PIVO SA GLJIVAMA: Da li je na pomolu novi hit

PIVO SA GLJIVAMA: Da li je na pomolu novi hit

Tržištu Srbije su predstavljena piva sa dodatim gljivama

Na Agronomskom fakultetu u Čačku pre nekoliko meseci predstavljen je vrlo zanimljiv rad koji se bavi proizvodnjom alkoholnih pića sa dodatkom gljiva.

Autori rada zaposleni na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Agronomskom fakultetu u Čačku napravili su nova vrlo ukusna piva sa dodatkom gljiva.

Iz istraživanja se zaključuje da je akcenat stavljen na pivo sa maceriranim gljivama.

Potrošači hvale pivo sa gljivama

– Nova piva dobijena su maceracijom mešanjem devet ekstrakta gljive Coriolus versicolor (ćuranov rep) i pet ekstrakta gljive Ganoderma lucidum (hrastova sjajnica) u različitim tipovima piva.

Nova piva su pokazala veći antioksidativni i antimikrobni potencijal u odnosu na polazna piva.

Po oceni potrošača ta piva su novog, prijatnog i zanimljivog ukusa i boje, odnosno imaju odlične senzorne karakteristike – navodi se u radu.

Bezalkoholno pivo sa gljivama

U radu se još tvrdi da bi i bezalkoholno pivo sa dodatkom gljive ćuranov rep predstavljalo pravi hit na tržištu.

– Na osnovu dobijenih rezultata zaključuje se da je upravo bezalkoholno pivo sa ekstraktom gljive hrastove sjajnice proizvod koji ima najviše potencijala na tražištu. Senzornim svojstvima, funkcionalnom vrednošću zahvaljujući sadržaju bioaktivnih supstanci i projektovanoj ceni koštanja, moglo bi da zauzme posebno mesto na tržištu i to ne samo kod potrošača koji su opredeljeni za pivo bez sadržaja alkohola, već i onih koji traže proizvode sa dodatnom vrednošću jer imaju nadmoćna senzorna svojstva u odnosu na standardne proizvode – ističe se u radu.

Istraživanje je predstavljeno u okviru Međunarodnog savetovanja o biotehnologiji, a autori su Miomir Nikšić, Viktor Nedović i Saše Despotović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Jelena Perović sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Najstarija reklama za pivo

Pravo je čudo koliko dugo već ljudi konzumiraju pivo. Već smo obradili kada su pronađeni prvi zapisi o proizvodnji piva,

Mala fabrika ukusa

Mala fabrika ukusa je porodični restoran u jednom od najlepših delova starog Beograda – Neimaru. Taj deo grada ulepšali su

4 TOP koktela sa pivom

Ljubiteljima tečnog hleba ovo sigurno zvuči kao budalaština, ali ako ste već navikli na razne ukuse koktela, a uz to

Pivara 3bir

Tokom proteklih nekoliko godina pivara 3bir je rasla zajedno sa tržištem i pozicionirala se kao prepoznatljiva, ali i vodeća na

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike