ROŠTILJ KOBASICE NA ROŠTILJU Vrhunski delikates i njegov pivski pratilac

roštilj kobasice

Sva impresija koja se javlja kod uparivanja roštilj kobasica i pšeničnog piva može da se uporedi sa jednim finim sledom koji prati svaki zalogaj, ali ne samo putem ukusa već i mirisa.

Sve začinske arome kobasica, koje na momenat deluju napadno, pšenično pivo umiruje, stvarajući na momenat čudan, ali i konstantni interesantan doživljaj koji prati ceo obrok.

Kobasice, pečene na ovaj ili onaj način, za mnoge su najbolji pratilac piva. Kobasice mogu biti sa začinskom paprikom, bez začinske paprike, crvene, bele, deblje, tanje, ljute, blage, kuvane u vodi, pečene na ulju ili masti, pripremane na plotni ili roštilju.

Mi se ovog puta nećemo baviti kobasicama kao kategorijom hrane, već ćemo se baviti roštilj kobasicama i to roštilj kobasicama koje se pripremaju na roštilju. Kobasice, posebno roštilj kobasice, vrhunski su delikates i druženje uz roštilj prosto je nezamislivo bez roštilj kobasica. Roštilj kobasice su najčešće i tema razgovora ekipe okupljene oko roštilja, jer njihov ukus, ako su dobro napravljene, ostavlja bez daha i tera nas da ih hvalimo.

Roštilj kobasice treba znati ispeći na roštilju i jako je važno pravilno pripremiti vatru, podesiti temperaturu žara, ali i njima baratati prilikom pečenja. Ukoliko je vatra jaka, one će se lepiti za „žicu“ i pucaće. Ako je vatra slaba neće se peći, ako ih pravilno ne okrećete postoji šansa da ih probušite. Ako ih probušite ili ako vam puknu, mast iz njih iscureće i razgoreti vatru, pa će se prepeći. Takođe, ako mast iscuri iz njih izgubiće slast.

To praktično znači da je pečenje roštilj kobasica na roštilju kompleksna radnja i da se mora voditi računa o mnogo detalja i ništa se ne sme prepuštati slučaju.

U ovom tekstu upozorićemo vas na svaki detalj koji vam može praviti probleme i uputićemo vas na šta da obratite pažnju, da bi vaše kobasice bile vredne beskonačne priče ekipe koju ste pozvali na roštilj.

Kupiti ili napraviti roštilj kobasice

Kupovina roštilj kobasica nije ni malo jednostavna. Doduše, roštilj kobasice možete kupiti u svakom trgovinskom lancu ili mesari, ali nemojte kupovati roštilj kobasice baš na svakom mestu. Roštilj kobasice ako su dobre, one su vrhunski delikates, ali ako nisu, one su ne baš sjajna hrana. Kvalitet roštilj kobasica ne može da se proceni golim okom i zato to i ne pokušavajte. Ukoliko ne znate gde da ih kupite, dobro se raspitajte kod prijatelja koji vole da jedu i biraju šta jedu. Ako nemate poverenja u objektivnost ili znanje prijatelja, pitajte Google. Bilo kako bilo, u svakom većem gradu postoje mesare koje paze na kvalitet svojih proizvoda i koje se trude da mušterijama ponude vrhunsku robu. Roštilj kobasice često znaju da budu znak prestiža i mesare koje vode računa o kvalitetu mesa i mesnih prerađevina upravo kreiranju roštilj kobasica posvećuju posebnu pažnju. Roštilj kobasice iz ovih mesara su lepe mesno-crvene boje, u prirodnim crevima, blago pikantne, spravljene isključivo od svinjskog mesa, blago zamašćenje, dužine od oko 20 do 25 santimetara i debljine od oko jedan santimetar.

Ako ste skeptični i nepoverljivi prema kupovnim roštilj kobasicama, čak i iz mesara koje su proverene, uvek postoji solucija da ih sami napravite. Pravljenje roštilj kobasica nije zahtevan posao, ali podrazumeva određena predznanja.

Za pravljenje roštilj kobasica potrebno vam je svinjsko meso, najbolje mešavina mesa od buta, mesa od vrata i carskog mesa, prirodna creva, svež beli luk ili beli luk u prahu, so, biber i začinska paprika – ljuta i slatka. Ako volite specifične ukuse i „dodir“ interesantnih aroma, koje će vašu ekipu oduševiti, dodajte kim u zrnu.

Kada je reč o pripremi, ona je jednostavna i podrazumeva da sameljete na sitno meso, dobro ga izmesite rukom, dodate začine po ukusu i smesu napunite u prirodna creva. Jako je važno da gotove roštilj kobasice, pre pečenja na roštilju, prenoće u frižideru da bi se ukusi stabilizovali, sjedinili i postali jedna gastronomska celina.

roštilj kobasice

Pečenje roštilj kobasica na roštilju

Kada ste kupili dobre roštilj kobasice ili kada ste napravili roštilj kobasice u sopstvenoj režiji, vreme je da pripremite vatru, ispečete roštilj kobasice i ponudite ih svojim gostima.

Vatra za pravljenje kvalitetnog žara na kom će se peći roštilj kobasice, pravi se tipski i, ako ste savladali ovu veštinu, to će biti rutina. Ali ponovimo još jedno – Za dobru vatru potrebno je dosta novinske hartije, odnosno iskoristite jedne cele novine, sitno suvo granje, cepanice od kaloričnog drveta identično sečene i ćumur. Od listova novinske hartije napravite lopte, poređajte ih na mesto za pečenje, prekrijte ih suvim sitnim granjem, cepanice poslažite okolo u obilku indijanskog šatora i sve zapalite. Kada se stvori žar i drvo počne da se raspada, rukom poslažite ćumur na žar od cepanica drveta, vodeći računa da ne ugušite postojeći žar.

Pripremite „žicu“, najbolje tučanu, očistite je grubo četkom ili novinskom hartijom, stavite na mesto iznad žara, vodeći računa o udaljenosti „žice“ i žara, očistite – premažite „žicu“ još jednom parčetom slanine i vaš roštilj je spreman za upotrebu.

Tada poređajte roštilj kobasice na „žicu“ i budite potpuno fokusirani na njihovu pripremu. Ponovićemo još jednom da je jako važno da se kobasice peku na vatri baš kakvoj treba i da se vodi računa da se ne slepe ili probuše. Kobasice na umerenoj vatri treba samo jednom okrenuti i ukupno peći desetak minuta. One ne smeju da se prepeku ili rasuše i moraju biti reš spolja, a sočne iznutra, odnosno da sva slast mesa i začina bude sačuvana.

Roštilj kobasice služite uz beli hleb, isključivo rustičan i sa debelom koricom, i mladi luk srebrnjak.

Savršen par roštilj kobasica i piva

Zbog svog ukusa, začina, pikantnosti i svega onog što roštilj kobasice čini najintrigantnijim i najtraženijim delikatesom sa roštilja, veoma je važno i koje ćete pivo popiti uz njih. Složiće se mnogi stilovi piva uz roštilj kobasice, ali je pšenično pivo ipak njihov savršen pratilac.

Pšenična piva, posebno brendovi iz premium i super premium segmenta dostupni na našem tržištu, izuzetno su kvalitetna pivo, ne previše gorka, često slatkastih aroma, dobre strukture, punog ukusa, sa kvascima koji im daju voćni intenzitet. Pšenična piva su dobrog balansa, bogatih, ali ne napadnih aromatskih kompleksa, finih mirisa, ukusa pšenično-citrusnih i slatkastih završnica, sa dozom hlebne arome koja se savršeno spaja uz pikantnu roštilj kobasicu.

Sva impresija koja se javlja kod uparivanja roštilj kobasica i pšeničnog piva može da se uporedi sa jednim finim sledom koji prati svaki zalogaj, ali ne samo putem ukusa već i mirisa. Sve začinske arome kobasica, koje na momenat deluju napadno, pšenično pivo umiruje, stvarajući na momenat čudan, ali u konstantni interesantan doživljaj koji prati ceo obrok.

Na našem tržištu postoji velik broj pšeničnih piva, koje na tržište plasiraju srpske zanatske pivare, domaće industrijske pivare – manje i veće, velike pivarske korporacije i uvoznici piva. Najveći deo ovih piva, odnosno pivskih brendova, spada u premium i super premium segment i zasigurno nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za bilo koji od ovih brendova. Naša je preporuka svakako da odaberete neka od najboljih piva iz super premium segmenta, da bi osetili svu punoću i specifičnosti koja ona nude, ali i da bi svojim roštilj kobasicama, oko kojih ste se toliko trudili, ponudili najbolji gastro par.

Mi bi vam svakako ovim putem predložili neka, a na vama je da odaberete za koja ćete se odlučiti. Sigurno nećete pogrešite ako kupite recimo Gvint Pšenično pivo, Sunshine Pšenično iz pivare Crow, čuveni Franziskaner, legendu Hoegaarden, Erdinger svetli ili tamni, 1664 Blanc, Wheat me up pšenično pivo iz pivare Kabinet, Salto Wit.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1