PIVO I HRANA – Lager i ejl pivo

lager i ejl pivo

Lager i ejl pivo su potpuno različiti tipovi piva, sa skroz drugačijim karakteristikama.

Vinu, ranije dominantnom piću na trpezarijskim stolovima restorana hrabro se suprotstavilo pivo. Zadnjih godina se promenilo mišljenje da je pivo piće koje konzumira radnička klasa. Promenu ovog mišljenja je pokrenula kraft revolucija u Srbiji. Takođe, na promenu mišljenja je uticala i velika ponuda industrijskih premium i super premium brendova.

Konzumenti su zadnjih godina shvatili da postoji veliki broj raznih stilova piva. Pivopije širom sveta otkrivaju raznovrsnu i zanimljivu prirodu piva. Posebno kada ga upare s odgovarajućom hranom.

Ukoliko niste sigurni kako da uparite pivo i hranu, evo nekoliko jednostavnih pravila. Ova pravila će vam pomoći pri odabiru odgovarajuće hrane i odgovarajućeg piva.

Pivo lager

Lager pivo se na neki način može smatrati zamenom za belo vino. Nasuprot njima ejlovi se mogu posmatrati kao crveno vino. Razlika u njima je značajna i oni imaju potpuno različite karakteristike. Lager pivo je uglavnom laganije i svetlije je boje, te poseduje užu  paletu ukusa. Lager pivo ima i izuzetnu pitkost, drugim rečima – sviđa se većem broju ljudi.

Budući da lageri imaju osvežavajući ukus, idealni su za uparivanje s pikantnim jelima. Međutim, možete ih upariti sa bilo kojom vrstom hrane. Neke od idealnih opcija su buffalo wings, pomfrit, hot dogs, paste ili pržena riba.

Pivo ejl

Ejl pivo može da se smatra zamenom za crveno vino. U poređenju s lagerom, ejl je obično tamnije boje, ima puniji, jači i izražajniji ukus. Ejlovi imaju i širu paletu ukusa. Međutim, ejlovi imaju i nešto manji stepen pitkosti. Drugim rečima, ejlovi se sviđaju iskusnijim pivopijama.

Zbog velike raznolikosti ejlova na tržištu, nema čvrstih niti posebnih pravila kada je reč o uparivanju hrane.

Međutim ove namirnice odlično idu uz ejl piva: rebarca u saftu ili na roštilju, pohovana mocarela, mesni odrezak i burito.

Za kraj bi napomenuli da imate na umu da su navedene smernice zaista uopštene. Ovo ističemo, jer postoje i tamni lageri punog ukusa, kao i lagani, blagi ejlovi.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pivska pena

Čvrsta i gusta – pena

Pena mora da traje bar 3 minute, da bude čvrsta i gusta. Ovakva pivska pena je znak da ima dosta ekstrata i predstavlja termoizolaciju između piva i okoline.

Restoran Šešir moj

Restoran Šešir moj se još naziva i najbolja kafana u Jugoistočnoj Evropi. Ovaj epitet je poneo jer se u ovoj

Palačinkarnica Dizni

PALAČINKARNICA DIZNI

Palačinkarnica Dizni osim palačinki, nudi pice i paste, a ono što je važno napomenuti jeste da u svojoj karti pića imaju kraft i industrijska, kako flaširana, tako i točena piva.

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.