Ukoliko želite najbolje za sebe i vaše goste i ukoliko želite da sveobuhvatna impresija oko vašeg roštilja bude fenomenalna, te da se odabrano pivo najbolje složi uz vašu pljeskavicu koju ste poslužili na velikom parčetu rustične cipovke i uz dodatak pečene paprike Roge, birajte proverene lagere, koji vas neće razočarati.
Kada kažemo pljeskavica, prva asocijacija je svakako roštilj, ali i najpopularnija brza hrana bar u našoj zemlji. Pljeskavica je svakako sinonim za hranu koja se jede s nogu, za parče mesa koje se stavi u lepinju i nafiluje brdom priloga i garnira raznom salatom.
Međutim pljeskavica nije samo to. Pljeskavica u boljim i otmenijim restoranima tradicionalne kuhinje, posebno onima koji drže do svog renomea, predstavlja pravi delikates. Na ovakvim mestima je nude u raznim formatima – malu, srednju i veliku, zatim pripremljenu na više načina – punjenu, špikovanu i gurmansku, ali i spravljenu od jedne vrste mesa, više vrsta mesa ili kombinacije više vrsta mesa. Pljeskavicu u tradicionalnim restoranima služe najčešće uz prilog od domaćeg kajmaka i sitno seckani crni luk, a umesto hleba vam donesu sveže pečeni somun.
Pljeskavica, bilo ona poslužena u lepinji ili servirana u elegantnom tanjiru, predstavlja legendu domaće tradicionalne kuhinje i komad mesa koji niko ne odbija i kom niko ne nalazi zamerke, ako je naravno spravljena od kvalitetnog mesa i ispečena kako treba.
Pored predvodnika brze hrane u Srbije i rado viđenog gosta u restoranskom tanjiru, pljeskavica je jedno od najpopularnijih jela koje se pravi prilikom druženja oko roštilja. Pretenciozno bi bilo reći da je najpopularnije jelo sa roštilja, jer je, bar prema našem mišljenju, mrtva trka između pljeskavica, kobasica, carskog mesa i svinjskog vrata, ali je pljeskavica zasigurno jedan od omiljenih roštiljskih delikatesa.
Odabir najbolje pljeskavice za roštilj
Veoma je nazahvalno sugerisati gde kupiti najbolju pljeskavicu za roštilj, jer kada je reč o ukusu pljeskavice, mišljenja su podeljenja i zasnovana na subjektivnom ukusu. Neki vole tanje pljeskavice, neki deblje. Neki biraju špikovane, dok drugi vole punjenje, gurmanske ili da nemaju ništa od dodataka u sebi. Neki se kunu u pljeskavice od samo svinjskog mesa, a neki kažu da samo valjaju pljeskavice od mešanog junećeg, svinjskog i ovčijeg-jagnjećeg ili kombinacije nekih od ovih mesa. Neki jedu isključivo jače pečene, dok drugi traže da su srednje ili blago pečene. Upravo iz ovih, ali i mnogih drugih razloga, mi ćemo pokušati da vam nametnemo naš stav, odnosno kako da izaberete pljeskavice koje će većina, ako ne i sva vaša ekipa, okupljena oko roštilja voleti.
Mišljenja smo da nećete pogrešiti ako se odlučite za kupovinu pljeskavica u nekoj od proverenih komšijskih mesara, gde znate kako rade i kakvo meso i mesne prerađevine prodaju. Pljeskavica, ukoliko želite da bude sočna, mora biti deblja- idealne težine od oko 300 grama. Ta i takva pljeskavica trebalo bi da bude debljine od oko jedan santimetar i da u prečniku ima 12 do 15 santimetara. Ona, ako je takva, savršeno će se ispeći na blagoj vatri roštilja i pružiće vam pun ukus i slast mesa od kog je spravljena.
Kada je reč o vrsti mesa, pljeskavica mora biti kreirana od više vrsta mesa i tu je njen trik. Sinergijskim ukusom više vrsta mesa dobija se neverovatna aroma, miris i ukus. Začini u pljeskavici su isključivo biber i so i meso je „začin“ koji vašu pljeskavicu čini vrhunskim delikatesom.
Napravite najbolju pljeskavicu za roštilj
Ako preferirate hranu iz domaće radinosti i ako mislite da samo ono što vi svojim rukama napravite ima smisla poslužiti gostima, budite vredni i napravite najbolju pljeskavicu za roštilj, kojom ćete se hvaliti i koju će hvaliti.
Za pripremu najbolje pljeskavice za roštilj treba vam meso, ali ne bilo kakvo meso. Budite sigurni da je odabir mesa, vrsta mesa, ali i njegova pravilna kombinacija jako važna za ukus i strukturu pljeskavica. Ukoliko sve ovo ne uradite dobro, postoji velika šansa da vam se pljeskavice ne vežu dobro, da ne budu čvrste i kompaktne, što pratično znači da će vam se raspadati priliko pečenja.
Najbolje je da kombinujete svinjsko, juneće i jagnjeće meso i to u srazmeri 30 odsto svinjskog, 50 odsto junećeg i 20 odsto jagnjećeg. Važno je napomenuti da jagnjeće meso treba da bude nešto zrelije, odnosno da nije uzeto od mladog jagnjeta, već od onog koje se klasifikuje kao šilježe. Svinjsko mesu obavezno birajte od paufleka – dela mesnato masne potrbušine, juneće najbolje da uzmete od ribića – prošaranog dela ribića, dok jagnjeće meso birajte isključivo od buta. Prilikom kupovine mesa birajte mesare gde poznajete mesara i gde ste redovna mušterija, te ga zamolite da vam sve prvo odvojeno samelje u čistoj mašini za mlevenje mesa, a zatim još jednom sve zajedno. Na ovaj način meso će se delimično sjediniti i olakšaće vam posao mešanja mesa kod kuće.
Sama priprema mesa nije kompleksna i nema puno posla. Važno je da meso dobro sjedinite, pravilno posolite i pobiberite, te da rukama, koje ste dobro nauljili, formirate pljeskavice težine od oko 300 grama, veličine od 12 do 15 santimetara i debljine od oko jedan santimetar. Pljeskavice ređajte jedne na druge, odvajajući ih providnim najlon kesama za zamrzivač i odložite u frižider da prenoće i da se sjedine ukusi i začini, ali i da se meso stabilizuje.
Priprema i serviranje pljeskavica
Samo pečenje pljeskavica na roštilju zahteva određenu pripremu i ona se ne razlikuje od pripreme roštilja za pečenje drugih vrsta mesa. Važno je da pripremite dobru vatru, koju ćete dobiti ako koristite identične cepanice kaloričnog drveta iste vrste. Ako ste uradili dobru pripremu vatre pre postavljanja cepanica i ako ste vodili računa kako slažete ćumur na dobijen žar od cepanica, žar će biti baš onakav kakav treba. Ukoliko ste sve ovo dobro uradili, te ukoliko imate tučanu roštilj „žicu“, koju ste dobro očistili i premazali slaninom, ali i postavili na idealnu udaljenost od žara dobijenog od sagorelog ćumura, pečenje pljeskavica ne predstavlja poseban zahvat. Veoma je važno da pljeskavice ne pečete na jakoj vatri, već umerenoj, i da ih okrenete samo jednom. Ceo proces pečenja, ako ste sve uradili kako smo vam sugerisali, ne bi treba da bude duži od desetak minuta, odnosno pet minuta sa jedne i pet minuta sa druge strane. Kada ste pljeskavice ispekli, ostavite ih na kraj vatre u šerpu koju ćete poklopiti. Na ovaj način pljeskavice će se dodatno ukuvati na pari i dobiti vrhunski ukus. Dok vam pljeskavice stoje-kuvaju se u sopstvenim sokovima na kraju roštilja, ispecite paprike Roge na roštilju. Kada ste ih ispekli, očistite ih od semenki, peteljki i sagorele kožice.
Pljeskavice gostima nudite na parčetu rustičnog većeg šnita hleba, najbolje bi bilo domaće cipovke, uz dodatak pečene paprike koju niste začinili. Na ovaj način dobićete savršenu sinergiju mesno-slatkastog ukusa, koji će potpuno zaokupiti sva vaša čula i očarati aromatskim kompleksima vaše goste.
Najbolje pivo za najbolju pljeskavicu
Kada je reč o savršenom pratiocu vaše savršene pljeskavice, koju ste ispekli na roštilju i servirali na način kako smo vam sugerisali, pitanje odabira nije tako teško.
Lager je sigurno stil koji će se najbolje uklopiti uz vašu pljeskavicu i nemojte puno razmišljati o drugim kombinacijama, a evo i zbog čega – Lager je najpopularniji pivski stil na svetu i to ne bez razloga. Ovaj pivski stil je pitak, rezak, u njemu su najbolje balansirani ukusi dobijeni od kombinacije hmelja, ječma i pivskih kvasaca. Ono je na momenat gorko, a opet slatkasto, sa ukusima koji zadovoljavaju sve kriterijume većine konzumenata, ali i pivski somelijea. Takokođe lageri su najbolja piva za slaganje sa hranom, jer njihov rezak gorko-slatkasti ukus savršeno se uklapa uz hranu, posebno hranu koja za osnovu ima meso, ali istovremeno i čisti vaša usta kreirajući ambijent za idući zalogaj i iduću gastronomsku impresiju u ustima.
Lageri svakako nisu svi isti, posebno ukoliko se zna da oni čine oko 90 odsto svih piva na tržištu, pa treba biti obazriv ili posedovati određena znanja prilikom njihovog odabira i kupovine. Ukoliko želite najbolje za sebe i vaše goste i ukoliko želite da sveobuhvatna impresija oko vašeg roštilja bude fenomenalna, te da se odabrani lager najbolje složi uz vaše pljeskavice koje ste poslužili na velikom parčetu rustične cipovke i uz dodatak pečene paprike Roge, birajte proverene lagere, koji vas neće razočarati.
Provereni lageri su sigurno oni koje na tržite plasiraju velike pivarske korporacije, koje posluju u Srbiju i koje nude premium i super premium brendove lagera. Neka od ovih piva su Heineken, Staropramen, Nastro Azzurro, Asahi, Stella Artois, Bavaria, Corona, Soul, Amstel, Pilsner Urquell, Budwaiser, Tuborg, Carlsberg.