Napravite jeftino kraft pivo

Istraživali smo za koliko novca danas može da se kupi pivara, napravi neki od traženih stilova piva, ali i za koliko novca pivo može da se proda restoranu, te koliko novca može da ostane preduzetniku

Početna ekspanzija kraft pivarstva u Srbiji u poslednje vreme se zauzdava, a kao posledica ovog trenda pojavljuju se realni pokazatelji gde je srpska kraft scena. Takođe, stabilizacijom tržišta pozicionirali su se restorani koji prodaju kraft pivo, ali i prodavci opreme i sirovina za kraft pivarstvo. Sve što je potrebno za pravljenje piva je danas dostupno i sve ćešće se mladi preduzimljivi privrednici oprobavaju u kreiranju kraft piva, ali i ta piva nude restoranima.

U skladu sa nadolazećim trendom proizvodnje jeftinog kraft piva, redakcija digitalne platforme beerstyle.rs  istraživala je za koliko novca danas može da se kupi pivara, napravi neki od traženih stilova piva, ali i za koliko novca pivo može da se proda restoranu, te koliko novca može da ostane preduzetniku.

Kraft pivara– Danas na tržištu Srbije ima veoma velik izbor raznih tipova kraft pivara. Najpovoljnija kraft pivara, za početak proizvodnje piva, može da se kupi za oko 15.000 eura. Ovaj tip pivara spada u red Engleskih pivara i vrlo je lak za upotrebu. U Engleskim pivarama možete proizvoditi sve aktuelne stilove piva na srpskom tržištu. Kapacitet ovih pivara zadovoljava mesečnu potrošnju do 10 manjih restorana. Pored novca za kupovinu kraft pivare, potrebna vam je i određena prateća infrastuktura, a koja podrazumeva objekat od oko 30 kvadratnih metara, koji je infrastukturno opremljen (voda, struja, prilaz i slično).

Proizvodna i prodajna cena piva– Proizvodna cena piva, proizvedena u Engleskoj mini pivari, iznosi oko 100 dinara po litri. Ukoliko ste preduzimljivi i dogovorite prodaju u desetak manjih restorana mesečno i oni vam otkupljuju celu proizvodnju, litru piva im možete prodavati po ceni od 150 dinara. Ukoliko pravite oko 5000 litara piva mesečno, a što je prosečna potrošnja 10 manjih restorana mesečno, vaša očekivana zarada je 250.000 dinara mesečno. Za ostvarenje ove zarade vam je potreban jedan čovek u proizvodnji i jedan čovek u prodaji, odnosno sve možete sami raditi i zaraditi 2000 eura mesečno.

Prodajna cena piva u restoranu– Ukoliko posmatramo presečne cene industrijskih piva u restoranima, odnosno na točilicama piva u restoranu, dolazimo do prosečne cene od oko 200 dinara za čašu piva od 0,3l, odnosno od oko 600 dinara po litri piva. Uvek treba imati na umu da su kraft piva često kvalitetnija od industrijskih piva, te da su mnogo bogatijeg ukusa. Iz ovog možemo zaključiti da ako vlasnik restorana postavi kraft piva u svoj restoran, kvalitetom će privući kupce, a cenom ih zadržati. Dovoljno je napomenuti da vlasnik restorana plaća kraft pivo 150 dinara po litri, te da ako čašu kraft piva prodaje po istoj ceni i kao industrijska, za litru piva dobije 600 dinara i ostvaruje zaradu od 450 dinara po litri piva. Ako računamo da manji restoran može da proda oko 500 litara mesečno, te da mu po litri ostaje 450 dinara zarade, ukupna mesečna zarad na prodaji kraft piva iznosi 225.000 dinara.

 

Za više informacija kontaktirajte našu redakciju (dejan.miskov@beerstyle.rsili 063.217.527)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1