PIVO I PANDEMIJA – Ispunili san i prave pivo

pivo i pandemija

Priznaju da su u početku poprilično bili neupućeni u posao, te su mislili da hmelj može da se kupi i u poljoprivrednim apotekama

Dok su se ljudi širom sveta tokom prošle godine uglavnom fokusirali na koronavirus, dvoje dugogodišnjih prijatelja iz Niša – Dunja Jovanović, farmaceutkinja i Mladen Simić, turizmolog iskoristili su ovu pandemiju na najbolji mogući način. Naime, ovi mladi entuzijasti i zaljubljenici u pivo ostvarili su svoj san, te su proizveli svoj penušavi napitak.

Pivo smislili na putovanju

Kako su rekli za portal Južne vesti na tu ideju su došli pre skoro pet godina, jer su tada shvatili da žele da jednog dana naprave sami svoje pivo. Oboje avanturisti i zaljubljenici u putovanja, isprobavali su različite stilove piva, ali zbog obaveza nisu uspeli da pokrenu celu priču sve do ove pandemije, jer su tada imali višak slobodnog vremena.

Priznaju, da su prilično bili neupućeni u posao te su mislili da hmelj može da se kupi i u poljoprivrednim apotekama. Možete misliti kako su nas ljudi posmatrali – kažu Dunja i Mladen.

Prve prave korake napravili su zahvaljujući ljudima iz Udruženja kućnih pivara Srbije, a u pomoć im je priskočio i komšija i tako je sve počelo.

Pivo nastalo guglanjem

Iako im je pandemija pomogla da ideju razrade i ostvare jedan od svojih snova, bilo im je teško da nabave svu opremu, jer se dobar deo nabavlja u inostranstvu. Kada su prevazišli početne probleme počeli su da pripremaju prvu, probnu turu.

Naišli su na mnoštvo  problema i nepredvidivih situacija, konsultovali su se sa zanatskim pivarima, guglali mnogo o procesu proizvodnje, ali su ga na kraju ipak napravili.

Iako priznaju da su bili skeptični kako će ispasti i plašili su se da će prvu turu piva prosuti, pivo im je uspelo i ponosno su nazdravili s njim.

Foto: Dunja-i-Mladen-foto-privatna-arhiva

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Jaka, a ukusna

Sa eksplozijom kraft industrije, očekivano je da nas iznenade određena piva koja se ističu od ostalih Većina muškaraca se verovatno

Restoran Zak

U restoranu Zak možete dobiti jednu celokupnu i zaokruženu ponudu. Od vinskog podruma i bašte, preko bara i sale restorana,

Kućno pivarstvo – Sladovi

Prilikom proizvodnje piva postoje dve glavne vrste slada na koje bi trebali da obratite pažnju: osnovni sladovi i specijalni sladovi.

Restoran Trattoria Pepe

Restoran-trattoria Pepe (biber) smešten je u samom srcu Beograda, u Ulici gospodar Jovanova 33, gde se u prijatnom i opuštenom

Restoran Ambar

Ambar je prvi moderni, internacionalni lanac restorana Balkanske kuhinje. Na tri lokacije, u Beogradu, Vašingtonu i Klarendonu, Ambar kombinuje tradiciju

3 najbolja svetska piva

To su jedinstvena i originalna piva koja toliko odudaraju od konkurencije da ih jednostavno morate probati Pivo je pivo kakvo

Pivo uzvraća udarac

Dok je kriza uporno trajala, svako je radio svoj posao – pivari, uprkos teškoćama, proizvodili pivo, statističari hladno pratili pad

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.