CARSKO MESO NA ROŠTILJU Bogatstvo ukusa u potrazi za idealnim pivom

carsko meso

Kao pratilac carskom mesu koje ste pripremili na način kako smo vam sugerisali, može da se bira jedino mladi luk i parče belog rustičnog hleba sa debljom slatkastom reš pečenom koricom.

Sve drugo, osim naravno piva, biće samo višak i uticaće na savršentsvo ukusa koje nudite gostima.

Ono što se popularno zove carsko meso ustvari je sirova mesnata slanina, koja se dobija od tovnih svinja koje su u preradi završile u idealnim i za to predviđenim kilažama. Carsko meso veoma je popularan „materijal“ za roštiljanje, jer kod ovog komada mesa nema greške. Ono je sočno, punog je ukusa, prošarano je baš kako treba i nema onaj težak ukus već više balansira negde između mesa i fine slanine.

Do pre nekih dvadesetak godina, carsko meso nije se praktikovalo kao meso za roštilj i njegova popularnost je pitanje ili trenda ili otkrivanja novih ukusa. Doduše, slanina je uvek bila prisutna kao deo roštiljske ponude, ali više kao delikates ili „začin“ drugim roštiljskim mesima ili mesnim prerađevinama koje su obavezno svoje mesto zauzimale na „žicama“ i okupljanjima ekipe pored roštilja.

Danas je stvar prestiža imati carsko meso na roštilju i već se stvaraju urbane legende kakvo kupiti, kako ga iseći, da li ga dodatno začiniti, koliko ga peći, na kakvoj vatri ga peći, kako ga servirati, sa kojim dodacima, uz koji hleb, ali i uz koje piće ga sljubiti. Mi ćemo upravo kroz ovaj tekst pokušati da vas usmerimo, ali ne i da vam nametnemo svoje mišljenje, kako da pripremite na najbolji način ovo meso i uz koje pivo da ga uparite. S obzirom da je carsko meso samo po sebi veoma ukusan komad mesa, tako ćemo se i ponašati prema njemu, odnosno nećemo mu kvariti osnovni i dominantan ukus i baš na osnovu tog ukusa ponudićemo i pivski par.

Presudan je odabir i način sečenja carskog mesa

Danas je carsko meso, zbog svoje popularnosti, dostupno u svakoj mesari, svakom trgovinskom lancu i u svakoj iole bolje snabdevenoj maloj komšijskoj radnji. Kod carskog mesa nećete pogrešiti ukoliko ga kupite bile gde i nije nužno tražiti proverenu ili komšijsku mesaru, jer kod kupovine ovog mesa nema greške. Doduše, postoji jedan detalj o kom morate voditi računa prilikom kupovine ovog mesa i možda je upravo to razlog da njegovu kupovine obavite u mesari gde obično kupujete i gde poznajete mesara. Poznato je da se đavo krije u detaljima i da upravo detalji mogu da budu presudni prilikom završne obrade na roštilju i krajnjeg utiska vašeg roštilja, te komentara ekipe kojoj pripremate roštilj.

Uvek imajte na umu da je jako važno da mesar carsko meso seče deblje i debljina sečenja je upravo taj detalj koji može da igra presudnu ulogu, pored naravno iskustva u pripremi, u kvalitetu vašeg finalnog proizvoda. Nećete pogrešiti ukoliko mesaru kažete da vaše carsko meso seče na šnite debljine od 1,5 do 2 santimetara, iako će on možda biti iznenađen i tvrdiće da carsko meso treba da se seče tanje i da prilikom pečenja bude hrskavo. To je ključna greška i insistirajte da bude deblje, a u daljem tekstu bavićemo se i ovom temom. Pored debljine, tražite i da vam svaki komad iseče i na dužinu od oko 20 santimetara, što će biti idealna dužina prilikom pečenja i serviranja.

Kada ste kupili carsko meso, vreme je da ga pripremiti za pečenje na roštilju. Kao što smo već napomenuli, carsko meso ne zahteva dodatnu pripremu, posebno začinjavanje i neki posao koji će mu poboljšati ili dati dodatni ukus. Dovoljno je da ga dobro posolite veče pre pečenja i ostavite u frižideru. Meso dobro zatvorite, da ga ne kontamiraju neki mirisi frižidera. Zapamtite i uvek imajte na umu da carsko meso ima specifično pun i slatkast ukus svinjskog mesa i da upravo ovaj ukus treba sačuvati, te da je on sve ono što carsko meso čini vrhunskim mesnim delikatesom.

Priprema roštilja je sto posto posla

Kao i kod pečenja svakog drugog mesa ili mesne prerađevine na roštilju, priprema vatre, „žice“ i pečenje je posao koji zahteva znanje stečeno iskustvom. Priprema vrhunskog  roštilja ne uči se teorijski, već praktično i roštilj nikada neće dobro napraviti onaj ko ne ceni dobru hranu i ne zna da uživa u njoj.

Upravo zbog toga, ako nemate iskustva, a volite da jedete i želite da vam carsko meso pečeno na roštilju ispadne vrhunski, pratite sledeće savete, ali ih tokom vremena prilagodite sebi, svojim ukusima i afinitetima.

Vatru upalite uz pomoć dosta novinskog papira koji ste izgužvali u desetak loptica. Na te loptice od novinskog papira stavite dosta sitnog suvog granja, a ovo granje okružite u obliku piramide ili indijanskog šatora identičnim cepanicama kaloričnog drveta i to isključivo cepanicama jedne vrste drveta. Kada ste dobili opisani oblik, zapalite vatru i sačekajte da se drvo pretvori u žar. Na taj žar isključivo rukom dodajte komade ćumura, pazeći da ne prekrijete u potpunosti žar od drveta, ali i da ćumur u dobroj meri prekriva ovaj žar. Nakon 15-20 minuta, sve dobro promešajte i dobili ste idealan žar za pečenje.

„Žicu“, najbolje tučanu, dobro očistite pre postavljanja na vatru, a nakon postavljanja na vatru intenzivno je premažite komadom slanine sapunjare. „Žicu“ namestite da je nešto viša u odnosu na žar i rukom ocenite da li je toplota jaka, slaba ili baš onakva kakva treba za pečenje. Kada ste sve podesili, stavite vaše carsko meso da se peče i to oko pet minuta sa jedne i pet minuta sa druge strane. Ukoliko je sve kako treba u vezi toplote, ovo će biti idealno vreme za pečenje komada carskog mesa debljine od 1,5 do 2 santimetara. Vaš komad mesa biće spolja reš ili kako se popularno kaže „krispi“, fino slan na prvi zagriz, a punog ukusa, sočan i pun mesnih sokova u ustima. U njemu će preovladavati slatkasto-mesni ukus i prosto će se topiti u ustima.

Kao pratilac carskom mesu koje ste pripremili na način kako smo vam sugerisali, može da se bira jedino mladi luk i parče belog rustičnog hleba sa debljom slatkastom reš pečenom koricom. Sve drugo, osim naravno piva, biće samo višak i uticaće na savršentsvo ukusa koje nudite gostima.

Najbolje pivo uz najbolji komad mesa

Slast koju ste dobili dobrim odabirom mesa i njegovom idealnom pripremom traži pivo koje će ispratiti tu mesnu slast, koje neće ukuse odvesti u drugom pravcu već će ih podići na viši nivo i otkriti vama i vašoj ekipi magiju do sada ne viđenih aromatskih kompleksa, koji su mogući pri uparivanju piva i hrane.

Ukoliko vaš odabir bude staut, a mi insistiramo da bude, upravo sve ovo će se i desiti, zato što je staut specifično pivo, slatkastko, karamelno, čokoladno, čak i sa ukusima koji balansiraju na ivici vanile i marcipana. Ovo je pivo čiji ukus dominantno definišu kombinacije različito pečenog-prženog slada i njihovim pravilnim mešanjem dobijaju se slatkaste arome, ali i pivo tamne do crne boje i sa procentom alkohola koji je često mnogo viši od uobičajenog. Ukoliko je odabrani staut kvalitetan i spada u premium ili super premium segment, on je vrhunski balansiran i taj alkohol je uklopljen u ukuse koje nudi pivo i čini celokupan doživljaj piva.

Budite mudri prilikom odabira idealnog stauta za vaše carsko meso pečeno na roštilju. Ukoliko izaberete dobar staut možete da očekujete eksploziju svih vaših čula prilikom sljubljivanja piva i serviranog carskog mesa, ali sjedinjavanje ukusa i mirisa – primarnih, sekundarnih i tercijarnih, te otkrivanje aromatskih kompleksa i mirisnih nota za koje niste ni znali da postoje i koje će vas iznenaditi i dovesti u gastronomsko-hedonističku ekstazu.

Na našem tržištu postoji velik broj stauta kreiranih u domaćim zanatskim pivarama i ona koja nude velike pivarske korporacije koje posluju u Srbiji. Sigurno nećete pogrešiti ako idealnog para svom carskom mesu potražiti u nekim od ovih piva, a naš savet je da odaberete Salto Stout iz pivare Salto, Black Widow iz pivare Crow, Crna Krava iz pivare Dogma ili proverenog vladara svetskog tržišta ovog pivskog stila – Irski Guinness.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1