NAJBOLJE KOMBINACIJE PIVA I HRANE Ovo bi trebalo da probate

najbolje kombinacije hrane i piva

Pivo se slaže uz sve vrste jela, ali ovo su najbolje kombinacije piva i hrane i ovo treba da probate.

Hrana i pivo se odlično slažu, a pri kombinaciji sve se svodi na uparivanje ukusa.

Prema rečima Marka Strubenta (Marc Stroobandt), poznatog belgijskog somelijera za pivo, ovo piće predstavlja odličan spoj sa hranom kako zbog slojevitosti ukusa, tako i zbog njegove sposobnosti da vas osveži.

On kaže da pivo prija i pre obroka jer “odrađuje posao” za uparivanje sa hranom zbog hmelja koji stimuliše apetit.

Sir, sendviči i pice

Ranije su se uparivali sir i vino, mada je danas sve popularnije uparivati ovu namirnicu sa pivom.

Karbonacija piva, siru daje manju kiselost i podiže masti iz sira sa nepca, kaže Met Simpson.

I bilo koji stil piva da poručite u kombinaciji sa sirom nećete pogrešiti jer se pivo slaže i sa picom, sendvičem i salatom koje u sebi sadrže sir.

Piletina, morski plodovi, pasta

Jedno pravilo koje postoji kada je u pitanju piletina, riba, salate ili pasta je da pri ispijanju piva ne želite da nadmašite ukus hrane.

Stoga, svetla piva su ovde najbolji izbor.

U slučaju da je uz jelo poslužen neki kremasti sos, tada treba izabrati teško, bogatije pivo.

Mada je pasta prilagodljiva za kombinaciju sa više vrsta piva, ipak se najbolje slaže sa lagerima.

Pomfrit i pržena hrana

Generalno gledano pomfrit je lagano jelo.

Pri odabiru piva za pomfrit, treba odabrati ono koje će vam očistiti nepca. U principu, u ovom slučaju popijte pšenično pivo.

Burgeri i biftek

Tamnija i jača piva mogu da uravnoteže jače meso.

Suština je da se pronađe pivo koje je jednako mesu. “Ideja je da se izbalansira slatkoća i gorka aroma hmelja”- kaže Simpson.

Bilo koje jako meso ili mesni obrok treba da bude propraćen pivom koje je dovoljno jako da ga isprati, a najčešće su to piva gornjeg vrenja.

Ljuta i začinjena jela

Ljuta i začinjena jela idu dobro sa pilsnerima.

Uglavnom, svako pivo koje sadrži više hmelja nego uobičajeno, pomoći će da se neutralizuju začini iz jela.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Lager

Ime ove vrste piva potiče od Nemačke reči “lagern” što žanči “čuvati”. To nam govori o metodi čuvanja ovog piva

Srbija voli Ameican Pale Ale

Prvi susret sa kraft pivima? Prvi susret sa kraft pivima bilo je pivo naših beogradskih prijatelja koji su prilikom obilaska

Restoran Hanan

Hanan je restoran koji svojim gostima uvek nudi nešto više, a ono što ga izdvaja od ostalih beogradski restorana je

Organska piva

Teško dostupni sastojci za proizvodnju organskog piva glavni su krivac što se ovo pivo retko i teško može naći na

CHINOOK SESSION IPA

S.M.A.S.H. je pojam u pivarstvu koji objašnjava pivo sačinjeno od jednog slada i jednog hmelja – Single Malt And Single

Leči kašalj za dva dana

Spravljanje pivskog sirupa protiv suvog kašlja je vrlo jednostavno i svako ga može napraviti kod kuće Verovali ili ne, sirup

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih