SVINJSKI VRAT NA ROŠTILJU Dobar komad mesa traži dobro pivo

svinjski vrat na roštilju

Pale ale odlično će se sljubiti uz vašu šniclu od svinjskog vrata i neće je „prekriti“ intenzivnim ukusima, ali će nametnuti toliku potrebnu dozu fine gorčine, koja će biti neizbežan partner slatkoći zrelog i finim mastima prošaranog vrata, koji je pečen i ispečen baš kako treba i iz koga pršte mesno-slatkasti ukusi.

Prva asocijacija kada se spomene roštilj sigurno je dobar komad mesa, možda za nijansu jače pečen spolja, a blago iznutra. Takođe, često pomislimo i na meso koje se stavi na deblji šnit hleba i jede kao sendvič uz neizbežni mladi luk.

Ovaj komad mesa je najčešće šnicla od svinjskog vrata, možda i najbolji deo svinjskog mesa koji se može peći na roštilju. Svinjski vrat, posebno ukoliko je deblje sečen i ako je od krupnije svinje, idealno je roštilj meso i to iz više razloga. Jedan od razloga je što je to zrelo meso, ali i meso koje je savršeno prošarano masnoćama, koje mu daju izuzetnu slast. Svinjski vrat zbog svoje strukture nije potrebno posebno začinjavati i držati satima u marinadama i pacevima. Dovoljno ga je dobro posoliti i pobiberiti i spremno je za pečenje. Zbog svoje dobre masnoće, ovaj komad mesa se ne lepi za „roštilj žicu“ i ukoliko je vatra dobro pripremljena, te ukoliko se ima dovoljno iskustva u pečenju mesa na roštilju, svinjski vrat može da bude vrhunski delikates u vašem tanjiru, koji ne traži nikakav poseban prilog, sem neizbežnog mladog luka i belog hleba, po mogućstvu rustičnog.

Gde kupiti najbolje šnicle od svinjskog vrata

Svinjski vrat je dostupan u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici ili trgovinskom lancu i u svakoj mesari, ali ono što valja nije lako pronaći. Jedno je kupiti šnicle od svinjskog vrata, zamrzavane i odmrzavane često više puta, od svinja koje su uvezene iz Bog te pita koje zemlje, od svinja proizvedenih industrijskim putem. Sasvim druga stvar je kupiti šnicle od svinjskog vrata od svinja iz domaćeg uzgoja, koje su otišle u preradu često mnogo teže nego što to pravila nalažu, koje imaju zrelo meso i koje se ne zamrzavaju. Važno je i da su šnicle od svinjskog vrata deblje sečene i da nisu od dela vrata koji se naslanja na krmendle. Ovakve šnicle od svinjskog vrata ne možete baš svuda kupiti i za njihovu kupovinu je važno predznanje, ali i informacija koja mesara prodaje ispravno meso. Kada kažemo ispravno, ne mislimo zdravstveno ispravno, jer to se podrazumeva, već ispravno u zanatskom smislu.

Ukoliko znate mesare koje prodaju ovakvo meso, to je mesto vaše kupovine idealnih šnicli od svinjskog vrata. Ako pak ne znate, Google je uvek dobar savetnik i saveznik, posebno Google recenzije. Važno je znati da Google recenzije često mogu da budu nameštene sa puno sličnih komentara, no ukoliko znate da čitate između redova odmah vam bude jasno da li su iskrene ili ne ili vešto pisane od agencija koje se bave digitalnim marketingom.

Važno je napomenuti da mesaru kažete kako i na koji način želite da vam iseče šnicle od svinjskog vrata i ne pustite njega da diktira pravila. Najbolje je da vam šnicle seče zajedno sa kostima, ali da kosti pažljivo seče da ne bi ostalo sitnih koščica. Pored toga, jako je važna i debljina sečenja. Idealna debljina zrelih šnicli od svinjskog vrata, koje potiču od većih svinja, je oko 1,5 santimetara.

Priprema najboljih šnicli od svinjskog vrata

Kada ste obavili kupovinu i kupili dobar materijal za vaš roštilj, jako je važno pripremiti sve za roštilj. Za pripremu vam treba dobro drvo, dobar ćumur, dobra „žica“ i iskustvo u pripremi roštilja.

Jako je važno napraviti dobru vatru i dobar žar pre dodavanja ćumura na vatru. Da bi dobili dobru vatru i dobar žar, važno je koje ćete drvo odabrati. Prilikom odabira drveta odlučite se za bagrem, hrast, cer ili bukvu, odnosno čvrsta i kalorična drva. Drva-cepanice treba da budu od jednog od predloženih vrsta drveta i jako je važno da budu skoro identično isečena. Nemojte da preterujete sa drvetom i sva pripremljena drva stavite odjednom na vatru. Nemojte ih dodavati jedno po jedno. Kada ste dobili žar i kada su drva počela da se raspadaju u komade žara, dodajte ćumur, ali vrlo pažljivo. Istresanjem ćumura iz džaka, u koji se obično pakuje, velika je šansa da uguštie svoju vatru. Ćumur treba dodavati rukom, i to komad po komad, vodeći računa da ga pravilno poslažete po dobijenom žaru od drva i pazeći da žar od drva ima prostora da „diše“, odnosno da ima vazduha između žara od drva i ćumura koji ste na njega stavili. Kada ste sve postavili, sačekajte 15-20 minuta da se ćumur zapali i vaša vatra je spremna.

svinjski vrat na roštilju

Dok čekate da se napravi dobar žar, očistite tučanu „žicu“ četkom ili novinskim papirom. Nakon čišćenja „žicu“ postavite na mesto iznad vatre-žara i još jednom je dobro istrljajte debljim parčetom slanine, najbolje bi bilo ako imate slaninu sapunjaru.

Kada je žar idealan, kada je dobro podešena visina između žara i „žice“, kada je „žica“ dobro očišćenja, vreme je da stavite vaše šnicle od svinjskog vrata da se peku. Veoma je nezahvalno reći koliko dugo da ih pečete, jer brzinu diktira iskustvo. Jako je važno da pronađete idealno vreme da meso spolja bude hrskavo, odnosno ono što se popularno kaže krispi, a iznutra ne presušeno, ali ne i poluživo.

Kada ste ispekli vaše šnicle od svinjskog vrata, poslužite ih uz deblje sečeno parče belog rustičnog hleba, koje ima debelu reš koricu i uz komad mladog luka-srebrnjaka, ali i čašu dobrog ejla. Uz ovakvo pečenu šniclu svinjskog vrata svi ostali dodaci su samo višak i oni kvare istinski ukus dobrog mesa.

Preporučeno pivo uz najbolju šniclu od svinjskog vrata

Zbog svoje strukture i ukusa, ali i dodataka uz koje se servira, šnicle od svinjskog vrata na roštilju najbolje je upariti uz ejlove, ali ne sve ejlove. Ejlovi su zbirni naziv za stil koji podrazumeva mnogo podstilova i koji čini najšareniji deo pivskog sveta. Ejlovi se grubo mogu podeliti na više vodećih podstilova, koji se dalje granaju na mnoštvo dodatnih podstilova. Kod nas su najpopularniji stilovi pale ale, IPA, APA, red ale, brown ale…

Naša preporuka uz šnicle od svinjskog vrata, koje ste pripremili na način kako smo vam sugerisali, je pale ale i to iz više razloga. Pale ale je najblaži ejl i njegovom konzumacijom uživaćete u svemu što ejlovi nude, odnosno osetićete najbolji balans koji se dobija umerenom zahmeljenošću piva, ali i sinergijskim odnosom delovanja hmelja, ječma i pivskog kvasca. Pale ale jeste lagani ejl, ali on se bitno razlikuje od lagera na koje smo svi navikli. U ovom pivskom stilu jasno se oseti sav intenzitet hmelja, struktura koju omogućuje ječam u pivu, jačina piva, te aromatski kompleksi koji se dobijaju od pivskih kvasaca koji se dodaju.

Pale ale odlično će se sljubiti uz vašu šniclu od svinjskog vrata i neće je „prekriti“ intenzivnim ukusima, ali će nametnuti toliku potrebnu dozu fine gorčine koja će biti toliko potreban partner slatkoći zrelog i finim mastima prošaranog vrata, koji je ispečen baš kako treba. Takođe, sav ukus i fina gorčina ovog stila, fino će se uklopiti i uz rustičan beli hleb, sa slatkasto-karamelnom koricom i sav ukus mesa i hleba podići će na viši nivo i učiniti vaš obrok obrokom za pamćenje. Važno je napomenuti da se i ukus mladog luka, posebno luka srebrnjaka, koji balansira na granici blago ljuto-slatkasto, do perfekcije slaže sa ukusima koje diktira svinjski vrat, rustičan hleb i pale ale pivo.

Dodali bi za kraj, da je na našem tržištu prisutan velik broj brendova kreiranih pale ale stilom i to onih koje prave srpske zanatske pivare i onih koji dolaze iz uvoza. Ovaj velik broj brendova i pivskih etiketa često znaju da zbune kupca, posebo ukoliko nema iskustvo i nije istraživao ejlove, te bi vam ovim putem preporučili neke.

Sigurno nećete pogrešiti ako se odlučiti za pale ale brendove koje na naše tržište plasiraju vodeće srpske zanatske pivare i to pivara Dogma, Kabinet i Salto, ali i pale koje uvoze i na naše tržište distribuiraju pojedini srpski uvoznici.

Mi vam preporučujemo da probate Salto Pale Ale, Dogma Svetionik, Pale Ale Zmajska pivovara, O’HARA’S Irish Pale Ale i Varionica Pale Ale.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1