SVETSKI TREND – Pivo i čokolada

pivo i čokolada

Nešto potpuno drugačije je prava definicija za kombinaciju kao što je pivo i čokolada. Verovali ili ne, ali upravo ova kombinacija privlači sve više ljubitelja piva i to je globalni svetski trend koji je stigao i kod nas

Pivo se sve ćešće uparuje sa slatkom i sa slanom hranom.

Zato za ljubitelje piva i čokolade imamo sjajnu vest.

Ove dve kombinacije su idealne, s tim da o pojedinim detaljima treba voditi računa.

Kod uparivanja piva i hrane trebalo bi voditi računa o usklađenosti arome i ukusa. U ovom slučaju ne sme da dominira ni ukus piva, a ni ukus hrane.

Ovo pravilo važi za slatka i za slana jela. Primera radi čokoladne praline se odlično slažu uz lager piva, a čokolada sa ukusom kafe paše uz stout.

Stout se pije uz slatkiše s ukusom kafe

Jača piva s većim procentom alkohola najčešće se kombinuju s crnom i tamnom čokoladom.

Pravilo je jednostavno – blaža piva se slažu s blagom čokoladom, dok gorča čokolada idu uz jaka piva.

Pivo sa visokim postotkom alkohola može da se upari uz slatka jela.

Crno pivo se kombinuje s crnom čokoladom.

Voćna piva uz gorke dezerte

Primera radi belgijski Dubbel koji sadrži voćnu aromu i začine ublažava gorčinu tamne čokolade.

Isto pravilo važi i za dezerte. S njima se uparuje veliki broj stilova piva.

Kiselkasta piva idu uz voćne torte i voćne kremaste dezerte. Pšenično pivo koje ima zaokružen gorko-slatkast ukus odlično ide sa voćnim dezertima.

Porter uz puding

Uz kolač sa suvim voćem, puding i krem od marcipana idu dvostruko sladna piva –  Porter ili Stout.

Đumbir i čokolada su odličan par, zato se pivo s đumbirom, slaže s tamnom čokoladom.

Eksperimentišite i budite kreativni

Ovo su samo predlozi, a vi možete probati i neke druge kombinacije.

Iskombinujte svoje omiljeno piva sa omiljenim slatkišem, eksperimentišite i budite kreativni.

Vaše kombinacije pravite sa najkvalitetnijim čokoladama i pivima.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Magaza Gastro pub

Magaza je restoran nastao sa idejom da hedonizam podigne na viši nivo. Ovaj Gastro pub nalazi se na obali reke

Pivara 3bir otvorila taproom

Pre par godina trebalo je napisati: novosadska kraft pivara 3bir, a danas je sasvim dovoljno reći jednostavno pivara 3bir, da

Čaša za pivo

Pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, ali nipošto nisu samo rezultat dizajnerskog nadahnuća, već imaju tačno propisanu svrhu, u

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike