PIVO SA GLJIVAMA: Da li je na pomolu novi hit

PIVO SA GLJIVAMA: Da li je na pomolu novi hit

Tržištu Srbije su predstavljena piva sa dodatim gljivama

Na Agronomskom fakultetu u Čačku pre nekoliko meseci predstavljen je vrlo zanimljiv rad koji se bavi proizvodnjom alkoholnih pića sa dodatkom gljiva.

Autori rada zaposleni na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Agronomskom fakultetu u Čačku napravili su nova vrlo ukusna piva sa dodatkom gljiva.

Iz istraživanja se zaključuje da je akcenat stavljen na pivo sa maceriranim gljivama.

Potrošači hvale pivo sa gljivama

– Nova piva dobijena su maceracijom mešanjem devet ekstrakta gljive Coriolus versicolor (ćuranov rep) i pet ekstrakta gljive Ganoderma lucidum (hrastova sjajnica) u različitim tipovima piva.

Nova piva su pokazala veći antioksidativni i antimikrobni potencijal u odnosu na polazna piva.

Po oceni potrošača ta piva su novog, prijatnog i zanimljivog ukusa i boje, odnosno imaju odlične senzorne karakteristike – navodi se u radu.

Bezalkoholno pivo sa gljivama

U radu se još tvrdi da bi i bezalkoholno pivo sa dodatkom gljive ćuranov rep predstavljalo pravi hit na tržištu.

– Na osnovu dobijenih rezultata zaključuje se da je upravo bezalkoholno pivo sa ekstraktom gljive hrastove sjajnice proizvod koji ima najviše potencijala na tražištu. Senzornim svojstvima, funkcionalnom vrednošću zahvaljujući sadržaju bioaktivnih supstanci i projektovanoj ceni koštanja, moglo bi da zauzme posebno mesto na tržištu i to ne samo kod potrošača koji su opredeljeni za pivo bez sadržaja alkohola, već i onih koji traže proizvode sa dodatnom vrednošću jer imaju nadmoćna senzorna svojstva u odnosu na standardne proizvode – ističe se u radu.

Istraživanje je predstavljeno u okviru Međunarodnog savetovanja o biotehnologiji, a autori su Miomir Nikšić, Viktor Nedović i Saše Despotović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Jelena Perović sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Smokvica

Priča o Smokvici počela je sa željom četiri prijatelja da otvore restoran koji će biti najdraže mesto okupljanja njihovih prijatelja,

Međunarodni dan piva

Od 2007. godine prvi petak u avgustu se obeležava kao Međunarodni dan piva.  Prvobitno manifestacija lokalnog karaktera, i to u

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja