Koje pivo odabrati uz dimljene kobasice

Note dima i snažan ukus mesa najviše dolaze do izražaja uz jako  zahmeljena piva ili pivo sa dodatim voćem

Pored slanine i čvaraka, dimljene kobasice predstavljaju deo istorije, ali gastro-kulture naroda sa Balkanskog poluostrva. Postoje razni načini pravljenja dimljenih kobasica, u zavisnosti od regiona, ali svaki od njih ima nešto zajedničko, a to je da se odlično slažu uz pivo.

Kobasice i pivo se odlično slažu i generalno je mišljenje da ne postoji bolji par u slaganju piva i hrane. Objektivno gledano, skoro svaki stil piva dobro ide u ovoj kombinaciji, no postoje određeni stilovi i podstilovi koji dovode celu priču na neki viši nivo.

Ako želite da okusite nešto jedinstveno, mi vas savetujemo da se opredelite za IPA. Ovaj stil piva nosi sa sobom savršeni balans gorčine i ukusa hmelja. Ako se osećate pomalo egzotično, možete probati i Belgijski Dubbel. Ovaj stil sa sobom nosi jake note voća, uz sladak ukus, a koji će se neverovatno složiti uz robusan ukus dimljene kobasice. Šta god da izaberete, jedno je sigurno, niste pogrešili, jer kobasice i pivo idealan su par.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Saveti – Čuvanje piva

Većina ljudi ima barem jednu flašu piva koja već mesecima stoji u frižideru, bez obzira da li je čuvate za

Restoran Le Molière

Restoran Le Moliere nalazi se u pešačkoj zoni Beograda, u Zmaj Jovinoj 11, na spoju sa Knez Mihajlovom ulicom. Le

Dokazano – Pivo ne goji

Studija je pokazala da su manje kila dobile osobe koje su konzumirale jedno do dva piva, u poređenju sa ispitanicima

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.