PIVO SA GLJIVAMA: Da li je na pomolu novi hit

PIVO SA GLJIVAMA: Da li je na pomolu novi hit

Tržištu Srbije su predstavljena piva sa dodatim gljivama

Na Agronomskom fakultetu u Čačku pre nekoliko meseci predstavljen je vrlo zanimljiv rad koji se bavi proizvodnjom alkoholnih pića sa dodatkom gljiva.

Autori rada zaposleni na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Agronomskom fakultetu u Čačku napravili su nova vrlo ukusna piva sa dodatkom gljiva.

Iz istraživanja se zaključuje da je akcenat stavljen na pivo sa maceriranim gljivama.

Potrošači hvale pivo sa gljivama

– Nova piva dobijena su maceracijom mešanjem devet ekstrakta gljive Coriolus versicolor (ćuranov rep) i pet ekstrakta gljive Ganoderma lucidum (hrastova sjajnica) u različitim tipovima piva.

Nova piva su pokazala veći antioksidativni i antimikrobni potencijal u odnosu na polazna piva.

Po oceni potrošača ta piva su novog, prijatnog i zanimljivog ukusa i boje, odnosno imaju odlične senzorne karakteristike – navodi se u radu.

Bezalkoholno pivo sa gljivama

U radu se još tvrdi da bi i bezalkoholno pivo sa dodatkom gljive ćuranov rep predstavljalo pravi hit na tržištu.

– Na osnovu dobijenih rezultata zaključuje se da je upravo bezalkoholno pivo sa ekstraktom gljive hrastove sjajnice proizvod koji ima najviše potencijala na tražištu. Senzornim svojstvima, funkcionalnom vrednošću zahvaljujući sadržaju bioaktivnih supstanci i projektovanoj ceni koštanja, moglo bi da zauzme posebno mesto na tržištu i to ne samo kod potrošača koji su opredeljeni za pivo bez sadržaja alkohola, već i onih koji traže proizvode sa dodatnom vrednošću jer imaju nadmoćna senzorna svojstva u odnosu na standardne proizvode – ističe se u radu.

Istraživanje je predstavljeno u okviru Međunarodnog savetovanja o biotehnologiji, a autori su Miomir Nikšić, Viktor Nedović i Saše Despotović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Jelena Perović sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Vreme je za pivo

Hranjiva vrednost, umirujuće dejstvo i osvežavajući ukus, kvalifikuju pivo za najbolje pića tokom vrelih letnjih dana Po definiciji pivo je

Pivo kao dodatak hrani

Kada probate ovu idealnu kombinaciju jedno je sigurno – uživaćete u otkrivanju ukusne veze između piva i sira Odavno se

Casa Nova

U samom centru Beograda, na Dorćolu, u starom gradskom kraju poznatom po svom multikulturalnom ambijentu, nalazi se restoran italijansko-francuske kuhinje

MERAK JE PITI MERAK

Merak je pasterizovano, svetlo, autentično srpsko pivo koje predstavlja deo uživanja u životu i nama najvažnijim stvarima. Merak s ponosom

Craft bar Tehnologʼs

Njihova osnovna delatnost je meso, zanatski proizvodi od mesa koje proizvode u saradnji sa malim prerađivačima. Njihova zanatska mesna filozofija