pivo

Lager i ejl pivo su potpuno različiti tipovi piva, sa skroz drugačijim karakteristikama.

Vinu, ranije dominantnom piću na trpezarijskim stolovima restorana hrabro se suprotstavilo pivo. Zadnjih godina se promenilo mišljenje da je pivo piće koje konzumira radnička klasa. Promenu ovog mišljenja je pokrenula kraft revolucija u Srbiji. Takođe, na promenu mišljenja je uticala i velika ponuda industrijskih premium i super premium brendova.

Konzumenti su zadnjih godina shvatili da postoji veliki broj raznih stilova piva. Pivopije širom sveta otkrivaju raznovrsnu i zanimljivu prirodu piva. Posebno kada ga upare s odgovarajućom hranom.

Ukoliko niste sigurni kako da uparite pivo i hranu, evo nekoliko jednostavnih pravila. Ova pravila će vam pomoći pri odabiru odgovarajuće hrane i odgovarajućeg piva.

Pivo lager

Lager pivo se na neki način može smatrati zamenom za belo vino. Nasuprot njima ejlovi se mogu posmatrati kao crveno vino. Razlika u njima je značajna i oni imaju potpuno različite karakteristike. Lager pivo je uglavnom laganije i svetlije je boje, te poseduje užu  paletu ukusa. Lager pivo ima i izuzetnu pitkost, drugim rečima – sviđa se većem broju ljudi.

Budući da lageri imaju osvežavajući ukus, idealni su za uparivanje s pikantnim jelima. Međutim, možete ih upariti sa bilo kojom vrstom hrane. Neke od idealnih opcija su buffalo wings, pomfrit, hot dogs, paste ili pržena riba.

Pivo ejl

Ejl pivo može da se smatra zamenom za crveno vino. U poređenju s lagerom, ejl je obično tamnije boje, ima puniji, jači i izražajniji ukus. Ejlovi imaju i širu paletu ukusa. Međutim, ejlovi imaju i nešto manji stepen pitkosti. Drugim rečima, ejlovi se sviđaju iskusnijim pivopijama.

Zbog velike raznolikosti ejlova na tržištu, nema čvrstih niti posebnih pravila kada je reč o uparivanju hrane.

Međutim ove namirnice odlično idu uz ejl piva: rebarca u saftu ili na roštilju, pohovana mocarela, mesni odrezak i burito.

Za kraj bi napomenuli da imate na umu da su navedene smernice zaista uopštene. Ovo ističemo, jer postoje i tamni lageri punog ukusa, kao i lagani, blagi ejlovi.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

PIVO SA SRCEM LAVA

Prema Alanu D. Eamesu, antroplogu poznatom pod nadimkom Indijana Džons piva, najstarija reklama za pivo nalazi se na kamenoj ploči staroj 6000 godina.

Restoran Proleće

Restoran Proleće nalazi se pod upravom kompanije Varoš kapije. Ova kompanija nastavlja tradiciju klasičnih beogradskih restorana tradicionalne kuhinje. Varoš kapija

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike