PIVO I HRANA Šta se najbolje slaže uz lokalna piva

Valjevska pivara

Pečena piletina je dobar spoj sa lagerima što odgovara recimo Valjevskom pivu, jer je lagano i lako za konzumaciju i poseduje dozu slatkoće koja je usklađena sa slatkoćom pečene piletine

 

Mnogi smatraju kako pivo služi isključivo za zabavu i napijanje. Međutim to je daleko od istine jer se ono baš kao i vino fantastično slaže sa hranom. Prilikom uparivanja piva i hrane, a posebno lagera mora da se povede računa svemu, od toga kakav je generalni ukus piva, kakva mu je tekstura, začinjenost, koliko sadrži masti, šećera i kiselih materija. Takođe kod lagera odnosno pilsnera se posmatra i stabilnost pene, opšti buke i prisustvo mirisa hmelja. Ovde je vrlo važna i sveopšta aromatičnost koja zavisi od kvaliteta hmelja, slada i količine alkohola. Vrlo je bitan i karakter piva odnosno njegova završnica, gustina, boja, bistrina i karbonizacija.

Lageri i pilsneri zahtevni su stilovi

Lageri i pilsneri su po ovom pitanju vrlo zahtevni, posebno kod uparivanja sa hranom , jer ih proizvode s kvascem koji tokom fermentacije pada na dno posude. Zato je ovaj stil manje žestokog ukusa i stoga zahteva i nižu temperaturu serviranja. Ovo pivo generalno sadrži i manju količinu alkohola u odnosu na ostale stilove. Kada govorimo o hrani, pečenje je jedno od glavnih jela naše gastronomije, a najviše se konzumira na veseljima i slavama. Baš zbog toga mi savetujemo da ovo jelo uparite sa pivom dostojnog karaktera.

Valjevsko pivo i prasetina – idealan spoj

Primera radi klasičan lager – Valjevsko pivo odlično se slaže sa pečenom prasetinom. U principu reč je o jačem jelu koje iziskuju osvežavajuće piće, u tom slučaju Valjevsko pivo će odlično da „legne“, jer ga kuvaju od najboljih sirovina i to po  tradicionalnoj recepturi. Sadrži 4,8 odsto alkohola, prijatne je gorčine i fine arome. Punog je ukusa i zato je veoma pitko dok mu je karakter osvežavajući. Tokom decenija proizvodnje, svetlo Valjevsko pivo je zadržalo jedinstven ukus i kvalitet i stoga zaslužuje da se upari sa najboljom tradicionalnom hranom. Ukoliko više volite morske plodove naš predlog je da uz ovo jelo obavezno popijete pils.

Uz plodove mora samo Eichinger

Naime, morski plodovi i školjke se dobro slažu sa pivom Eichinger koje takođe dolazi iz Valjevske pivare. Ono je svetlo i poseduje karakterističnu prijatnu aromu. Reč je o pivu visoke prevrelosti, koji je po svojoj  gorčini tipičan pils i sadrži 4,5 odsto alkohola. Naziv je dobilo po Jozefu Ajhingeru, pivaru poreklom iz Bavarske, koji je u Valjevo stigao 1870. godine i najzaslužniji je za početak stručne proizvodnje piva u tadašnjoj Valjevskoj pivari. Smatraju ga i „letnjim“ pivom jer ima nesvakidašnju osvežavajuću aromu i zato ne dominira nad jelom uz koje se pije.

Junetina obavezno uz Jagodinsko pivo

Juneći odrezak je bogato jelo, koje zahteva pivo blažeg karaktera. U ovom slučaju je veoma važno uskladiti aromu kako bi se našla najbolja kombinacija. Klasičan grilovani odrezak se slaže uz Jagodinsko pivo. Ovo pivo ima nesto više slada i alkohola u sebi, pa odatle potiče fina zlatna boja. Jagodinsko pivo u pogonima Valjevske pivare proizvodi se po originalnoj recepturi koja datira iz 1852 godine. Poseduje čist i bogat ukus, pitkost i osvežavajuće dejstvo.

Burgeri i pivo

Uz tradicionalne burgere sa višim stepenom masnoće dobro se slažu Valjevsko i Jagodinsko, dok burgeri koji su napravljeni od manje masne govedine bolje se slažu uz pilsner Eichinger, jer je laganiji. Pečena piletina je dobar spoj sa lagerima u nemačkom stilu opet što odgovara Valjevskom pivu jer je ono lagano i lako za piće.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1