Tržištu Srbije su predstavljena piva sa dodatim gljivama
Na Agronomskom fakultetu u Čačku pre nekoliko meseci predstavljen je vrlo zanimljiv rad koji se bavi proizvodnjom alkoholnih pića sa dodatkom gljiva.
Autori rada zaposleni na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Agronomskom fakultetu u Čačku napravili su nova vrlo ukusna piva sa dodatkom gljiva.
Iz istraživanja se zaključuje da je akcenat stavljen na pivo sa maceriranim gljivama.
Potrošači hvale pivo sa gljivama
– Nova piva dobijena su maceracijom mešanjem devet ekstrakta gljive Coriolus versicolor (ćuranov rep) i pet ekstrakta gljive Ganoderma lucidum (hrastova sjajnica) u različitim tipovima piva.
Nova piva su pokazala veći antioksidativni i antimikrobni potencijal u odnosu na polazna piva.
Po oceni potrošača ta piva su novog, prijatnog i zanimljivog ukusa i boje, odnosno imaju odlične senzorne karakteristike – navodi se u radu.
Bezalkoholno pivo sa gljivama
U radu se još tvrdi da bi i bezalkoholno pivo sa dodatkom gljive ćuranov rep predstavljalo pravi hit na tržištu.
– Na osnovu dobijenih rezultata zaključuje se da je upravo bezalkoholno pivo sa ekstraktom gljive hrastove sjajnice proizvod koji ima najviše potencijala na tražištu. Senzornim svojstvima, funkcionalnom vrednošću zahvaljujući sadržaju bioaktivnih supstanci i projektovanoj ceni koštanja, moglo bi da zauzme posebno mesto na tržištu i to ne samo kod potrošača koji su opredeljeni za pivo bez sadržaja alkohola, već i onih koji traže proizvode sa dodatnom vrednošću jer imaju nadmoćna senzorna svojstva u odnosu na standardne proizvode – ističe se u radu.
Istraživanje je predstavljeno u okviru Međunarodnog savetovanja o biotehnologiji, a autori su Miomir Nikšić, Viktor Nedović i Saše Despotović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Jelena Perović sa Agronomskog fakulteta u Čačku.